Skip to main content

Διήμερη επίσκεψη Κορωνάκη στη Θεσσαλονίκη

Συμβολικού και ουσιαστικού χαρακτήρα επαφές του νέου γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσου Κορωνάκη. Επισκέψεις σε ΕΡΤ3 και ΒΙΟΜΕ και συνάντηση με το κίνημα SOS Χαλκιδική. Τι γίνεται με το αδιέξοδο στην

του Τάσου Τασιούλα

Διήμερη επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιήσει από αύριο ο νέος γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κορωνάκης. Ο κ. Κορωνάκης επρόκειτο να πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη με τη νέα ιδιότητά του πριν από περίπου ένα μήνα, όμως τότε αναβλήθηκε και πλέον θα μείνει επί διήμερο στην πόλη.

Η επίσκεψή του έχει και ουσιαστικό και συμβολικό χαρακτήρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις δυο μέρες που θα μείνει στη Θεσσαλονίκη ο κ. Κορωνάκης θα συναντηθεί με κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες, που στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά.

Η ατζέντα του περιλαμβάνει επισκέψεις στο κτήριο της ΕΡΤ3 στη Λεωφόρο Στρατού και στο αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ, που αποτέλεσαν «σημαίες» του προεκλογικού αγώνα του κόμματος. Επίσης, θα έχει συνάντηση με τα μέλη του κινήματος SOS Χαλκιδική, που αντιδρούν στην εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική.

Και τις δυο μέρες, Τετάρτη και Πέμπτη, ο κ. Κορωνάκης θα έχει και τις απαραίτητες κομματικές επαφές, με στελέχη των τριών κομματικών οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη (ανατολικού, κεντρικού και δυτικού τομέα).

Ο κ. Κορωνάκης θα δώσει και συνέντευξη τύπου στα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ (Εγνατίας 76) το μεσημέρι της Πέμπτης, ενώ σε κομματικό επίπεδο ενδιαφέρον θα έχει αν η παρέμβασή του στο πρόβλημα που έχει ανακύψει με την αδυναμία εκλογής συντονιστή και αναπληρωτή συντονιστή του κόμματος στην Α’ Θεσσαλονίκης θα έχει κάποιο αποτέλεσμα. Εξάλλου, τα 45 μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής θα συνεδριάσουν εκ νέου για την εκλογή των επικεφαλής, έπειτα από αλλεπάλληλες αποτυχημένες προσπάθειες συνεννόησης, στο πλαίσιο της τακτικής προγραμματισμένης συνέλευσής τους, που όμως δεν έχει προγραμματιστεί μέσα στο διήμερο.

Υπενθυμίζεται ότι η αδυναμία εκλογής συντονιστή και αναπληρωτή συντονιστή έχει δημιουργήσει εσωκομματικές τριβές και πλέον η επιδίωξη, παρουσία και του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής είναι να υπάρξει μια συμφωνία ανάμεσα στις… τάσεις, ώστε να γεφυρωθεί το… χάσμα και να ξεπεραστεί το αδιέξοδο. Εξάλλου, μετά την παραίτηση του Νίκου Σαμανίδη, ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ακέφαλος και τις αρμοδιότητες ασκεί η εννεαμελής γραμματεία, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί εσαεί.

Ο Μίλτος Οικονόμου αναμένεται να είναι εκ νέου υποψήφιος, όμως βάσει του καταστατικού του κόμματος πρέπει να τον ψηφίσει η απόλυτη πλειοψηφία των μελών της Νομαρχιακής Επιτροπής, δηλαδή θα πρέπει να συμφωνήσουν και τα μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας, που θέλουν να έχουν τον αναπληρωτή ή να συμφωνήσει ο «προεδρικός» χώρος που κι αυτός εμφανίζεται κατακερματισμένος.

Στοίχημα του κ. Κορωνάκη είναι να ενώσει τις διαφορετικές προσεγγίσεις και να κάνει μια παρέμβαση στα του κόμματος, ώστε η επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη να έχει και το στίγμα του επιτυχημένου κομματικού επικεφαλής. Κάτι πάντως που δε θα το ξέρουμε εντός του διημέρου, ακριβώς επειδή δεν έχει προγραμματιστεί εκλογική διαδικασία. Το σίγουρο είναι πως ο κ. Κορωνάκης και γνώση του προβλήματος έχει και πολλά μέλη προτίθενται να του το θέσουν, ώστε να έχουν και μια επίσημη κεντρική πρωτοβουλία για να αρθεί το αδιέξοδο.

Ο κ. Κορωνάκης, βάσει του προγράμματός του, θα επισκεφτεί την ΕΡΤ3 αύριο το απόγευμα στις 5.30’ και στις 7’ θα μιλήσει σε στελέχη και μέλη των οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ κεντρικού και ανατολικού τομέα στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Την Πέμπτη στις 10 το πρωί θα επισκεφτεί τη ΒΙΟΜΕ, στις 12 το μεσημέρι θα δώσει συνέντευξη τύπου και στις 7 το απόγευμα στο δημοτικό θέατρο Πολίχνης «Έλλη Παπαπαναγιώτου» (Μαυρομιχάλη 56) θα μιλήσει σε στελέχη και μέλη του κόμματος, των κλαδικών και των οργανώσεων δυτικού τομέα. Η συνάντηση με μέλη του κινήματος SOS Χαλκιδική οριστικοποιήθηκε για την Πέμπτη στις 18.00, στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ.

ZENITH