Skip to main content

Δικαιωμένος δηλώνει ο Ψωμιάδης για την Κορώνεια

Δικαιωμένος δήλωσε ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης, ρίχνοντας αλλού το «μπαλάκι» των ευθυνών, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για το θέμα της λίμνης Κορώνειας, με αφορμή τη λειτουργία του έργου της ενωτικ
Δικαιωμένος δήλωσε ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, ρίχνοντας αλλού το μπαλάκι των ευθυνών, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για το θέμα της λίμνης Κορώνειας, με αφορμή τη λειτουργία του έργου της ενωτικής τάφρου, παρουσία πολλών τοπικών φορέων.

«Επί 7 χρόνια μάς χτυπούσαν αλύπητα για ένα θέμα που οι μόνοι που δεν ευθύνονται είναι η Διοίκηση, οι Δήμοι και οι φορείς που αγωνίζονται για να σώσουν τη λίμνη Κορώνεια. Εμείς επί 7 χρόνια κάνουμε το καθήκον μας», τόνισε ο κ. Ψωμιάδης.

«Ορισμένοι, στηριζόμενοι σε κάθε είδους ΄΄ψιλά γράμματα΄΄ της Ελληνικής ή της Κοινοτικής Νομοθεσίας, βάζουν εμπόδια στην υλοποίηση των έργων. Η υλοποίησή τους ελπίζουμε και πιστεύουμε  να επαναφέρει το λιμναίο αυτό ταλαιπωρημένο οικοσύστημα, για την κατάντια του οποίου όλοι ευθυνόμαστε, όχι μόνο μετά τα τελευταία 7 χρόνια, αλλά τα τελευταία 20 χρόνια. Έντεκα λίμνες ακόμη σε όλη την Ελλάδα, μεταξύ αυτών και η λίμνη Δοϊράνη, έχουν ανάλογα προβλήματα. Απλά η Κορώνεια ακούστηκε λόγω Ψωμιάδη», συμπλήρωσε ο Νομάρχης.

Όπως επεσήμανε: «Η λίμνη γέμισε, γιατί τα νερά των χειμάρρων Σχολαρίου και Λαγκαδικίων με τη βοήθεια των θυροφραγμάτων κατευθύνονται πλέον κατ’ επιλογή στην Κορώνεια, ενώ μέχρι τώρα χύνονταν στη Βόλβη ή πλημμύριζαν τα χωράφια. Όμως το τελικό αποτέλεσμα δεν εξαρτάται μόνο από εμάς. Εδώ έχουμε ένα σχεδόν νεκρό οικοσύστημα που όλοι δηλώνουν ότι επιθυμούν να επανέλθει στη ΄΄ζωή΄΄, αλλά λίγοι στηρίζουν ουσιαστικά την προσπάθεια αυτή».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο κ. Ψωμιάδης ευχαρίστησε και την Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Αλιείας Λούκα Κατσέλη, γιατί «από την πρώτη στιγμή κατάλαβε ότι το έργο για τη διάσωση της λίμνης Κορώνειας δεν πρέπει να σταματήσει».

Αναφερόμενος στο έργο της ενωτικής τάφρου, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης σημείωσε ότι η Διοίκηση δεν δρα από μόνη της, καθώς το έργο υποστηρίζεται από επιστημονική ομάδα του ΑΠΘ και ότι δεν αρκεί η διαπίστωση των προβλημάτων, αλλά η πρόταση εφικτών λύσεων. Δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι «δύο φορές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δώσει εύσημα στη Νομαρχία μας για την πρόοδο των έργων, παρά τα προβλήματα που εντοπίζει στις καθυστερήσεις και στην αδράνεια της κεντρικής διοίκησης» και κατέληξε παροτρύνοντας «να σταματήσουν οι κραυγές κι ενωμένοι να προχωρήσουμε, γιατί το έργο αυτό αφορά στην τοπική κοινωνία, τη Θεσσαλονίκη και όλη την Ελλάδα».

Από την πλευρά του, ο διευθυντής προγραμματισμού της Νομαρχίας Απόστολος Γιάντσης αναφέρθηκε στους ελέγχους που κάνει η ΝΑΘ στις βιομηχανικές μονάδες της περιοχής, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της. Σύμφωνα με όσα είπε, μέχρι το 2006 λειτουργούσαν στην περιοχή είκοσι οκτώ (28) επιχειρήσεις, από τις οποίες οι δεκαπέντε (15) ήταν επιχειρήσεις επεξεργασίας υφασμάτων (βαφεία – πλυντήρια). Για τις περισσότερες από αυτές είχαν γίνει συστάσεις και επιβληθεί διοικητικές κυρώσεις.

Ειδικότερα, ανέφερε ότι από τις αρχές του 2007 και μέχρι σήμερα:

1) Εντατικοποιήθηκαν οι έλεγχοι στην περιοχή με τη σύσταση μεικτών κλιμακίων ελέγχου της Νομαρχίας και του Φορέα διαχείρισης των λιμνών Βόλβης – Κορώνειας και

2) Επεκτάθηκαν οι έλεγχοι σε σαράντα δύο (42) μεταποιητικές επιχειρήσεις και στην ευρύτερη περιοχή της λίμνης Κορώνειας
    
Σήμερα, πρόσθεσε, από τις 28 επιχειρήσεις:

  • Έχουν διακόψει την λειτουργία τους οι δεκατρείς (13) ,

  • Έχουν εκδοθεί αποφάσεις παύσης για έξι (6). Τρεις (3) από αυτές προσέφυγαν το Συμβούλιο της Επικρατείας ( η απόφαση αναμένεται εντός του μηνός Οκτωβρίου). Στο διάστημα που μεσολάβησε από την προσφυγή τους μέχρι και σήμερα οι δύο (2) από τις (3) διέκοψαν τη λειτουργία τους.

  • Και νόμιμα λειτουργούν εννέα (9).

Αναλυτικότερα, για δεκαπέντε (15) ήταν επιχειρήσεις επεξεργασίας υφασμάτων (βαφεία – πλυντήρια), λειτουργεί σήμερα νόμιμα (1) που είναι μικρής δυναμικότητας. Οι υπόλοιπες έχουν διακόψει την λειτουργία τους, εκτός της (1) μίας εκ των (3) όπου εκκρεμεί η εκτέλεση

Ο Γιώργος Τσαμασλής από μέρους του δήλωσε ότι νοιώθει δικαιωμένος που υποστήριξε το έργο στο νομαρχιακό συμβούλιο και κέρδισε το στοίχημα του χρονοδιαγράμματος και της αποτελεσματικότητας του έργου.

Ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών της ΝΑΘ κ. Αλέξανδρος Κωνσταντινίδης χαρακτήρισε αβάσιμα τα όσα ακούστηκαν τις τελευταίες μέρες για την κατάσταση στη λίμνη Κορώνεια.

Τέλος, ο καθηγητής Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ Γιώργος Ζαλίδης, εκπροσωπώντας την επιστημονική ομάδα παρακολούθησης του έργου, δήλωσε ότι η ποιότητα των νερών της Κορώνειας είναι σε πολύ καλό επίπεδο και ότι δεν υπάρχει θέμα μεταφοράς νερού από την Κορώνεια προς τη Βόλβη, γιατί εξαρτάται απόλυτα από τη διαχείριση των υδάτων.

ZENITH