Skip to main content

Δικαίωση για τον ηγούμενο Εφραίμ

Τίποτε το μεμπτό δεν του προσάπτει η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου που συνεδρίασε την Τρίτη με βασικό θέμα την επιβολή πνευματικών ποινών στον Ηγούμενο για την υπόθεση Βατοπαιδίου.
Η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως μετά από ειδική συνεδρίαση χθες απεφάνθη ότι κανένα στοιχείο δεν έχει προκύψει κατά του Ηγουμένου Εφραίμ και απέρριψε σε όλα τα σημεία εισήγηση Επιτροπής του, δικαιώνοντας έτσι ουσιαστικά τον Ηγούμενο της Βατοπαιδίου.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του εκκλησιαστικού πρακτορείου ειδήσεων «Ρομφαία», που μεταδίδονται σήμερα στον ιστότοπό της www.romfea.gr ,  ποτέ δεν συγκλήθηκε κανένα δικαστήριο εις βάρος του Ηγουμένου, αλλά ούτε του ζητήθηκε να παραιτηθεί και να μείνει ένας απλός μοναχός.
 
Στη συνεδρίαση της Τρίτης εξετάσθηκε η  Εισήγηση της Επιτροπής του Πατριαρχείου επί των Αγιορειτικών θεμάτων, με βασικό θέμα την επιβολή πνευματικών ποινών στον Ηγούμενο Εφραίμ σχετικά με την υπόθεση Βατοπαιδίου και την αναμόχλευσή της απεξαρχής.
 
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Romfea.gr», το Οικουμενικό Πατριαρχείο αποφάσισε ότι:
"Δεν αναμοχλεύει πλέον την υπόθεση αυτή ούτε προέκυψε κανένα στοιχείο ότι υπάρχει ακίνητη περιουσία της Μονής Βατοπαιδίου στην Αμμουλιανή για να την διαπραγματευθεί δήθεν με τους Ρώσους".
Επιπλέον, επιβεβαιώθηκε ότι ο τίτλος «Μεγίστη» στην επωνυμία της Μονής Βατοπαιδίου προέρχεται από πολύ παλαιά (15ος αι.) και έχει επισημοποιηθεί σε σφραγίδα της Μονής το 1820 όχι όπως ψευδώς διατείνονται διάφοροι παράγοντες, ότι ετέθη «ένεκεν εγωισμού» από τον Γέροντα Εφραίμ.
Έγιναν συστάσεις σε Μητροπολίτη ο οποίος πέρασε στον ελληνικό τύπο την πρόταση της Επιτροπής για την δήθεν επιβολή κυρώσεων, ως απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Ακόμα ειπώθηκε ότι ο Γέροντας Εφραίμ δεν παρουσιάστηκε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής αναιδώς, όμως παρουσιάστηκε και έδωσε Υπόμνημα σύμφωνα με τις οδηγίες των νομικών του συμβούλων αλλά και πνευματικών πατέρων του Αγίου Όρους.
 
Τέλος, ειπώθηκε ότι ο Γέροντας Εφραίμ σκανδάλισε τους πιστούς με την υπόθεση περί του μετοχίου της Μονής, όμως η Αγία και Ιερά Σύνοδος απεφάνθη ότι ο σκανδαλισμός δεν οφείλεται στον Γέροντα Εφραίμ αλλά σε επιγενόμενο ως μη όφειλε θόρυβο.

"Κάποιοι όμως βιαστήκαν να συκοφαντήσουν τον Ηγούμενο της Μονής Βατοπαιδίου, με σκοπό να δημιουργήσουν σύγχυση και αρνητικό κλίμα πριν τα δικαστήρια", σημειώνει χαρακτηριστικά το πρακτορείο  romfea.gr

ZENITH