Skip to main content

Δικαίωση «ΤΙΤΑΝ» από ΥΠΕΚΑ για τα απόβλητα

Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξουν περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη χρήση αποβλήτων ως καύσιμη ύλη από το «ΤΙΤΑΝ» δίνει εμμέσως το ΥΠΕΚΑ. Με δυναμικές κινητοποιήσεις απειλούν οι δήμαρχοι.
Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξουν περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη χρήση αποβλήτων ως καύσιμη ύλη από το «ΤΙΤΑΝ» δίνει εμμέσως το ΥΠΕΚΑ, δικαιώνοντας έτσι τόσο την εταιρία όσο και τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης, η οποία συμφώνησε στη χρήση της συγκεκριμένης πρακτικής.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο αναφέρει ότι χρήση εναλλακτικών καυσίμων αποτελεί τεκμηριωμένη πρακτική κυρίως για τη βιομηχανία παραγωγής τσιμέντου σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Το 2006 περίπου το 18% της κατανάλωσης θερμικής ενέργειας στην τσιμεντοβιομηχανία της Ευρώπης προερχόταν από εναλλακτικά καύσιμα», υπογραμμίζει.

«Τα απόβλητα που η βιομηχανία τσιμέντου ΤΙΤΑΝ προτίθεται να χρησιμοποιήσει ως εναλλακτικό καύσιμο, όπως αναφέρεται στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, είναι χρησιμοποιημένα ελαστικά αυτοκινήτων, χάρτινα απορρίμματα (χαρτόνια, χάρτινες συσκευασίες κ.λπ.), επεξεργασμένη ιλύς διυλιστηρίου καθώς και αποξηραμένη ιλύς βιολογικού καθαρισμού, σε ποσοστό περίπου 5%. του συμβατικού καυσίμου», επισημαίνει.

Μάλιστα, στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι η χρήση του πετ-κοκ, καύσιμο το οποίο χρησιμοποίει η τσιμεντοβιομηχανία, έχει απαγορευτεί με απόφαση της Υπουργού ΥΠΕΚΑ για την κεραμοποιία.

Παράλληλα, αναφέρει ότι τα απόβλητα, τα οποία πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ως εναλλακτικό καύσιμο, περιέχουν ελάχιστο έως καθόλου χλώριο και επόμενα σε συνδυασμό με το γεγονός ότι «η θερμοκρασία καύσης στον κλίβανο της τσιμεντοβιομηχανίας φθάνει τους 2000 ºC, όλες οι οργανικές ενώσεις (συμπεριλαμβανομένων διοξινών και φουρανίων) καταστρέφονται ολοσχερώς. Όπως επίσης τα στερεά υπολείμματα της καύσης ενσωματώνονται με τις πρώτες ύλες για να αποτελέσουν μέρος του κλίνκερ (ενδιάμεση ύλη για τη παραγωγή τσιμέντου)», συμπληρώνει.

Εξάλλου, σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, απαραίτητη προϋπόθεση για την ενεργειακή χρήση εναλλακτικών καυσίμων είναι η εφαρμογή των τεχνικών προδιαγραφών για την ορθή διαχείριση τους, καθώς και η τήρηση των ορίων εκπομπών ρύπων, σύμφωνα με την ισχύουσα κοινοτική και εθνική νομοθεσία. «Η εκπομπή συγκεκριμένων ρύπων εξαρτάται από τη σύσταση των αποβλήτων, η οποία θα πρέπει συστηματικά να ελέγχεται. Αυτός είναι ο ρόλος, άλλωστε, της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης και των περιβαλλοντικών ελέγχων βάσει της κοινοτικής και εθνικής νομοθεσίας», επισημαίνει.

«Σε καμία περίπτωση, πάντως, ανεξαρτήτως της αδειοδότησης ή μη της συγκεκριμένης χρήσης εναλλακτικού καυσίμου από την τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ (δεν θα θέλαμε να προκαταλάβουμε τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης), δεν σημαίνει ότι προωθείται η καύση των αποβλήτων στη χώρα μας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Επιστολή-διαμαρτυρία των δημάρχων ΒΔ Θεσσαλονίκης για «ΤΙΤΑΝ»

Αγανάκτηση και ανησυχία προκαλεί στους κατοίκους της Δυτικής Θεσσαλονίκης η   απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου της ΝΑΘ για παροχή άδειας καύσης απορριμμάτων στις εγκαταστάσεις της τσιμεντοβιομηχανίας «ΤΙΤΑΝ» στην Ευκαρπία, σύμφωνα με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νεαπόλεως –Σταυρουπόλεως κ.κ. Βαρνάβα, καθώς και τους 14 δημάρχους της Βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης.
 
«Η περιοχή είναι ήδη περιβαλλοντικά βεβαρημένη εδώ και πολλά χρόνια και οποιαδήποτε χωροθέτηση νέας ρυπογόνου δραστηριότητας ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την περεταίρω υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της δυτικής Θεσσαλονίκης», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους και απαιτούν:

1. Την άμεση ανάκληση της απόφασης παροχής αδείας στην καύση απορριμμάτων στις εγκαταστάσεις της τσιμεντοβιομηχανίας «ΤΙΤΑΝ»

2. Οποιαδήποτε χωροθέτηση συναφούς δραστηριότητας, εφόσον είναι αποδεκτή επιστημονικά και τεκμηριωμένη μέσα από τη σχετική περιβαλλοντική μελέτη ως μη ρυπογόνος, να τύχει και της αποδοχής των τοπικών κοινωνιών, όπως, άλλωστε, προβλέπει και η αντίστοιχη ευρωπαϊκή νομοθεσία.

3. Σε αντίθετη περίπτωση οποιαδήποτε σχετική απόφαση θα τύχει της έντονης αντίδρασής μας, με δυναμικές κινητοποιήσεις όλων των κατοίκων της περιοχής μας.

Εξάλλου, στο κλείσιμο του δημαρχείου Ευκαρπίας και σε αποκλεισμό του εργοστασίου του ΤΙΤΑΝ θα προχωρήσει την Πέμπτη ο δήμος Ευκαρπίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση του νομαρχιακού συμβουλίου που ενέκρινε την καύση αποβλήτων από τη βιομηχανική μονάδα.

Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί έκτακτο νομαρχιακό συμβούλιο, όπου θα συζητηθεί το θέμα και σε αυτό θα παραβρεθούν εκπρόσωποι του δήμου Ευκαρπίας, φορείς και κάτοικοι της περιοχής.

ZENITH