Skip to main content

Δηλώσεις Βγενόπουλου για οικονομία και επιχειρείν

Το κράτος να στηρίξει την επιχειρηματικότητα, τόνισε από τα Χανιά ο πρόεδρος της Μarfin, κάνοντας λόγω παράλληλα για κακές νοοτροπίες που είχαν ως αποτέλεσμα η χώρα να δοκιμάζεται σήμερα.
Το κράτος να στηρίξει την επιχειρηματικότητα, τόνισε από τα Χανιά ο πρόεδρος της Μarfin, Ανδρέας Βγενόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και έκανε λόγω για κακές νοοτροπίες που είχαν ως αποτέλεσμα η χώρα να δοκιμάζεται σήμερα, επανέλαβε πώς δεν τον ενδιαφέρει η πολιτική καριέρα και επανέφερε την πρότασή του για να ισχύσει για όλους τους πολιτικούς το «πόθεν έσχες».

Ο κ. Βγενόπουλος σε ερώτηση αν οι επιχειρηματίες και ο ίδιος προσωπικά είναι διατεθειμένοι να συμβάλουν οικονομικά δίνοντας χρήματα για ενίσχυση της οικονομίας, απάντησε ότι «θα πρέπει να βάλουμε στο τραπέζι τις σχέσεις των επιχειρηματιών με το κράτος. Εμείς σαν επιχειρήσεις έχουμε ορισμένα καθήκοντα. Ορισμένα που πηγάζουν από το νόμο και ορισμένα που πηγάζουν από την κοινωνική συνείδηση που έχουμε, όσοι έχουμε. Στα πλαίσια αυτά ο δικός μας όμιλος έχει πληρώσει τα τελευταία πέντε χρόνια σε φόρους περίπου ένα δισ. ευρώ, όσο είναι τα επιδόματα που κόβουν από τους δημοσίους υπαλλήλους. Έχουμε απασχολήσει 56.000 άτομα με πολύ καλές εργασιακές συνθήκες και καθημερινό άγχος στη δουλειά μας για να μην δημιουργήσουμε προβλήματα σε θέσεις εργασίας και έχουμε και ένα πολύπλευρο κοινωνικό έργο».

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Μarfin εξέφρασε παράπονα για τη συμπεριφορά της πολιτείας και τόνισε ότι «η αντιμετώπιση όχι μόνο της δικής μας επιχείρησης, αλλά όλης της επιχειρηματικής δραστηριότητας από το κράτος έχει υπάρξει τουλάχιστον ατυχής. Ειδικότερα με τις επιχειρήσεις που δεν περίμεναν ποτέ κανένα χατίρι από το κράτος. Σήμερα, υπάρχει μια επίθεση που γίνεται πάλι εναντίον της επιχειρηματικότητας. Από ότι βλέπετε, σε οτιδήποτε συζητείται δεν υπάρχει πουθενά σαν προτεραιότητα στην ατζέντα η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και η ανάπτυξη της χώρας μέσα από την επιχειρηματική δραστηριότητα. Νομίζω ότι μεγάλες επιχειρήσεις είναι έτοιμες να συμβάλουν σε ένα πρόγραμμα βιώσιμης ανάπτυξης, αλλά θεωρώ ότι δεν θα ήταν ορθό, όπως μπορεί να πιστεύει ο πολύς ο κόσμος, πετώντας λεφτά σε ένα άδειο βαρέλι. Τι σημαίνει ένα άδειο βαρέλι... Σημαίνει ότι αυτή την στιγμή προς το παρών υπάρχει ένα πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης το οποίο δεν έχει πείσει απολύτως κανένα, δεν έχει πείσει εμάς, δεν έχει πείσει τον ελληνικό λαό, δεν έχει πείσει τις διεθνείς αγορές. Περιμένομε να δούμε ποιο θα είναι το καινούργιο πρόγραμμα που θα βγει, για να δούμε τι προοπτικές επιβίωσης και ανάπτυξης έχει η χώρα».

Επίσης, ο πρόεδρος της Μarfin μίλησε για παθογένειες που και σήμερα υπάρχουν, λέγοντας χαρακτηριστικά «θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Το ξέρετε ότι αυτή την στιγμή πληρώνουμε όλοι εμείς εργαζόμενους που κάθονται. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι πιλότοι της παλιάς Ολυμπιακής. Στους πιλότους της παλιάς Ολυμπιακής υπάρχει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι από αυτούς που τους είχαμε κάνει έγγραφη προσφορά εργασίας. Ελάτε να δουλεύετε, τους είπαμε, κοντά μας, για να πάρετε αυτά τα χρήματα. Μας είπαν όχι. Θα πάμε στη Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Εκεί που δεν έχουν όχι γραφείο, αλλά ούτε καρέκλα να κάτσουν. Τους προσέφερα δουλειά, δεν ήρθαν και είναι αργόμισθοι και θέλετε από μένα να κάνω δωρεά στο κράτος για να πληρώνει τον αργόμισθο που δεν ήλθε σε μένα;».

Ακόμη, χαρακτήρισε κρίσιμη την φάση που σήμερα περνά η ελληνική οικονομία και δήλωσε: «όπως ξέρετε έχει κλείσει ένας πρώτος κύκλος , κατά την γνώμη μου έκλεισε με την ανακοίνωση του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης που αποδοκιμάσθηκε πλήρως από όλους και τις αγορές, τώρα πάμε να κλείσει ένας δεύτερος κύκλος με την ανακοίνωση του καινούργιου προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης το οποίο από ό,τι φαίνεται θα συμφωνηθεί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και μετά θα φανεί αν έχουν πειστεί πάλι οι αγορές που σημαίνει αν μπορούμε να λειτουργήσομε σαν χώρα η, αν δεν έχουν πεισθεί οπότε εκεί θα δημιουργηθεί ένα πρόβλημα που θα ανοίξει ένα τρίτο κύκλο».

Παράλληλα, ο κ. Βγενόπουλος υποστήριξε ότι για να προχωρήσει η χώρα χρειάζεται αρμονία μεταξύ κοινωνίας και πολιτικής και για να υπάρξει αυτό το πράγμα χρειάζονται δύο πράγματα. «Χρειάζεται να εφαρμοσθεί με απόφαση της βουλής πόθεν για όλους τους πολιτικούς και το δεύτερο ότι πρέπει να μας δοθούν τα στοιχεία που είχε ζητήσει ο πρωθυπουργός προεκλογικά και έλεγε που πήγαν τα λεφτά. Διότι,αν δεν υπάρξει μια κάθαρση στην πολιτική ζωή του τόπου στις δύσκολες στιγμές που έρχονται, είναι εγγυημένη η κοινωνική κρίση ακόμα και το πολιτικό χάος. Θα πρέπει να καταλάβουν οι πολιτικοί ότι πρέπει να περάσουν τη διαδικασία αυτοκάθαρσης».

ZENITH