Skip to main content

Δίμηνη παράταση δίνει το Βερολίνο στην Ελλάδα

Η πληροφορία που έρχεται από το Βερολίνο και μία κρίσιμη λεπτομέρεια.

Η πληροφορία έρχεται από το Βερολίνο, όπου και λαμβάνονται στο σύνολο τους σχεδόν, οι κρίσιμες αποφάσεις για την επόμενη μέρα στην Ελλάδα.

Τι αναφέρει; Οτι η Αγκελα Μέρκελ έχει δώσει τη σιωπηρή συγκατάθεση της για μια δίμηνη παράταση στο υφιστάμενο Μνημόνιο, που αφορά στην Ελλάδα, αμέσως μετά τις εκλογές και εφόσον βεβαίως υποβληθεί ανάλογο αίτημα από την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις κάλπες της Κυριακής. Σχετικά έχουν ενημερωθεί και τα αρμόδια πολιτικά επιτελεία στην Αθήνα, τα οποία είναι και τα απολύτως ενδιαφερόμενα, χωρίς ωστόσο, μέχρι στιγμής να έχει υπάρξει κάποιας μορφής αντίδραση από την πλευρά τους.

Η κρίσιμη λεπτομέρεια, πάντως, στο όλο εγχείρημα είναι αυτή που αναφέρθηκε παραπάνω και έχει να κάνει με την υποβολή του σχετικού αιτήματος. Κι αυτό γιατί, όπως διευκρινίζεται αρμοδίως, ακόμα και το αίτημα συνεπάγεται την αποδοχή των όρων του Μνημονίου. Ως γνωστόν, όμως, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει - σε όλους τους τόνους - η δέσμευση ότι το υφιστάμενο Πρόγραμμα θα αναθεωρηθεί. Συνεπώς, γεννάται εύλογα το ερώτημα: Πώς θα εφαρμοσθεί κάτι το οποίο δεν γίνεται αποδεκτό;

Η απάντηση, προς το παρόν, αναζητείται αποκλειστικά στη σφαίρα του θεωρητικού. Δηλαδή, οι περισσότεροι πιστεύουν ότι ακόμα και μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει το βήμα, υπό την αίρεση ότι κατ' αυτόν τον τρόπο θα κερδίσει τον απαραίτητο χρόνο, για να διαπραγματευτεί μετά το νέο Πρόγραμμα. Οι δανειστές, ωστόσο, μέχρι τότε, αρνούνται να σχολιάσουν οτιδήποτε.

ZENITH