Skip to main content

Δημιουργείται καταφύγιο τουριστικών σκαφών στο Ποσειδώνιο

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ την τελευταία ημέρα του χρόνου η χωροθέτηση καταφυγίου τουριστικών σκαφών, στο Ποσειδώνιο και η παραχώρηση του χώρου στο Ναυταθλητικό Όμιλο Ανοικτής Θάλασσας. Αντιδρά ο δήμος Θεσσ

της Κάτιας Γερακαρίτου

Το πράσινο φως για το καταφύγιο τουριστικών σκαφών στο Ποσειδώνιο δίπλα στο κτήριο του Μεγάρου Μουσικής και την παραχώρηση του χώρου στο Ναυταθλητικό Όμιλο Ανοικτής Θάλασσας (Ν.Ο.Α.Θ.), άναψε την παραμονή των Χριστουγέννων η πρώην υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη.

Η υπουργική απόφαση δημοσιεύθηκε στο Φύλλο της Κυβερνήσεως στις 31 Δεκεμβρίου του 2014. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΦΕΚ, εγκρίνεται η χωροθέτηση του καταφυγίου τουριστικών σκαφών, στο Ποσειδώνιο και «η παραχώρηση στο Ναυταθλητικό Όμιλο Ανοικτής Θάλασσας έναντι ανταλλάγματος της χρήσης και εκμετάλλευσης της θαλάσσιας και χερσαίας ζώνης του χωροθετούμενου με την απόφαση αυτή καταφυγίου τουριστικών σκαφών στη θέση Ποσειδώνιο του δήμου Θεσσαλονίκης».

Η παραχώρηση της χρήσης και εκμετάλλευσης του καταφυγίου τουριστικών σκαφών στο Ποσειδώνιο έχει διάρκεια 33 ετών. Η σύμβαση παραχώρησης μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και του ΝΟΑΘ πρέπει να υπογραφεί μέσα σε διάστημα έξι μηνών από την δημοσίευση της απόφασης. Σε περίπτωση που δε γίνει αυτό επάγεται αναπομπή του θέματος στην Επιτροπή Τουριστικών Λιμένων, με το ερώτημα της άρσης της εγκεκριμένης χωροθέτησης.

Το θέμα έφερε στη δημοσιότητα ο δημοτικός σύμβουλος Μιχάλης Κωνσταντινίδης της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», ο οποίος έκανε λόγο για σκανδαλώδη παραχώρηση.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης τόνισε ότι ο δήμος έχει προθεσμία έως τις 28 Φεβρουαρίου, προκειμένου να καταθέσει ένσταση επί της απόφασης. «Η απόφαση υπογράφτηκε νύχτα. Οι προθεσμίες είναι 28 Φεβρουαρίου για την κατάθεση ενστάσεως για την απόφαση αυτή κι αν μέσα σ’ έξι μήνες από την ημέρα έκδοσης της απόφασης δεν έχει οριστικοποιηθεί μια σύμβαση με τον όποιο ανάδοχο για την κατασκευή, τότε ακυρώνεται» τόνισε ο κ. Μπουτάρης. «Δεν υπάρχει περίπτωση να το δώσουμε σε ιδιώτη, δεν είναι δυνατόν να το δώσουμε σε ιδιώτη» σημείωσε, τονίζοντας ότι θα εξετάσει ο δήμος εάν μπορεί να κάνει ο ίδιος το καταφύγιο τουριστικών σκαφών. Τις επόμενες ημέρες, πάντως, η δημοτική αρχή αναμένεται να έχει συνάντηση με τους Ναυταθλητικούς Ομίλους της Θεσσαλονίκης.  

Σημειώνεται ότι η δημοτική αρχή είχε αντιδράσει και στο παρελθόν για το ζήτημα. «Ο Ανδρέας Κουράκης πρόλαβε πριν από δύο χρόνια να μη γίνει αυτό, το μπλόκαρε, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορούμε εμείς να είμαστε κάθε μέρα στο υπουργείο για να ‘χουμε το νου μας τι αποφάσεις θα βγάλει ο υπουργός για το συγκεκριμένο θέμα» υπογράμμισε ο κ. Μπουτάρης.

Τι προβλέπει η απόφαση για το καταφύγιο τουριστικών σκαφών:

Σύμφωνα με την απόφαση, τα προτεινόμενα έργα εντός της θαλάσσιας ζώνης για τη δημιουργία του καταφυγίου αφορούν:

κατασκευή σταθερού προσήνεμου μώλου (ΓΔΕ) συνολικού μήκους 150μ, με κατακόρυφα μέτωπα και διαμόρφωση λειτουργικού δαπέδου στην υπήνεμη πλευρά, πλάτους 4μ με στέψη στα +1,20μ. Η προσήνεμη πλευρά φέρει προφυλακτήριο τοίχο.

Τοποθέτηση πλωτού κυματοθραύστη συνολικού μήκους 100μ, αποτελούμενου από στοιχεία συνεχών κυματοθραυστών υπερβαρέως τύπου, ενδεικτικών διαστάσεων 20μ x 4μ. συνδεμένων μεταξύ τους ανά δύο, με ελαστικούς συνδέσμους μεγάλης αντοχής.

Τοποθέτηση πλωτού προβλήτα, κάθετου στο κρηπίδωμα, αποτελούμενου εκ τριών τεμαχίων, ενδεικτικών διαστάσεων 10μ x 3μ συνδεμένων μεταξύ τους, συνολικού μήκους 40μ.

Τοποθέτηση πλωτής εξέδρας διαστάσεων 20μ Χ 20μ στο τέλος του πλωτού προβλήτα με αποκλειστική χρήση προσωρινής προσόρμισης σκαφών.

Τοποθέτηση πλωτής ράμπας ανέλκυσης/καθέλκυσης σκαφών, διαστάσεων 3μ x 15μ, σε διάταξη κάθετη στο κρηπίδωμα.

Κατασκευή μόνιμου αγκυροβολίου με την τοποθέτηση καδένας μάνας, παράλληλα στο κρηπίδωμα και σε απόσταση 20μ, με τη βοήθεια 5 αγκυριδίων ανά 30μ και την προσθήκη καδένας ανά 5μ. που φέρει ειδικό σημαντήρα και γάντζο για την αγκυροβολιά σκαφών.

Image
Δημιουργείται καταφύγιο τουριστικών σκαφών στο Ποσειδώνιο

ZENITH