Skip to main content

Δημιουργία οικονομικής ζώνης Ελλάδας-Λιβύης

Την ίδρυση οικονομικής ζώνης μεταξύ των δύο χωρών και την αξιοποίηση των μεταξύ τους θαλασσίων συνόρων, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός της Λιβύης μετά τη συνομιλίες του με τον Γιώργο Παπανδρέου.
Την ίδρυση οικονομικής ζώνης μεταξύ Λιβύης και Ελλάδας και αξιοποίηση των θαλασσίων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός της Αφρικανικής χώρας, Αλμπαγνάντι Αλμαχμούντι, μετά τη συνομιλίες που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Γιώργο Παπανδρέου.

Ο κ. Αλμαχμούντι, έκανε λόγο για συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, των επικοινωνιών, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, του φυσικού αερίου, των υποδομών, του τουρισμού, των θαλάσσιων μεταφορών και των λιβικών επενδύσεων στην Ελλάδα.

Όπως τόνισε, η Λιβύη διανύει μεγάλη αναπτυξιακή φάση και διατίθενται κονδύλια ύψους 200 δισ. δολαρίων, πρισθέτοντας ότι καλωσορίζουμε απο τώρα τη συμβολή των ελληνικών εταιριών.

«Στη Λιβύη έχουμε ξεκάθαρη πολιτική απόφαση για συνεργασία με την Ελλάδα και ξεκάθαρη πολιτική απόφαση να σταθούμε δίπλα της για να ξεπεράσει την κρίση», τόνισε και χαρακτήρισε την λιβυκή αγορά ως προέκταση της ελληνικής, προσκαλώντας τον κ. Παπανδρέου στην Τρίπολη, για την υπογραφή αναπτυξιακών συμφωνιών.

Καταλήγοντας, ο Λίβυος πρωθυπουργός τόνισε ότι για τον λαό της χώρας του και τον ηγέτη του Μουαμάρ Καντάφι, ο κ. Παπανδρέου είναι φίλος και αδελφός, αναφέρθηκε και αυτός στις μακρόχρονες στενές σχέσεις των δύο χωρών.

Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι ανοίγονται νέες προοπτικές εμβάθυνσης και ενίσχυσης των σχέσεων Αθηνών - Τρίπολης, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις παραδοσιακές σχέσεις φιλίας Ελλάδας και Λιβύης, τονίζοντας παράλληλα ότι με ιδιαίτερη ικανοποίηση βλέπουμε πως η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει τη σημαντική θέση της Λιβύης και έχει αποκαταστήσει μαζί της σχέσεις συνεργασίας.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι η Λιβύη διαδραματίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη Μεσόγειο, στο σύνολο του αραβικού κόσμου και αποτελεί επιπλέον πύλη επικοινωνίας με ολόκληρη την Αφρική.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ευχαρίστησε το λίβυο ομόλογό του για την πολιτική βούληση της Τρίπολης για συνεργασία, αλλά και τις δυνατότητες που ανοίγονται, ανακοίνωσε ότι σύντομα θα επισκεφθεί τη χώρα και τον παρακάλεσε να διαβιβάσει τους εγκάρδιους χαιρετισμούς του στον αδελφό και φίλο Μουαμάρ Καντάφι.

ZENITH