Skip to main content

Δημιουργήθηκε Δίκτυο ελληνικών επιχειρήσεων σε Β.Ελλάδα και Βαλκάνια

Καταρρέει ο μύθος μιας νέας εξόδου ελληνικών επιχειρήσεων στα Βαλκάνια, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, Θανάσης Σαββάκης.

της Άννης Καρολίδου

Στην εποχή της οικονομικής κρίσης, της πολιτικής αβεβαιότητας και της διεθνούς αστάθειας, οι ελληνικές επιχειρήσεις σε Βόρεια Ελλάδα και Βαλκάνια δικτυώνονται για να υποστηρίξουν τις δραστηριότητές τους στη νοτιοανατολική Ευρώπη.  

Σήμερα πλέον «καταρρέει ο μύθος μιας νέας εξόδου ελληνικών επιχειρήσεων στα Βαλκάνια, οι επιχειρήσεις συνεργάζονται, προσπαθούν να βρούνε απαντήσεις στη κρίση μέσα από συνέργιες», δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας, Αθανάσιος Σαββάκης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η πρωτοβουλία του ΣΒΒΕ βρήκε άμεση ανταπόκριση στους φορείς εκπροσώπησης των επιχειρήσεων ελληνικών συμφερόντων στα Βαλκάνια, που σήμερα πραγματοποίησαν την πρώτη συνάντηση του «Δικτύου Επιχειρηματικών Φορέων Ελληνικών Επιχειρήσεων χωρών της ΝΑ Ευρώπης».

«Δημιουργούμε μία κοινή πλατφόρμα με στόχο τη δικτύωση των επιχειρήσεων μελών μας, την αλληλοϋποστήριξη για την ανάπτυξη στην ευρύτερη αγορά της Ν.Α Ευρώπης. Η κίνηση αυτή δε συνδέεται, όπως ίσως ορισμένοι θεωρήσουν, με την υποστήριξη νέου κύματος μετανάστευσης ελληνικών επιχειρήσεων στα Βαλκάνια. Αντίθετα, οι θυγατρικές ελληνικών ομίλων, τα τελευταία χρόνια της κρίσης, ενισχύουν με κεφάλαια μητρικές τους πριν βρίσκονται στη χώρα μας», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ Θανάσης Σαββάκης, προσθέτοντας:

«Σε  Ελλάδα και τις άλλες βαλκανικές χώρες, οι επιχειρήσεις έχουν κοινά προβλήματα αλλά και κοινό τόπο δράσης, ιδίως οι βορειοελλαδικές, γι΄ αυτό και δημιουργούμε αυτό το Δίκτυο».

Στη συνέντευξη που παραχωρήθηκε από μέλη του Δικτύου, στα γραφεία του ΣΒΒΕ, παρόντες ήταν ο πρόεδρος του Ελληνικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου στη Βουλγαρία Σταμάτης Θεοδωρόπουλος , ο πρόεδρος της Ένωσης Ξένων Επενδυτών στη ΠΓΔΜ Άρης Βλάχος, η κ. Φανίνα Κοβάσεβιτς, διευθύντρια του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων στη Σερβία. Στο Δίκτυο επίσης συμμετέχει η Ένωση Ελληνικών Επιχειρήσεων στην Αλβανία και το Ελληνο- Ρουμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο στη Ρουμανία.

Η κρίση που έπληξε την ελληνική οικονομία, έχει προκαλέσει τη μείωση των ελληνικών επενδύσεων στις χώρες της Βαλκανικής, με εξαίρεση τη Σερβία, όπου τα δύο χρόνια καταγράφεται τόνωση της ελληνικής επιχειρηματικής δραστηριοποίησης.

Στη Βουλγαρία, οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν επενδύσει πάνω από 3,5 δισ ευρώ και έχουν συνολικά, μαζί με τις συνδεδεμένες εταιρείες, δημιουργήσει πάνω από 70.000 θέσεις εργασίας, σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Μεγάλο μέρος των άμεσων επενδύσεων έγινε στο κλάδο του real estate, αλλά πλέον οι εισροές επενδυτικών κεφαλαίων από την Ελλάδα έχουν μειωθεί σημαντικά, στα επίπεδα του 2000.

Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Θεοδωρόπουλος, το Δίκτυο θα μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες και στις βουλγαρικές επιχειρήσεις που εκδηλώνουν ενδιαφέρον για την Ελλάδα, είτε εξαγωγικό, είτε για τη δημιουγία δικτύων.

Στη Σερβία, η Ελλάδα, είναι ο τρίτος σε μέγεθος επενδυτής με επενδεδυμένα κεφάλαια περίπου 2,5 δισ και 20.000 θέσεις εργασίας.

Στη γειτονική ΠΓΔΜ, παρά το «ανοικτό θέμα της ονομασίας», οι ελληνικές επενδύσεις ξεπερνούν το 1 δισ. Αποεπενδύσεις δεν γίνονται από τους Έλληνες επιχειρηματίες, αλλά και δε πραγματοποιούνται νέες. Ο κ. Βλάχος υποστήριξε, οτι οι επιχειρήσεις πέραν του ότι τροφοδοτούν την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, λειτουργούν και σα γέφυρα μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων, ακριβώς εξομαλύνοντας κάπως τις επιπτώσεις από το δύσκολο πολιτικό κλίμα.

Η κ. Κοβάσεβιτς, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι καλοδεχούμενος επενδυτής στη Σερβία, ενώ οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ακολουθούν ανοδική τάση τη τελευταία διετία.

Τα μέλη του νέου Δικτύου πρόκειται στο επόμενο διάστημα να υπογράψουν μνημόνιο συνεργασίας ενώ πιθανώς μέσα στο πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς θα διοργανωθεί και το πρώτο ετήσιο του συνέδριο.  

Τα μέλη του Δικτύου θα δημιουργήσουν επίσης κοινό website, θα εκδίδουν ενημερωτικά news letters, θα σχεδιάζουν και θα υλοποιούν δράσεις για την υποστήριξη των βιομηχανικών επιχειρήσεων που θέλουν να επεκταθούν στη ΝΑ Ευρώπη, για την προβολή των επιχειρήσεων.

ZENITH