Skip to main content

Δήμος Θεσσαλονίκης: Οι 24 υποψήφιοι για τον Συμπαραστάτη του Δημότη

Εικοσιτέσσερα άτομα είναι οι υποψήφιοι για τη θέση του Συμπαραστάτη του δημότη στο δήμο Θεσσαλονίκης, ορισμένοι εκ των οποίων σήμερα παρουσιάστηκαν κατά της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου.

της Κάτιας Γερακαρίτου

Εικοσιτέσσερα άτομα είναι οι υποψήφιοι για τη θέση του Συμπαραστάτη του δημότη στο δήμο Θεσσαλονίκης, ορισμένοι εκ των οποίων σήμερα παρουσιάστηκαν κατά της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου.

Πρόκειται για μια νέα προσπάθεια της δημοτικής αρχής να λειτουργήσει ο θερμός του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης (ΣΔΕ), ο οποίος προβλέπεται από τον νόμο του «Καλλικράτη». Οι ενδιαφερόμενοι κατέθεσαν έως τα τέλη Ιανουαρίου τα βιογραφικά τους στο δήμο, προκειμένου να διεκδικήσουν τη θέση του ΣΔΕ.

Συγκεκριμένα τα άτομα που είναι υποψήφια είναι τα εξής:

Καρασιώτος Χαρίλαος – πολιτικός μηχανικός, Βαγιάνου Ευανθία - δικηγόρος, Αγγελόπουλος Απόστολος - δικηγόρος, Καπαγερίδου Μαρία-Ησαία - λογίστρια, Ναναυράκη Αναστασία - φιλόλογος, Στράτη-Βάντζου Αλεξάνδρα - δικηγόρος, Ταούλας Σωτήριος – μηχανικός, Πιτούλης Στέφανος – πτυχιούχος Κοινωνικής Διοίκησης, Κώτσιος Παναγιώτης –πτυχιούχος Οικονομικών και Επιχειρηματικής Πολιτικής, Χατζησταύρου Αμαλία – πτυχιούχος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής, Τσιμοπούλου Ελένη - πτυχιούχος Κοινωνικής Διοίκησης, Διονυσοπούλου Δέσποινα - δικηγόρος, Τσιούλκας Λευτέρης- δικηγόρος, Κούτλη Αθηνά-Σοφία - λογίστρια, Καρούζου-Γεωργαλά Ελένη - δικηγόρος, Καρεκλάς Ζαχαρίας - Οικονομολόγος,  Κουργιαλιδάκης Φώτης –πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων, Σίσκος Βασίλης - Σπουδαστής ΑΚΤΟ Art and Design, Γεωργιάδης Γεώργιος – πτυχιούχος Οικονομικών, Αγορούδη Παναγιώτα - δικηγόρος, Τσιουτάνη Μαρία - δικηγόρος, Σταυράκης Αλέξανδρος - Ιατρός, Τερζής Αναστάσιος και Βεϊζαδές Δημήτρης - δικηγόρος.   
 
Η εκλογή του Συμπαραστάτη του Δημότη θα γίνει στην ερχόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Στο διάστημα που θα ακολουθήσει ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος αναμένεται να έρθει σε επαφή με τις παρατάξεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, αναμένεται να προτείνει στους επικεφαλής, οι δημοτικοί σύμβουλοι να ψηφίσουν ελεύθερα, χωρίς να υπάρξει παραταξιακή γραμμή, προκειμένου ο δήμος να καταφέρει να εκλέξει Συμπαραστάτη του Δημότη.

Ο θεσμός, που προλέπεται από τον νόμο του «Καλλικράτη» δεν προχώρησε σε αρκετούς δήμους της χώρας, όπως και στον κεντρικό της Θεσσαλονίκης, καθώς απαιτείται το πρόσωπο που θα επιλεγεί να εγκριθεί από τα 2/3 των μελών των δημοτικών συμβουλίων. Οι υποψήφιοι θα τεθούν υπόψη του δημοτικού συμβουλίου, το οποίο και θα κληθεί να λάβει τη σχετική απόφαση.


Ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης θα καλείται να εξετάζει καταγγελίες που αφορούν στη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών, αλλά και να αναλαμβάνει έναν διαμεσολαβητικό ρόλο για την επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν κατά τις συναλλαγές του κόσμου με τις τοπικές αρχές. O ΣΔΕ έχει υποχρέωση να απαντά στον πολίτη εγγράφως ή ηλεκτρονικώς εντός 30 ημερών.

Ακόμη, στις αρμοδιότητές του περιλαμβάνεται η σύνταξη ετήσιας έκθεσης, στην οποία μεταξύ άλλων θα διατυπώνονται συγκεκριμένες προτάσεις για τη βελτίωση της δημοτικής διοίκησης και των σχέσεών της με τους πολίτες.

ZENITH