Skip to main content

Δημόσιο: Ψαλίδι στα μερίσματα και αύξηση εισφορών

Μείωση των μερισμάτων που λαμβάνουν 230.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου, αλλά και αύξηση των εισφορών για τους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους, εξετάζονται για το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων.

Μέτρα μεταξύ των οποίων είναι και η μείωση των μερισμάτων που λαμβάνουν 230.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου, αλλά και η αύξηση των εισφορών για τους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους, εξετάζονται από χθες για το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ). 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, τα Ταμειακά αποθέματα δεν επαρκούν παρά για την καταβολή ενός ακόμη μερίσματος και έτσι από τον Μάιο υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο κήρυξης στάσης πληρωμών.

«Τα διαθέσιμα του Ταμείου με βάση το καταγραφόμενο μηνιαίο έλλειμμα επαρκούν έως το τέλος Μαρτίου για την καταβολή  των μερισμάτων του μηνός Απριλίου και θα πρέπει να εγκριθεί επειγόντως έκτακτη επιχορήγηση προκειμένου να μη βρεθεί σε αδυναμία καταβολής μερισμάτων», αναφέρεται στην επιστολή του ΜΤΠΥ με την οποία ζητείται ενίσχυση 158 εκατ. ευρώ.

Τα περιθώρια έκτακτης χρηματοδότησης είναι πολύ μικρά. Αφενός γιατί το ποσό είναι πολύ υψηλό και αφετέρου διότι θα χρειαστεί να γίνει ειδική νομοθετική διάταξη που να το προβλέπει. Με δεδομένο ότι ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δ. Στρατούλης έχει ετοιμάσει τη διάταξη που παγώνει το νόμο για τις μειώσεις σε επικουρικές, μερίσματα και εφάπαξ, το βάρος των αποφάσεων και των περικοπών πέφτει στη Διοίκηση του ΜΤΠΥ.

Στο καταστατικό του Ταμείου υπάρχει διάταξη που προβλέπει ότι σε περίπτωση που τα έσοδα δεν επαρκούν, τότε με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, μπορούν να γίνουν περικοπές στα καταβαλλόμενα μερίσματα. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν δεν εφαρμοστεί ο νόμος για τη ρήτρα μείωσης των μερισμάτων που καταβάλλει ως και 45%, αυτό μπορεί και εξετάζεται να γίνει με απόφαση του ίδιου του Ταμείου.

Το Ταμείο θα χρειαστεί 5,2 εκατ. ευρώ έκτακτη χρηματοδότηση για τα μερίσματα του Μαΐου, 17,5 εκατ. ευρώ για αυτά του Ιουνίου, 17,7 εκατ. ευρώ για τα μερίσματα Ιουλίου, 17,7 εκατ. ευρώ για τις πληρωμές Αυγούστου και 100 εκατ. ευρώ. (20 εκατ. για κάθε μήνα) για τα μερίσματα Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου 2015 και Ιανουαρίου 2016.

ZENITH