Skip to main content

Δημοσιονομική σύγκλιση Γαλλίας - Γερμανίας ζητά ο Σαρκοζί

Την καταβολή προσπαθειών με στόχο τη δημοσιονομική σύγκλιση της Γαλλίας και της Γερμανίας ζήτησε ο Γάλλος πρόεδρος, προτείνοντας την κατάρτιση κοινού καταλόγου, στον οποίο θα αποτυπώνεται το φορολογικ
Την καταβολή προσπαθειών με στόχο τη δημοσιονομική σύγκλιση της Γαλλίας και της Γερμανίας ζήτησε ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Νικολά Σαρκοζί, προτείνοντας την κατάρτιση κοινού καταλόγου, στον οποίο θα αποτυπώνεται το φορολογικό και δημοσιονομικό σύστημα των δύο κρατών από το Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών και των δύο πλευρών.

Στόχος της προσπάθειας αυτής, όπως είπε ο κ. Σαρκοζί, είναι «οι δύο κυβερνήσεις να είναι σε θέση να λάβουν αποφάσεις προς την κατεύθυνση της απαραίτητης δημοσιονομικής σύγκλισης, τόσο στο επίπεδο φορολόγησης των επιχειρήσεων όσο και στη φορολόγηση φυσικών προσώπων». Η δήλωση, ωστόσο, δεν διευκρίνιζε κατά πόσον θα υπάρξει εναρμονισμός των φορολογικών συστημάτων των δύο κρατών, τα οποία έχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις.

Η Γαλλία συλλέγει λιγότερα από άμεσους φόρους και πολύ περισσότερα έμμεσους έναντι της Γερμανίας, ενώ διαθέτει φόρο περιουσίας, ο οποίος καταργήθηκε στη Γερμανία μετά από δημοψήφισμα το 1995.

Συνολικά, τα φορολογικά βάρη στη Γαλλία αντιστοιχούσαν σε ποσοστό 42,8% του ΑΕΠ το 2008, έναντι 39,5% στη Γερμανία. Το 2009 οι γαλλικές δημόσιες δαπάνες ανήλθαν σε 55,6% του ΑΕΠ έναντι 47,6% στη Γερμανία.

«Η σύγκλιση των δημοσιονομικών μας συστημάτων είναι απαραίτητο στοιχείο για την οικονομική μας ενοποίηση και τη βάθυνση της ευρωπαϊκής εσωτερικής αγοράς», κατέληξε ο Σαρκοζί. Σημειώνεται ότι δεν υπήρξε άμεση αντίδραση από γερμανικής πλευράς.

Κοινό μέτωπο για την προάσπιση των κανόνων σταθερότητας

Κοινή επιστολή στον πρόεδρο της ΕΕ έστειλαν Γαλλία και Γερμανία καταθέτοντας τις προτάσεις τους για την ενίσχυση της τήρησης των κανόνων σταθερότητας της Ένωσης, όπως δήλωσε σήμερα η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών σύμφωνα με το Reuters.

«Μόλις υπογράψαμε μια κοινή επιστολή που απευθύνεται στον κ. Van Rompuy και η οποία περιλαμβάνει μια γαλλο-γερμανική πρόταση για τη βελτίωση της οικονομικής διακυβέρνησης και την ενδυνάμωση του συμφώνου σταθερότητας,» ανέφερε η Λαγκάρντ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με το Γερμανό ομόλογό της Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Οι δύο ΥΠΟΙΚ υποστήριξαν τις πρόσφατες προτάσεις της Κομισιόν για επέκταση της επιτήρησης σε τομείς όπως το δημόσιο χρέος των μελών και σε δείκτες ανταγωνιστικότητας και δομικών μεταρρυθμίσεων.

Παράλληλα,ζήτησαν την ταχύτερη εφαρμογή οικονομικών ποινών για τα κράτη μέλη της Ένωσης που παρουσιάζουν υπερβολικά ελλείμματα όπως και πολιτικές ποινές, οι οποίες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν μια προσωρινή άρση των δικαιωμάτων ψήφου.

ZENITH