Skip to main content

Δημοσκόπηση για Reuters... εκτός τόπου και χρόνου

Τη στιγμή που η Κομισιόν εγκρίνει τη δεύτερη δόση του δανείου προς την Ελλάδα και ο διεθνής Τύπος μιλάει με τα καλύτερα λόγια για την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης, δημοσκόπηση του Reuters «βλέπ
Σε εποχές προ της προσφυγής της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης ΕΕ- ΔΝΤ φαίνεται να βρίσκονται 60 οικονομολόγοι, που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters και οι οποίοι θεωρούν πιθανή την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Συγκεκριμένα, το 43% από τους συμμετέχοντες στην εν λόγω δημοσκόπηση θεωρούν πως η Ελλάδα θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους μέσα στην επόμενη πενταετία, ποσοστό που ανερχόταν στο 33% τον Μάιο. Αναλυτικότερα, από τους 60 οικονομολόγους, σχεδόν οι μισοί έδωσαν πιθανότητα άνω του 50% για αναδιάρθρωση χρέους στην περίπτωση της Ελλάδας και 10% μόνο πιθανότητα για την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία. «Η αναδιάρθρωση του χρέους ακούγεται λογική για υπερχρεωμένες χώρες μόνο, άρα είναι πιθανή για την Ελλάδα, αλλά όχι για τις άλλες τρεις χώρες της δημοσκόπησης», δήλωσε ο Luca Mezzomo στην Inteza Sanpaolo.

Η παραπάνω δημοσκόπηση βλέπει το φως της δημοσιότητας την ώρα που η Κομισιόν εγκρίνει τη δεύτερη δόση του δανείου προς τη χώρα μας και παρέχει θετική εκτίμηση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας (παρά τους αστερίσκους για τα έσοδα), κάνοντας λόγο για εντυπωσιακά δημοσιονομικά στοιχεία. Παράλληλα, μεγάλη μερίδα του διεθνούς Τύπου πλέκει το εγκώμιο του Έλληνα πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου, χαρακτηρίζοντας γενναίες τις αποφάσεις που έχει λάβει και βλέπει με θετικό μάτι την προσπάθεια της Ελλάδας να ορθοποδήσει.

Το ερώτημα είναι σε τι αποσκοπεί μία τέτοιου είδους δημοσκόπηση,  που θα δώσει τροφή σε όσους κερδοσκόπους καραδοκούν στη γωνία και περιμένουν την παραμικρή αφορμή για να «επιτεθούν» στην Ελλάδα και το ευρώ. Βέβαια, το κακό δεν είναι μεγάλο για τη χώρα μας, καθώς βρίσκεται στο «δίχτυ ασφαλείας» του μηχανισμού στήριξης και δεν αναζητάει ακόμα χρηματοδότηση από τις διεθνείς αγορές. Το μόνο σίγουρο είναι πως, όποιοι κι αν είναι οι στόχοι της παραπάνω δημοσκόπησης, οι «επιστήμονες» που μιλούν για χρεοκοπία της Ελλάδας βρίσκονται εκτός τόπου και χρόνου...

ZENITH