Skip to main content

Δημοσκόπηση: Καθαρό προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ, δύσκολη η αυτοδυναμία

Επτακομματική Βουλή δείχνει η νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Alco. Τρίτο κόμμα το Ποτάμι, μέσα στη Βουλή οι ΑΝΕΛ - Πώς κατανέμονται οι έδρες.

Προβάδισμα 4,4% δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ η νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Alco, που διενεργήθηκε για το protothema.gr.

Αναλυτικότερα, στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 31,7% (+0,5% από την προηγούμενη έρευνα της Alco) και προηγείται κατά 4,4% της Νέας Δημοκρατίας, η δύναμη της οποίας είναι στο 27,3% (-0,5%).

Στην τρίτη θέση παραμένει το Ποτάμι με 5,1% και ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 4,8% (-0,2%), το ΠΑΣΟΚ με 4,1% (+0,5%) που ισοψηφεί με το ΚΚΕ (+0,1%).

Πάνω από το όριο του 3% περνάνε οι ΑΝ.ΕΛ. που φθάνουν στο 3,2% (+0,6%) και αν αυτό επιβεβαιωθεί και στην κάλπη της ερχόμενης Κυριακής τότε η σύνθεση της επόμενης Βουλής θα είναι επτακομματική και ο στόχος της αυτοδυναμίας δύσκολος.

 

 

Image
Δημοσκόπηση: Καθαρό προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ, δύσκολη η αυτοδυναμία

 


Όπως αναφέρει το protothema.gr, με τα συγκεκριμένα ποσοστά και αναλογική κατανομή των αναποφασίστων, ο ΣΥΡΙΖΑ, χάρις στο μπόνους των 50 εδρών που θα λάβει ως πρώτο κόμμα, εκλέγει 147 βουλευτές και θέλει τουλάχιστον μια επιπλέον μονάδα για να επιτύχει τον στόχο της αυτοδυναμίας. Αν, ωστόσο, μείνουν τελικώς εκτός Βουλής οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ή αυξηθεί το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν, τότε ο πήχης της αυτοδυναμίας θα ανέβει αρκετά ψηλότερα. Υπενθυμίζεται ότι αν τα κόμματα που δεν θα βγάλουν βουλευτές  συγκεντρώσουν ποσοστά της τάξης του 10%, τότε το πρώτο κόμμα έχει αυτοδυναμία με 36,4%, ενώ αν το αθροιστικό ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων πέσει στο 8%, τότε για να είναι αυτοδύναμο το πρώτο κόμμα απαιτείται να λάβει άνω του 37,2%.  

 

 

Image
Δημοσκόπηση: Καθαρό προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ, δύσκολη η αυτοδυναμία
Business Story
Off

ZENITH