Skip to main content

Δημοτικές εκλογές σε 14 δήμους του Μαυροβουνίου

Ομαλά διεξάγονται μέχρι στιγμής δημοτικές εκλογές σε 14 από τους συνολικά 21 δήμους του Μαυροβουνίου.
Ομαλά διεξάγονται μέχρι στιγμής δημοτικές εκλογές σε 14 από τους συνολικά 21 δήμους του Μαυροβουνίου. Είναι η πρώτη εκλογική διαδικασία, στην οποία τα κόμματα της αντιπολίτευσης (Κίνημα για την Αλλαγή, Νέα Σερβική Δημοκρατία και Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα) ένωσαν τις δυνάμεις τους και συμμετέχουν υπό το συνασπισμό «Ένα καλύτερο Μαυροβούνιο».

Τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, Δημοκρατικό Κόμμα Σοσιαλιστών και Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, επίσης κατέρχονται συνεργαζόμενα σε εννέα δήμους και αυτόνομα η σε συνεργασία με άλλα κόμματα σε πέντε δήμους. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο δήμο της Ποντγκόριτσας, καθώς εκεί ψηφίζει το 1/3 των ψηφοφόρων της χώρας, περίπου 137.000 εκλογείς.

Την εκλογική διαδικασία για πρώτη φορά, στα 20 χρόνια κοινοβουλευτικής δημοκρατίας στο Μαυροβούνιο, δεν επιτηρούν ξένοι παρατηρητές, ούτε εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων. Στην προεκλογική εκστρατεία για τις σημερινές δημοτικές εκλογές, υπήρξε έντονη αντιπαράθεση και ανταλλαγή κατηγοριών μεταξύ των εκπροσώπων της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

Ο αντιπολιτευόμενος συνασπισμός, στον οποίο συμμετέχουν πολιτικά κόμματα, τα οποία το 2006 τάχθηκαν υπέρ και κατά της ανεξαρτητοποίησης του Μαυροβουνίου, έθεσε ως στόχο τη νίκη, η οποία θα σηματοδοτήσει την απομάκρυνση της έναρξης διαδικασίας απομάκρυνσης της κυβέρνησης του Μίλο Τζουκάνοβιτς. Ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου και πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Σοσιαλιστών κατηγόρησε τον αντιπολιτευόμενο συνασπισμό για απουσία προγράμματος και πρόσθεσε ότι δεν το χρειάζεται, καθώς ξέρει ότι δεν θα νικήσει στην εκλογική μάχη.

Η ψηφοφορία για την ανάδειξη εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης στην πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου, Ποντγκόριτσα και στους δήμους Αντρίεβτσι, Μπαρ, Μπεράνε, Μπιέλο Πόλιε, Ντανιλοβγκραντ, Ζάμπλιακ, Κόλασιν, Πλάβα, Πλούζινε, Πλιέβλια, Ροζάγιε, Ούλτσινιε και Σάβνικ και στις κοινότητες Γκολούμπβτσι και Τούζε θα διαρκέσει έως τις 9 τοπική ώρα.

ZENITH