Skip to main content

Δημοτική υπάλληλος έπαιξε στο ταμπλό 12,5 εκατ. ευρώ της υπεξαίρεσης

Την παραπομπή της πρώην προϊσταμένης του Τμήματος Εκκαθάρισης Δαπανών του δήμου Θεσσαλονίκης σε δίκη προτείνει o εισαγγελέας. Κατηγορείται ότι έπαιξε 12,5 εκατ. ευρώ από την υπεξαίρεση στο Χρηματιστήρ

του Βασίλη Παπαναστασούλη

Να δικαστεί  στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, η πρώην προϊσταμένη του Τμήματος Εκκαθάρισης Δαπανών του δήμου Θεσσαλονίκης για τη νομιμοποίηση χρημάτων προερχομένων από την υπεξαίρεση των 17,9 εκατ. ευρώ. Αυτό προτείνει, προς το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης, ο αρμόδιος αντεισαγγελέας Εφετών κρίνοντας ότι η συμπεριφορά της κατηγορουμένης ταυτίζεται με την ιδιοποίηση των παρακρατούμενων φόρων από τον πρώην διαχειριστή πληρωμών του δήμου Παναγιώτη Σαξώνη.

Ο τελευταίος καταδικάστηκε για την υπεξαίρεση, μαζί με τον πρώην δήμαρχο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο και τον πρώην γ. γραμματέα του δήμου Μιχάλη Λεμούσια που κρίθηκαν ένοχοι για συνέργεια, από το δευτεροβάθμιο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης. Για το ίδιο αδίκημα  είχε κατηγορηθεί αρχικά και η συγκεκριμένη δημοτική υπάλληλος η οποία όμως απαλλάχτηκε απ' την κατηγορία, στο στάδιο της προδικασίας, με  βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης

Στην εισαγγελική πρόταση αναφέρονται τα εξής: Η πρώην προϊσταμένη του Τμήματος Εκκαθάρισης Δαπανών του δήμου Θεσσαλονίκης δέχτηκε χρηματικά ποσά τα οποία τοποθέτησε στους τραπεζικούς της λογαριασμούς ενώ γνώριζε ότι ήταν προϊόντα της υπεξαίρεσης ,που τελέστηκε από το 1999 έως το 2008. Στην κατοχή της εντοπίστηκε  συνολικό ποσό  223.051 ευρώ που δεν δικαιολογούνταν από τις νόμιμες - εμφανείς πηγές του εισοδήματός της.

Το 2004, επένδυσε στο Χρηματιστήριο Αθηνών και έκανε αγοραπωλησίες χρηματιστηριακών τίτλων αξίας 4 εκατ. ευρώ και παρότι είχε ζημία, το επόμενο έτος 2005 επένδυσε και πάλι στο ίδιο χρηματιστήριο, κάνοντας αγοραπωλησίες χρηματιστηριακών τίτλων αξίας 12,5 ευρώ. Τα παραπάνω ποσά προέρχονταν από τα χρήματα της  υπεξαίρεσης και τα διοχέτευσε η κατηγορουμένη σε χρηματιστηριακές συναλλαγές προκειμένου να αποκρύψει την προέλευση αυτών, όπως αναφέρεται στην εισαγγελική πρόταση.

Η έρευνα ξεκίνησε το 2008, με παραγγελία του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος Θεσσαλονίκης προς την Επιθεώρηση του Σώματος Οικονομικών Επιθεωρητών για να διερευνηθεί αν οι δημοτικοί υπάλληλοι  έκαναν "ξέπλυμα βρόμικου χρήματος" παράλληλα με την κύρια πράξη της υπεξαίρεσης σε βάρος του δήμου Θεσσαλονίκης.

Μόλις ολοκληρώθηκε η προκαταρκτική εξέταση, ο εισαγγελέας εγκλημάτων διαφθοράς Αργύρης Δημόπουλος παρήγγειλε την κίνηση ποινικής δίωξης εις βάρος της συγκεκριμένης δημοτικής υπαλλήλου, για την πράξη της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατ΄ εξακολούθηση, κατ΄ επάγγελμα και κατά συνήθεια.

Κατά την απολογία της σε ανακριτή, η κατηγορουμένη ισχυρίστηκε ότι δεν τοποθέτησε όλα τα παραπάνω χρηματικά ποσά στο χρηματιστήριο, αλλά πολύ λιγότερα και συνολικά και για τα δύο έτη, τοποθέτησε μόνο ποσό 252.920 ευρώ, ότι αποκόμισε κέρδη 35.740 ευρώ από το Εθνικό λαχείο και ότι έλαβε  ως δώρο 17 εκατ. δραχμές από συγγενικά της πρόσωπα όταν παντρεύτηκε. Οι ισχυρισμοί της κρίθηκαν αβάσιμοι και αναληθείς αφού δεν προσκόμισε κάποιο αποδεικτικό στοιχείο και δεν δήλωσε τα επικαλούμενα χρηματικά ποσά στις φορολογικές της δηλώσεις

ZENITH