Skip to main content

Διψάει για ...ανθρώπινο δυναμικό η ΕΥΑΘ

Τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΕΥΑΘ Α.Ε., λόγω της δραματικής συρρίκνωσης του ανθρωπίνου δυναμικού της, τόνισαν εκπρόσωποι των εργαζομένων, στον υπ. Γ. Κατρούγκαλο.

της Άννης Καρολίδου

Τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΕΥΑΘ Α.Ε., εξαιτίας της δραματικής συρρίκνωσης του ανθρωπίνου δυναμικού της, τόνισαν εκπρόσωποι των εργαζομένων, στη συνάντηση που είχαν μέλη της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων ΕΥΑΘ, την Τρίτη, με τον αναπλ. Υπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργο Κατρούγκαλο.

Οι οργανικές θέσεις στην εταιρεία είναι 700 εργαζομένους και σήμερα η ΕΥΑΘ λειτουργεί με μόλις 225 υπαλλήλους και οπωσδήποτε, άμεσα, θα πρέπει να ενταχθούν στο δυναμικό της επιχείρησης περί τα 150-200 άτομα.

Ο υπουργός μίλησε για προσλήψεις από το «γενικό κουμπαρά των προσλήψεων στο δημόσιο τομέα», αλλά και πιθανώς μέσω του σχεδιαζόμενου προγράμματος εθελοντικής κινητικότητας, από φορείς που καταργήθηκαν.

Όπως είπαν οι εργαζόμενοι στον κ. Κατρούγκαλο, είναι απόλυτη ανάγκη να μπορέσει να υλοποιηθεί η απόφαση του δ.σ. της εταιρείας, που λήφθηκε παραμονές των εκλογών κι' η οποία προβλέπει την πρόσληψη 116 ατόμων(αρκετών εξ' αυτών πανεπιστημιακής εκπαίδευσης), καθώς ήδη η ΕΥΑΘ, για τη λειτουργία της,  εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από συνεργεία εξωτερικών συνεργατών και εργολάβων. Πέραν αυτού, συγκεκριμένες εργασίες (π.χ. μετρήσεις ενδείξεων)  έχουν περάσει στη θυγατρική ΕΥΑΘ Υπηρεσίες, η οποία έφθασε να απασχολεί 90 άτομα.

Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι έχουν επανειλημμένως καταγγείλει ότι από το 2007 που συστάθηκε η θυγατρική ΕΥΑΘ Υπηρεσίες, οι προσλήψεις προσωπικού δεν έγιναν μέσω ΑΣΕΠ, όπως εκ του νόμου απαιτείται.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, ο κ. Κατρούγκαλος είπε στα μέλη της διοίκησης του ΣΕΕΥΑΘ, ότι οι προσλήψεις που θα γίνουν στην ΕΥΑΘ, θα εξασφαλισθούν μέσα από το γενικό κουμπαρά των προσλήψεων, από αυτές τις περίπου 15.000 άτομα που θα ενταχθούν στο δημόσιο τομέα, αριθμό από τον οποίο θα πρέπει να αφαιρεθούν οι σχεδόν 3.500 υπαλλήλοι που θα δυνηθούν να επιστρέψουν, στο πλαίσιο της κυβερνητικής απόφασης για αποκατάσταση των αδικιών που έγιναν με την αναγκαστική απομάκρυνσή τους.

Μάλιστα, θα ζητηθεί από τις υπηρεσίες και τους φορείς του δημοσίου, να δηλώσουν τις ελλείψεις τους σε ανθρώπινο δυναμικό, με την αποστολή σχετικής εγκυκλίου. Ωστόσο, οι ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί σε τομείς όπως είναι η Υγεία και η Παιδεία είναι μεγάλες και τα περιθώρια κάλυψης αναγκών είναι περιορισμένα.

ZENITH