Skip to main content

Distressed funds με... ελληνικές συμμετοχές μπαινοβγαίνουν στο ΧΑ

Μια νέα γενιά επενδυτικών σχημάτων έσπευσαν να επωφεληθούν από τις πολύ χαμηλές αποτιμήσεις των ελληνικών assets, τόσο σε επίπεδο Χρηματιστηρίου Αθηνών, όσο και σε επίπεδο ομολόγων.

Συστάθηκαν εκεί γύρω στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου. Πρόκειται για μια νέα γενιά επενδυτικών σχημάτων, τα οποία έσπευσαν να επωφεληθούν από τις πολύ χαμηλές αποτιμήσεις των ελληνικών assets, τόσο σε επίπεδο Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ), όσο και σε επίπεδο ομολόγων.

Τα χαρακτηριστικά τους είναι ξεκάθαρα και παραπέμπουν ευθέως σε εκείνα των distressed equity funds. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους; Στα μετοχικά τους κεφάλαια συμμετέχουν και ...ελληνικά κεφάλαια, τα οποία έχουν συνήθως την έδρα τους στο Λονδίνο, αλλά και όχι μόνο. Σε πρώτη φάση, μπήκαν στο ΧΑ όταν ο Γενικός Δείκτης του είχε διαμορφωθεί στα επίπεδα των 700 ευρώ. Εκεί έκαναν τις πρώτες μεγάλες τοποθετήσεις τους, επιλέγοντας τις μετοχές των συστημικών τραπεζών (σσ όλων ανεξαιρέτως), εκτιμώντας ότι αυτή η αποτίμηση συνιστά μεγάλη ευκαιρία. Έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι κάπου εκεί, σ' αυτά τα επίπεδα δηλαδή, το ΧΑ "πήρε τα πάνω του", χωρίς να υπάρχουν προφανείς λόγοι.

Τώρα εξηγείται ο λόγος. Οι διαχειριστές των συγκεκριμένων funds αγόραζαν μαζικά σε εκείνη τη φάση. Για κάποιο διάστημα, μετά, ηρέμησαν. Επανήλθαν ωστόσο σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα, κάνοντας το παλιό, καλό, μουαγιέ και χαμηλώνοντας ακόμα περισσότερο το κόστος κτήσης του ελληνικού χαρτοφυλακίου τους. Κάποια στιγμή, όταν το ΧΑ ανέκαμψε εκεί γύρω στις 850 μονάδες ρευστοποίησαν για να εγγράψουν κέρδη και μετά ξαναμπήκαν φθηνότερα. Αυτή η τακτική συνεχίζεται ακόμα και σήμερα...

ZENITH