Skip to main content

Διχασμένος ο διεθνής Τύπος για το πακέτο στήριξης

Την ίδια στιγμή που Γάλλοι και Ιταλοί αισιοδοξούν, οι Γερμανοί προβληματίζονται, ενώ αρθρογράφοι των Financial Times πλέκουν σενάρια χρεοκοπίας της χώρας μας.
Το διχασμό έχει επιφέρει στο διεθνή Τύπο το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας που συμφωνήθηκε στο χθεσινό Eurogroup. Την ίδια στιγμή που Γάλλοι και Ιταλοί αισιοδοξούν, οι Γερμανοί προβληματίζονται, ενώ αρθρογράφοι των Financial Times πλέκουν σενάρια χρεοκοπίας της χώρας μας.

Η γαλλική εφημερίδα Le Monde κάνει λόγο για «βοήθεια άνευ προηγουμένου» της Ευρωζώνης προς την Ελλάδα, ενώ η ιταλική La Repubblica σημειώνει ότι στις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης δεν φαίνεται να είναι η άμεση ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης.

Ως εξαιρετικά σημαντική εκτιμά την κίνηση το BBC, ενώ το Bloomberg χαρακτηρίζει την απόφαση των Ευρωπαίων ως μια προσπάθεια αναγκαία, ώστε να ηρεμήσουν οι αγορές και να επανέλθει η εμπιστοσύνη στο ευρώ.

Στον αντίποδα Wall Street Journal εκτιμά ότι η Ελλάδα βρίσκεται «πιο κοντά στο bailout», ενώ ο διάσημος αρθρογράφος των Financial Times , Wolfgang Munchau αναφέρει ότι o μηχανισμός μπορεί να μην προσφέρει πραγματική λύση στο πρόβλημα και υποστηρίζει ότι η Ελλάδα μετά τη συμφωνία δεν θα χρεοκοπήσει φέτος, αλλά σίγουρα κάποια στιγμή στο μέλλον.

Αρνητικοί εμφανίζονται οι Financial Times Deutschland, κάνοντας λόγο για προσπάθεια των πολιτικών να ξεγελάσουν την κοινή γνώμη, ενώ η Deutsche Welle ευελπιστεί ότι η Αθήνα θα χρησιμοποιήσει το μηχανισμό μόνο αν θεωρηθεί απαραίτητο.

ZENITH