Skip to main content

Διχάζει τη Θεσσαλονίκη το Σάββατο χαμηλών τιμών

Διχάζει τους φορείς της πόλης η προσπάθεια του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης να μετατρέψει το κέντρο έστω και και για ημέρα σε ένα «μεγάλο εμπορικό κέντρο χωρίς αυτοκίνητα» με στόχο την τόνωση της α

του Δημήτρη Τσάκωνα
tsakonas@voria.gr


Διχάζει τους φορείς της πόλης η προσπάθεια του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης να μετατρέψει το κέντρο, έστω και και για ημέρα, σε ένα «μεγάλο εμπορικό κέντρο χωρίς αυτοκίνητα», με στόχο την τόνωση της ασθενικής εμπορικής κίνησης. Τόσο ο δήμος όσο και η νομαρχία, αν και στηρίζουν την πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου, εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για τα αποτελέσματα του εγχειρήματος εξαιτίας κυρίως των κυκλοφοριακών προβλημάτων που θα δημιουργήσει η άτυπη πεζοδρόμηση κεντρικών δρόμων της πόλης.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της δράσης «Χτυπήστε Κέντρο», το Σάββατο 24 Απριλίου θα πεζοδρομηθούν κεντρικοί δρόμοι της πόλης από τις 12 το μεσημέρι έως τις 7 το βράδυ. Έτσι στους δρόμους Τσιμισκή (από Π. Μελά μέχρι Βενιζέλου), Ερμού (από Αγ. Σοφίας μέχρι Βενιζέλου) και Μητροπόλεως (από Βενιζέλου μέχρι Π. Μελά) θα κυκλοφορούν αποκλειστικά και μόνον λεωφορεία. Στην πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου συμμετέχουν 1.100 καταστήματα του κέντρου, τα οποία θα λειτουργήσουν από τις 10 το πρωί έως τις 7 το βράδυ και θα διαθέτουν τα εμπορεύματά τους σε ειδικές χαμηλές τιμές.

 

Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο δήμος Θεσσαλονίκης θα παραχωρήσει το πλακόστρωτο της νέας παραλίας για την ελεύθερη στάθμευση των αυτοκινήτων. Επιπλέον, θα διατεθούν 70 αστυνομικοί της τροχαίας για την ομαλότερη μετακίνηση των καταναλωτών.


Ταυτόχρονα, στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης η χρήση του πάρκινγκ του επιβατικού σταθμού και της πύλης 6 στο Λιμάνι θα είναι δωρεάν για 4 ώρες, με την προσκόμιση απόδειξης αγορών προϊόντων ή υπηρεσιών άνω των 50 ευρώ, από καταστήματα του ιστορικού κέντρου της πόλης.

Η ενέργεια αυτή, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Κ. Χαντζαρίδης, ξεκινά πιλοτικά από το ιστορικό κέντρο της πόλης και εντάσσεται στο πλαίσιο ενός γενικότερου πλάνου δράσεων που αποφάσισε να υλοποιήσει ο ΕΣΘ για τη στήριξη των τοπικών αγορών της πόλης, κρίνοντας ότι την παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία, επιβάλλεται, περισσότερο από ποτέ, να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την ενίσχυση επαγγελματιών-εμπόρων και της αγοραστικής δύναμης. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Χαντζαρίδης, γνωστοποίησε την πρόθεση του ΕΣΘ να εξετάσει το ενδεχόμενο διεύρυνσης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων το Σάββατο και κατά μια ώρα τη Δευτέρα και την Τετάρτη, ώστε να τονωθεί περαιτέρω η κίνηση στην αγορά.


Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Σπ. Βούγιας, εξέφρασε στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου τη στήριξη της κυβέρνησης και του υπουργείου στην προσπάθεια αυτή, που έχει ως στόχο τη βελτίωση της ζωής στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ανακοίνωσε, δε, ότι εάν η δράση έχει θετικά αποτελέσματα μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο να γίνει θεσμός.


Αντιρρήσεις Ψωμιάδη-Αθανάσαρου


Από την άλλη πλευρά, τις επιφυλάξεις τους στην πρωτοβουλία αυτή του Εμπορικού Συλλόγου διατύπωσαν τόσο ο αντιδήμαρχος δημοτικής αστυνομίας, Θ. Αθανάσαρος όσο και ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Π. Ψωμιάδης, καθώς όπως σημείωσαν μπορεί να δημιουργηθούν πολλά κυκλοφοριακά προβλήματα στην πόλη.

«Οι προηγούμενες παρεμβάσεις του δήμου μάς έχουν διδάξει πολλά. Κρατάω επιφυλάξεις για τα αποτελέσματα της προσπάθειας αυτής, αλλά ως δήμος την στηρίζουμε. Είναι σίγουρα ένα δύσκολο εγχείρημα και θα δημιουργηθούν πολλά προβλήματα τα οποία θα αντιμετωπίσουμε. Εύχομαι να πετύχει», ανέφερε ο κ. Αθανάσαρος.

Από την πλευρά του ο νομάρχης δήλωσε ότι είναι αντίθετος με την κίνηση αυτή του Εμπορικού Συλλόγου, καθώς δεν υπάρχουν οι αναγκαίες υποδομές, ώστε να στεφθεί με επιτυχία το εγχείρημα.

«Είναι αξιέπαινη η προσπάθεια του Εμπορικού Συλλόγου, αλλά διαφωνώ με την απόφαση τους – όχι προς το σκεπτικό όμως. Πρώτα πρέπει να κάνουμε υποδομές και μετά να ξεκινήσουμε τέτοιες πειραματικές προσπάθειες», σημείωσε ο κ. Ψωμιάδης.

Όπως είπε ο ίδιος, τα προβλήματα της οικονομίας δεν λύνονται με τέτοια μέτρα - «ασπιρίνες» και επανέφερε για ακόμη μια φορά το ζήτημα της λειτουργίας των καταστημάτων για 6-7  Κυριακές το χρόνο, ώστε να τονωθεί η καταναλωτική κίνηση.

«Τα καταστήματα θα έπρεπε να είναι ανοιχτά και τις δυο Κυριακές της ΔΕΘ. Χτυπάω το καμπανάκι στους εμπόρους. Αν δεν υπάρχει χρήμα, κανένα μέτρο δεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα», ανέφερε ο κ. Ψωμιάδης.

Σε απάντηση των επιφυλάξεων του αντιδήμαρχου και του νομάρχη ο κ. Χαντζαρίδης, είπε ότι η προσπάθεια αυτή έχει στόχο την τόνωση της κίνησης στην αγορά, που το προηγούμενο διάστημα ήταν υποτονική. Το Πάσχα, όπως υπογράμμισε ο ίδιος, η πτώση ήταν 50% και το πρώτο 4μηνο του 2010 η πτώση στον τζίρο των καταστημάτων ήταν 15%. Παράλληλα, αναφερόμενος στο αίτημα του νομάρχη να είναι ανοιχτά τα καταστήματα τις Κυριακές είπε ότι αυτό είναι αδύνατον, καθώς θα έχει επίπτωση στο κόστος λειτουργίας των καταστημάτων.

«Διαφωνώ για να συμφωνήσω. Είναι πράγματι δύσκολο εγχείρημα. Την απόφαση την πήραμε μετά απο δ.σ του Συλλόγου και αίτηση των καταστηματαρχών της πόλης. Κάποτε το Σάββατο αντιστοιχούσε στο 40% του τζίρου του κάθε επιχειρηματία, ενώ τώρα μόλις στο 15%. Είναι μεγάλος ο ανταγωνισμός τη συγκεκριμένη ημέρα», ανέφερε ο κ. Χαντζαρίδης.

Όπως είπε ο ίδιος, το κέντρο της πόλης πρέπει να αποκτήσει τις ανέσεις ενός πραγματικού εμπορικού κέντρου με πάρκινγκ, χωρίς παραεμπόριο και σκουπίδια και αυτός είναι ο στόχος της προσπάθειάς τους.

Παράλληλα, όπως τόνισε, λόγω της υποτονικής κίνησης στην αγορά το προηγούμενο διάστημα έχει αυξηθεί κατά 60% ο αριθμός των επιχειρήσεων που δηλώνουν ενδιαφέρον για το 10ήμερο προσφορών. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέχρι τις 20 Απριλίου δήλωσαν ενδιαφέρον για το πρόγραμμα αυτό του Συλλόγου 100 καταστήματα της πόλης.

ZENITH