Skip to main content

Διχογνωμία στην απόφαση της ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα, εντοπίζουν οι FT

Διχάστηκε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ σχετικά με την απόφαση για διακοπή αποδοχής των ελληνικών ομολόγων ως εγγυήσεων για παροχή ρευστότητας, όπως αναφέρουν οι Financial Times.

Διχασμός επήλθε στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ σχετικά με την απόφαση για διακοπή αποδοχής των ελληνικών ομολόγων ως εγγυήσεων για παροχή ρευστότητας, όπως αναφέρουν σε ρεπορτάζ τους οι Financial Times, δημοσίευμα το οποίο επικαλείται η εφημερίδα «Καθημερινή».

Σύμφωνα με τους FT, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ δεν έλαβε την απόφαση ομοφώνως, καθώς πολλά μέλη της πρότειναν ν' αναβληθεί η απόφαση έως τη λήξη της παράτασης του προγράμματος στις 28 Φεβρουαρίου.

Λόγω του εκ περιτροπής δικαιώματος ψηφοφορίας, συνεχίζει το δημοσίευμα, την Τετάρτη δεν είχαν δικαίωμα ψήφου οι κεντρικοί τραπεζίτες της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ιρλανδίας.

Το γεγονός ότι πολλοί κεντρικοί τραπεζίτες διαφώνησαν με την απόφαση, αναδεικνύει πόσο αμφιλεγόμενη ήταν αυτή, ενώ  πολλοί αναλυτές κατηγόρησαν την ΕΚΤ ότι παρεμβαίνει στις πολιτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρωζώνης.

Όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, το 25μελές διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ ήταν σχεδόν μοιρασμένο για το αν θα έπρεπε να πάρει την απόφαση την Τετάρτη ή να περιμένει μέχρι την τυπική λήξη του ελληνικού προγράμματος στο τέλος του Φεβρουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, στον απόηχο της απόφασης της ΕΚΤ για την καραντίνα των ελληνικών ομολόγων, συναντήθηκαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, με τους δύο άνδρες να συζητούν την απόφαση της ΕΚΤ αλλά και την κατάσταση της ρευστότητας.

Το δημοσίευμα καταλήγει επισημαίνοντας πως οι ξένοι αναλυτές αντιμετώπισαν με ψυχραιμία την απόφαση της ΕΚΤ, τονίζοντας ότι δεν απαιτείται η πρόσβαση σε ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών.
 

ZENITH