Skip to main content

ΔΝΤ: Ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας με ρυθμό 4,6%

Ανοδικά αναθεώρησε το ΔΝΤ τις προβλέψεις του για την πορεία της παγκόσμιας ανάπτυξης το 2010, επικαλούμενο τους ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης στην Ασία και την ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης στις ΗΠ
Ανοδικά αναθεώρησε το ΔΝΤ τις προβλέψεις του για την πορεία της παγκόσμιας ανάπτυξης το 2010,  επικαλούμενο τους ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης στην Ασία και την ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης στις ΗΠΑ.

Αναλυτικότερα, σε έκθεσή του που δημοσιοποίησε χθες το ΔΝΤ, ηπρόβλεψή του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας αυξήθηκε στο 4,6%από 4,2% που ήταν τον Απρίλιο. Επίσης, διατήρησε αμετάβλητη στο 4,3%την εκτίμησή του για την ανάπτυξη το 2011.Το 2009 η παγκόσμια οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,6% εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Όπως εκτιμά η ΕΚΤ, από την κρίση χρέους που πλήττει την ευρωζώνη απειλείται η ανάκαμψη και πλήττονται οι εμπορικοί δεσμοί της Ευρώπης με τον υπόλοιπο κόσμο. Ο διεθνής οργανισμός θεωρεί, ωστόσο, εξαιρετικά απίθανο το ενδεχόμενο διπλής ύφεσης σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Αυτό που έχει συμβεί στην Ευρώπη είναι πιθανό να επιβραδύνει την πορεία προς την ανάκαμψη σε σχέση με αυτό που θα μπορούσε να έχει συμβεί, ωστόσο πιστεύω ότι οι πιθανότητες μιας διπλής ύφεσης είναι πολύ μικρές. Όπως γνωρίζετε, προβλέπουμε αρκετά ισχυρή ανάπτυξη για την παγκόσμια οικονομία φέτος», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ.

Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οι ανησυχίες για τη δημοσιονομική εικόνα πολλών χωρών, ειδικότερα της Ελλάδας, αποτελούν κίνδυνο αποσταθεροποίησης. Επομένως, όπως επισημαίνει ο  διεθνής οργανισμός, οι κυβερνήσεις πρέπει να επικεντρωθούν στη βελτίωση της δημοσιονομικής τους κατάστασης, με μέτρα όμως που δεν θα λειτουργήσουν σε βάρος της ανάπτυξης.

«Απαιτείται περαιτέρω αξιόπιστη και αποφασιστική πολιτική για να ανακτηθεί η πρόοδος προς την χρηματοοικονομική σταθερότητα και για να διατηρηθεί η σωστή πορεία προς την οικονομική ανάκαμψη», αναφέρουν σχετικώς οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ.


ZENITH