Skip to main content

ΔΝΤ: Δαπανηρό αλλά διαχειρίσιμο πιθανό Grexit

Δεν αποκλείεται μια μεγάλη ελληνική κρίση, τονίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου. Τι προβλέπει το ΔΝΤ για ανάπτυξη, ανεργία, πληθωρισμό και ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ κατά κατά 0,8% το 2014, κατά 2,5% φέτος και κατά 3,7% το 2016 προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σύμφωνα με την έκθεση του Ταμείου, που παρουσιάστηκε σήμερα, η ανεργία θα κινηθεί φέτος στο 24,8%, από 26,5% το 2014, ενώ για το 2016 προβλέπει μείωση στο 22,1%.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο -0,3% το 2015 από το -1,4% πέρυσι, με τις τιμές καταναλωτή να διαμορφώνονται στο 0,3% το 2016.

Τέλος, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ θα εμφανίσει πλεόνασμα φέτος στο 1,4% του ΑΕΠ από 0,9% πέρυσι και στη συνέχεια αναμένται να διαμορφωθεί στο 1,1% το 2016.

«Δεν αποκλείεται μια ελληνική κρίση»

Ενδεχόμενη μεγάλη ελληνική κρίση θα αποσταθεροποιούσε τις χρηματοπιστωτικές αγορές, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρντ επισημαίνοντας παράλληλα ότι μια τέτοια κρίση δεν μπορεί να αποκλειστεί .

Κατά τον ίδιο, αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές και η Ελλάδα αναγκαστεί να φύγει από το ενιαίο νόμισμα τότε η ευρωζώνη μπορεί να το αντιμετωπίσει αλλά δεν θα είναι κάτι εύκολο. «Ένα Grexit θα ήταν πολύ δαπανηρό και επώδυνο αλλά όχι αδύνατον να διαχειριστεί. Υπάρχουν καλύτερα τείχη προστασίας σε ισχύ απ’ ότι το 2012, επισήμανε, αλλά προφανώς δεν θα είναι μία ομαλή πορεία. Βρισκόμαστε εν μέσω διαπραγματεύσεων με τους Έλληνες και θέλουμε πραγματικά να καταλήξουν σε συμφωνία», πρόσθεσε

"Εάν γινόταν κάτι τέτοιο, ο καλύτερος τρόπος για να καθησυχάσουμε τις αγορές θα ήταν να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την ευκαιρία για να πραγματοποιήσουμε πρόοδο προς μια δημοσιονομική και πολιτική ένωση και θα ήταν σαφώς η κατάλληλη στιγμή για να το κάνουμε", επισήμενε ο ίδιος.


Στο 3,5% η παγκόσμια ανάπτυξη το 2015

Την αυξανόμενη απόκλιση της αναπτυξιακής πορείας των μεγαλύτερων παγκόσμιων οικονομιών φέτος υπογραμμίζει σε έκθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς όπως αναφέρει, η ενίσχυση της ανάπτυξης στην ευρωζώνη και την Ινδία αναμένεται να αντισταθμιστεί από τις μειωμένες προοπτικές σε άλλες βασικές αναδυόμενες οικονομίες.

Ειδικότερα, το ΔΝΤ διατήρησε αμετάβλητες τις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη αλλά προειδοποίησε ότι η οικονομική ανάκαμψη παραμένει “μετριοπαθής και άνιση” περιβαλλόμενη από μεγαλύτερη αβεβαιότητα και κινδύνους που απορρέουν από τις γεωπολιτικές εντάσεις και την χρηματοπιστωτική μεταβλητότητα.

Ειδικότερα, το ΔΝΤ διατηρεί στο 3,5% την πρόβλεψη για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2015, ενώ αναβαθμίζει ελαφρώς στο 3,8% από 3,7% προηγουμένως την εκτίμηση για την ανάπτυξη το 2016.

Η αναβάθμιση της εκτίμησης για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2016 κρύβει ωστόσο αυξανόμενη απόκλιση ανάμεσα στις μεγαλύτερες οικονομίες, κυρίως λόγω των επιπτώσεων από τις μεταβολές στις νομισματικές ισοτιμίες και την πτώση της τιμής του πετρελαίου.

Οι προβλέψεις του ΔΝΤ αντανακλούν επίσης τις ανησυχίες του Ταμείου γύρω από τις εξελίξεις στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπως Ρωσία. Βραζιλία, Νότια Αφρική, καθώς και τους φόβους για μεγαλύτερη επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα, στην δεύτερη μεγαλύτερη παγκόσμια οικονομία.

Το ΔΝΤ αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για όλες τις μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης - ειδικότερα την Ισπανία – και για την Ιαπωνία, καθώς οι χώρες αυτές εισάγουν το πετρέλαιο και ως εκ τούτου εφελκούνται από την πτώση της τιμής του, ενώ δέχονται και τις θετικές επιπτώσεις από την υποτίμηση των νομισμάτων τους.

Πρώτη δημοσίευση: 17:05

ZENITH