Skip to main content

ΔΝΤ: H Eλλάδα θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της

Οι τεχνικές συζητήσεις συνεχίζονται στην Αθήνα και αναμένεται να ακολουθήσουν οι συζητήσεις πολιτικής, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η Ελλάδα έχει δημοσίως εκφράσει την βούληση της να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της, δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ Γουίλιαμ Μάρεϊ, ερωτηθείς εάν η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει από το Ταμείου να καθυστερήσει η καταβολή της επόμενης δόσης.

Όπως είπε ο ίδιος, οι αποπληρωμές του Μαρτίου έγιναν κανονικά, ενώ επιβεβαίωσε την στήριξη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Σχολιάζοντας την τηλεφωνική συνομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με την Κριστίν Λαγκάρντ, ο Μάρεϊ έκανε λόγο για εποικοδομητική συζήτηση, η οποία, όπως είπε, επικεντρώθηκε στα επόμενα βήματα. «Οι τεχνικές συζητήσεις συνεχίζονται στην Αθήνα και αναμένεται να ακολουθήσουν οι συζητήσεις πολιτικής» τόνισε.

Κληθείς να σχολιάσει το ότι στη συζήτηση Λαγκάρντ - Τσίπρα εξετάστηκε και το θέμα της «λίστας Λαγκάρντ» και της φοροδιαφυγής ο Μάρεϊ είπε πως πάγια θέση του ΔΝΤ είναι πως τα βάρη πρέπει να κατανέμονται δίκαια. «Είμαστε ξεκάθαροι ως ΔΝΤ για την ανάγκη να υπάρξει δίκαιος επιμερισμός του φορολογικού βάρους μεταξύ φορολογουμένων και ειδικά όσον αφορά στη φορολόγηση των πιο εύρωστων στρωμάτων του πληθυσμού» είπε.

Τέλος, κράτησε αποστάσεις από το δημοσίευμα του Bloomberg σύμφωνα με το οποίο στελέχη του ΔΝΤ δήλωσαν σε συναδέλφους τους της ευρωζώνης ότι η Ελλάδα είναι ο πλέον μη συνεργάσιμος πελάτης του οργανισμού τα τελευταία 70 χρόνια. «Θα θέλαμε να μας ρωτήσουν πριν το δημοσιοποιήσουν. Δεν έγινε μια τέτοια αναφορά και δεν υπάρχει καμία βάση σε αυτό», ανέφερε.

ZENITH