Skip to main content

Δώδεκα μισθούς ζητούν οι βιοτέχνες

Επιμερισμό του 13ου και 14ου μισθού στους κύριους μισθούς στη διάρκεια του έτους, προκειμένου να μειωθεί το βάρος των ασφαλιστικών εισφορών ζητούν οι βιοτέχνες της Θεσσαλονίκης, όπως υπογράμμισε ο πρό
Επιμερισμό του 13ου και 14ου μισθού στους κύριους μισθούς στη διάρκεια του έτους, προκειμένου να μειωθεί το βάρος των ασφαλιστικών εισφορών, ζητούν οι βιοτέχνες της Θεσσαλονίκης. Όπως υπογράμμισε ο ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, κ. ΣωτήρηςΜαγόπουλος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση έρευνας για τα φορολογικά μέτρα, υπό τις παρούσες συνθήκες οι βιοτέχνες δενσυμφωνούν με την κατάργηση του 14ου μισθού. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι θααποτελούσε μια σημαντική ανάσα η κατανομή του ποσού του 13ου και 14ουμισθού στη διάρκεια του έτους, προκειμένου να πληρώνουν ένσημα για 12 μήνες και όχι για 14 όπως ισχύει σήμερα.

Όπως προκύπτει από την έρευνα του ΒΕΘ, η αισιοδοξία των βιοτεχνών της Θεσσαλονίκης σχετικά με το μέλλον των επιχειρήσεών τους βρίσκεται στο ναδίρ, όπως και η επενδυτική δραστηριότητα στους κόλπους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του νομού. Συγκεκριμένα, το 87% των μικρομεσαίων που συμμετείχε στην έρευνα δεν προτίθεται να προχωρήσει σε επενδύσεις, ενώ η αισιοδοξία τωνεπιχειρηματιών βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τριών τελευταίωνετών.

Μόλις το 23,9% των συμμετεχόντων στην έρευνα απαντούν ότι αισιοδοξούνγια το μέλλον των επιχειρήσεών τους, όταν σε αντίστοιχη ερώτηση σεέρευνα του ΒΕΘ, το Νοέμβριο του 2009 το ποσοστό διαμορφωνόταν στο 37%και ένα χρόνο νωρίτερα στο 42%.

Διχασμένοι παρουσιάζονται οι βιοτέχνες σε ό,τι αφορά στα φορολογικά μέτρα, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Ψήφο εμπιστοσύνης στα εν λόγω μέτρα ρίχνουν πέντε στους δέκα μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Την ίδια στιγμή, επτά στους δέκα μικρομεσαίους επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης θεωρούν τα μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα, ενώ παράλληλα εκτιμούν ότι θα επιβαρύνουν το διαχειριστικό κόστος των επιχειρήσεών τους.

Ο κ. Μαγόπουλος υπογράμμισε ότι τα μέτρα -όποια και αν είναι αυτά- πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα. Σύμφωνα με τον κ. Μαγόπουλο, έμφαση πρέπει να δοθεί στη μείωση των δημοσίων δαπανών και στη φοροδιαφυγή και να ακολουθήσει το κομμάτι της είσπραξης των φόρων. Υπογράμμισε, δε, ότι ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ θα επιβαρύνει την επιχειρηματικότητα και θα αποτελέσει σοβαρό πλήγμα για τους συνεπείς επιχειρηματίες.

Η έρευνα

H έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 600 επιχειρήσεων – μελών του ΒΕΘ την περίοδο από 16 έως 17 Φεβρουαρίου.

Το 54% των ερωτηθέντων απάντησε ότι τα φορολογικά μέτρα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ στην αντίπερα όχθη βρίσκεται το 37%. Περισσότερο θετικοί για τα μέτρα (60%) εμφανίζονται οι μικρομεσαίοι που διατηρούν μικτές επιχειρήσεις.

Το 86% απαντά ότι συμφωνεί με το μέτρο των αποδείξεων, ενώ διαφορετική άποψη έχει το 12% που απαντά αρνητικά.

Θετικό εμφανίζεται το 35% στην ερώτηση «συμφωνείτε ή διαφωνείτε με το ότι από 1-1-2011 όλες οι συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων θα πραγματοποιούνται υποχρεωτικά μέσω τραπεζικών επαγγελματικών λογαριασμών», ενώ το 59% απαντά ότι διαφωνεί.

Επτά στους δέκα  (73%) απαντούν ότι διαφωνούν με το μέτρο που αφορά στις συναλλαγές άνω των 1.500 ευρώ, οι οποίες από 1-1-2011 θα γίνονται μέσω πιστωτικών, χρεωστικών ή δίγραμμων επιταγών, ενώ δύο στους δέκα (25%) δηλώνουν ότι συμφωνούν. Ο κ. Μαγόπουλος απέδωσε το ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό αυτών που διαφωνούν με το παραπάνω μέτρο στον φόβο για αύξηση του κόστους χρήματος λόγω της συχνότερης τριβής με τις τράπεζες.

Επιβάρυνση στο διαχειριστικό κόστος

Επτά στους δέκα  (70%) απαντούν ότι τα φορολογικά μέτρα θα επιβαρύνουν το διαχειριστικό κόστος, ενώ τρεις στους δέκα (27%) διατυπώνουν αρνητική άποψη. Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών (75%) δηλώνουν κατά κύριο λόγο ότι θα επιβαρυνθεί το διαχειριστικό τους κόστος.

Με καλό μάτι βλέπουν οκτώ στους δέκα επιχειρηματίες (81%) την εξαγγελία της κυβέρνησης για τακτική εφαρμογή ηλεκτρονικής διασταύρωσης, καθώς εκτιμούν ότι με τον τρόπο αυτό θα παταχθεί η φοροδιαφυγή, ενώ αντίθετη άποψη έχουν δύο στους δέκα (16%).

Στην ερώτηση ‘συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την υιοθέτηση φορολογικής αμνηστίας για άτομα ή επιχειρήσεις που βοηθούν στην αποκάλυψη διεφθαρμένων δημόσιων λειτουργών’, το 58% δηλώνει ότι συμφωνεί, ενώ το 36% έχει αντίθετη γνώμη.

Το 50% των συμμετεχόντων δηλώνει ότι το μέτρο της συλλογής αποδείξεων θα συνδράμει στον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Εντύπωση προκαλεί ότι το 48% των ερωτηθέντων απαντούν ότι δεν θα συμβάλει στη μείωση της φοροδιαφυγής.

Για μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα κάνει λόγο το 68% των συμμετεχόντων στην έρευνα, ενώ το 28% απαντά ότι τα φορολογικά μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση θα συμβάλλουν στην πάταξη της φοροδιαφυγής.

Αύξηση του κόστους παραγωγής των προϊόντων ή υπηρεσιών εξαιτίας της αύξησης της φορολόγησης των καυσίμων βλέπει το 74% των ερωτηθέντων ενώ το 26% έχει αντίθετη άποψη. Τα μεγαλύτερα ποσοστά καταγράφονται στις μεταποιητικές επιχειρήσεις (86%), καθώς εκτιμούν ότι η αύξηση της φορολόγησης των καυσίμων θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στο κόστος παραγωγής.

Αρνητικά θεωρεί το 64% των συμμετεχόντων ότι θα επηρεάσουν στην κίνηση της αγοράς, οι περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ το 28% εκτιμά ότι η εν λόγω απόφαση της κυβέρνησης θα έχει θετικό αποτέλεσμα.

Περισσότερο ‘νοικοκύρεμα’ στο δημόσιο (αριθμός εργαζομένων, δαπάνες, διάφορες επιτροπές κα.) θεωρεί ότι είναι απαραίτητο το 100% των συμμετεχόντων. 

Προβλήματα στο δανεισμό συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις με το 77% αυτών να απαντά ότι δανειοδοτείται με μεγαλύτερη δυσκολία το τελευταίο διάστημα.

ZENITH