Skip to main content

Δώνης: Οι μετεγγραφές στον ΠΑΟΚ καθυστερούν λόγω Σαββίδη

Εφ' όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο Γιώργος Δώνης, αποκαλύπτοντας άγνωστες πτυχές της παρουσίας του στον πάγκο του ΠΑΟΚ αλλά και τα... αίτια της μετεγγραφικής κωλυσιεργίας στον Δικέφαλο.

Εφ' όλης της ύλης συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Arena FM 89,4 παραχώρησε σήμερα ο Γιώργος Δώνης, αποκαλύπτοντας άγνωστες πτυχές της παρουσίας του στον πάγκο του ΠΑΟΚ αλλά και τα... αίτια της μετεγγραφικής κωλυσιεργίας στον Δικέφαλο.

Όπως τόνισε ο νέος προπονητής της Αλ Χιλάλ, κατά την περίοδο που ήταν στα ηνία του Δικέφαλου την τελική και... καθυστερημένη κρίση στο σκέλος των μετεγγραφών πραγματοποιούσε ο μεγαλομέτοχος της ομάδας, Ιβάν Σαββίδης, γεγονός που πολλές φορές οδηγούσε σε αποτυχία εν δυνάμει συνεργασίες, όπως ανέφερε, φέροντας ως παράδειγμα την περίπτωση του Χοσέ Χολέμπας, που έφτασε πολύ κοντά στον ΠΑΟΚ. «Δεν μπορούσε ποτέ να εκτελεστεί ο προγραμματισμός», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δώνης.

Παράλληλα, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επιστροφής του στην Τούμπα ξεκαθάρισε πως δεν αρέσκεται στο να αναλαμβάνει ομάδες που ο κόσμος του δεν επιθυμεί την παρουσία του, ενώ μίλησε, τέλος, και για τη νέα του ομάδα, αλλά και την αφόρητη... ζέστη που πρόκειται να αντιμετωπίσει στη Σαουδική Αραβία.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Έλληνα προπονητή:

Για το πώς τον προσέγγισε η Αλ Χιλάλ:

«Η ομάδα απέλυσε τον προπονητή της και το τελευταίο διάστημα ήταν σε αναζήτηση. Ο διευθυντής της ομάδας πρότεινε προπονητές και μέσα σε αυτούς ήταν και το όνομα μου καθώς του άρεσαν οι εμφανίσεις του ΑΠΟΕΛ με τη Μπαρτσελόνα. Έκανε κάποιες επαφές, βρήκαν και εμένα, με κάλεσαν στο Ντουμπάι, πέρασα μια συνέντευξη, μείναμε εγώ και ένας Αργεντινός και τελικά διάλεξαν εμένα».

Για το αν πήραν τη γνώμη του Γιώργου Σαμαρά:

«Οι πρίγκιπες δεν θέλουν να δίνουν πολλά δικαιώματα στους ποδοσφαιριστές και ρώτησαν τον Σαμαρά μόνο αν έχει δουλέψει μαζί μου. Τους έκανε εντύπωση ότι πέρα από τις προπονητικές μου γνώσεις έμαθα και γρήγορα την ομάδα εκεί».

Για το ποδόσφαιρο στη Σαουδική Αραβία:

«Είδα ζωντανά το παιχνίδι στο Τσάμπιονς Λιγκ αλλά και τα τελευταία 5-6 παιχνίδια της ομάδας. Οι ομάδες δικαιούνται τέσσερις ξένους και όλοι οι άλλοι είναι κατάγονται από εκεί. Η ομάδα μου έχει πολύ καλούς ποδοσφαιριστές και θεωρείται από τις καλύτερες στη χώρα».

Για το γήπεδο της Αλ Χιχάλ:

«Το δικό μας γήπεδο είναι πολύ μεγάλο και μαζεύει 67.000 κόσμο. Για τα άλλα γήπεδα στη χώρα δεν γνωρίζω».

Για το γεγονός πως ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς βρίσκεται στο Ντουμπάι:

«Ο Ιβάν είναι Σέρβος και έχουν καλό δίκτυο στο εξωτερικό. Ένα στοιχείο για να βγει κάποιος στο εξωτερικό είναι να έχουν οι ομάδες καλά παιχνίδια στο Τσάμπιονς Λιγκ και για έναν Έλληνα είναι πολύ δύσκολο καθώς πάει μόνο ο Ολυμπιακός εκεί που συνήθως έχει ξένους προπονητές. Δεν έχουν πάει πολλοί Έλληνες εκτός Ελλάδας».

Για τα χρήματα που θα πάρει στη Σαουδική Αραβία:

«Το ποσό είναι υπό διαπραγμάτευση όσον αφορά τον συν έναν χρόνο. Έχουμε κάνει συμφωνία τεσσάρων μηνών με οψιόν αγοράς. Αυτές οι ομάδες έχουν την δυνατότητα να ξοδεύουν χρήματα για το ποδόσφαιρο. Οι μεγάλες ομάδες μπορούν να ξοδέψουν και απίστευτα ποσά για προπονητές πιο μεγάλα ονόματα από εμένα. Η ομάδα έχει δύο Βραζιλιάνους, τον Σαμαρά και έναν Κορεάτη ενώ και οι τοπικοί παίκτες πληρώνονται και αυτοί πολύ καλά».

Για το αν θα καταφέρει να προσαρμοστεί:

«Σε μια νέα χώρα έχεις το άγχος προσαρμογής. Οι προπονητές έχουν λίγη ώρα για προσωπική χρήση αλλά ακόμα και στην Κύπρο είχα ελάχιστο προσωπικό χώρο. Έτσι είναι το επάγγελμα».

Για τη ζέστη στη Σαουδική Αραβία:

«Από τώρα ξεκινάει η ζέστη και είναι από τα μεγάλα μειονεκτήματα. Τα ματς και οι προπονήσεις γίνονται βράδυ».

Για τις σημαντικότερες διοργανώσεις της Σαουδικής Αραβίας:

«Υπάρχει το κύπελλο του βασιλιά που είναι μια πολύ σημαντική διοργάνωση και το Ασιατικό Τσάμπιονς Λιγκ».

Για τις ιδιαιτερότητες της χώρας:

«Δεν μπορείς να μπεις στην χώρα χωρίς βίζα, οι γυναίκες δεν μπορούν να επισκεφτούν χώρους χωρίς προσκλήσεις και υπάρχουν και άλλες παραδόσεις».

Για το αν θα έχει μαζί του το ίδιο τιμ:

«Με τα παιδιά είμαστε το ίδιο τιμ εδώ και πολλά χρόνια».

Για τα πριμ που δίνουν οι παράγοντες:

«Οι παράγοντες είναι πρίγκιπες και ανάλογα την ευχαρίστηση τους ή την χαρά τους δίνουν αμοιβές».

Για την κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο:

«Η Ελλάδα είναι η χώρα μου και παρακολουθώ το ποδόσφαιρο. Έχω λείψει ενάμιση χρόνο και βλέπω πως δυσκολεύουν τα πράγματα. Ο κόσμος δεν έχει υπομονή και γίνονται τα  συνηθισμένα χωρίς να επιβάλλονται κάποιοι κανόνες. Η κρίση πάντα παράγει βία αλλά εμείς στο ποδόσφαιρο μας πάντα είχαμε προβλήματα. Είναι εύκολο να λέμε πως όλοι θέλουν το καλό του Ελληνικού ποδοσφαίρου αλλά οι παράγοντες κοιτάν μόνο το καλό της ομάδας τους. Αν δεν κάτσουν οι ομάδες για να στήσουν ένα ποδόσφαιρο με συγκεκριμένους κανόνες δεν θα αλλάξει κάτι. Πρέπει να υπάρξουν σκληρές ποινές και το λέω και στον εαυτό μου αυτό πως πρέπει να επικρατεί ο φόβος καθώς αλλιώς ξεφεύγουν οι καταστάσεις».

Για τον φετινό ΠΑΟΚ:

«Ο ΠΑΟΚ ήταν εντυπωσιακός στον πρώτο γύρο επειδή έπαιζε καλά και κέρδιζε. Είχε πολύ καλή ανάπτυξη, έπαιζε εντυπωσιακό ποδόσφαιρο αλλά πλήρωσε την έλλειψη βάθους στον πάγκο του. Στον ΑΠΟΕΛ είχα το ίδιο πρόβλημα και όταν παίζαμε ένα απαιτητικό παιχνίδι στο Τσάμπιονς Λιγκ μετά δεν μπορούσαμε να συνέλθουμε εύκολα. Ακόμα και οι μεγάλες ομάδες όπως η Παρί Σεν Ζερμέν δυσκολεύονται μετά από ένα παιχνίδι του Τσάμπιονς Λιγκ. Όταν δίνεις τα πάντα μέσα στο γήπεδο μετά «αδειάζεις» και το να επιστρέψεις τόσο ψυχολογικά όσο και σωματικά δεν είναι εύκολο. Στην περίπτωση του ΠΑΟΚ ξέρουν μόνο όσοι είναι μέσα στην ομάδα και εγώ δεν μπορώ να γνωρίζω τι γίνεται καθώς είμαι εκτός».

Για το αν έχει τελειώσει το θέμα με τον ΠΑΟΚ:

«Έχει τελειώσει το θέμα εδώ και πολύ καιρό. Ο ΠΑΟΚ πήρε το συμβόλαιο μου πίσω από τον ΑΠΟΕΛ και τα μπόνους. Όλα έγιναν με νόμιμη μέθοδο και έληξαν ήρεμα».

Για το αν μετάνιωσε που πήγε στον ΠΑΟΚ:

«Όχι δεν μετάνιωσα. Όταν αποφάσισα να έρθω στον ΠΑΟΚ δεν είχε έρθει ο Σαββίδης. Όταν ήταν να φύγω από τον Ατρόμητο μου έλεγε ο πρόεδρος του Ατρομήτου να μην πάω γιατί δεν παν καλά τα πράγματα. Ακόμα και αν τελειώσεις από μια ομάδα με κακό τρόπο πάντα κάτι κερδίζεις. Θεωρώ πως και οι δύο πλευρές θα έπρεπε να τα βρούμε καλύτερα».

Για το πώς επιλέγονται οι παίκτες στον ΠΑΟΚ:

«Η επικοινωνία που είχα και με τον Γεωργιάδη, με τον Βρύζα και αργότερα με τον Τσιτσιακόφ ήταν πολύ καλή. Ανάλογα το μπάτζετ που διαθέταμε βρίσκαμε τους παίκτες που θέλαμε και κάναμε μια λίστα. Η κωλυσιεργία δημιουργήθηκε επειδή δεν υπήρχε άμεση συνεργασία με τον μεγαλομέτοχο, που έδινε και την τελική έγκριση και έτσι πηγαίναμε πίσω χρονικά. Δούλευαν και δύο σκάουτερ στον ΠΑΟΚ και όλοι μαζί κάναμε προγραμματισμό. Μέχρι να παρθεί η τελική απόφαση από τον κ. Σαββίδη αργούσαμε εξαιρετικά ενώ κάναμε πολύ καλό προγραμματισμό. Ήταν πάρα πολύ εύκολο για εμάς να κλείσουμε μετά από εισήγησή μου τον Χολέμπας. Αργήσαμε πολύ και τον χάσαμε. Τελείωνε το συμβόλαιο του στον Ολυμπιακό αλλά εμείς αργούσαμε. Δεν μπορούσε ποτέ να εκτελεστεί ο προγραμματισμός».

Για το αν θα γυρνούσε στον ΠΑΟΚ:

«Είναι πάρα πολύ δύσκολο γιατί αν και όταν ήμουν μικρός δεν έχανα παιχνίδι στη Τούμπα και όλοι οι συγγενείς μου είναι «άρρωστοι» με τον ΠΑΟΚ δεν θέλω να πάω κάπου αν δεν με θέλει και δεν με αγαπάει ο κόσμος».

Για την πίεση στην νέα του ομάδα:

«Υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση».

Για τους Έλληνες προπονητές:

«Γενικώς είμαστε πολύ σκληροί με τους Έλληνες προπονητές. Στον δικό μας τα… «χώνουμε» πολύ εύκολα χωρίς να το σκεφτούμε. Πρέπει όλο το σύστημα να τους στηρίξει περισσότερο. Κανένας δεν είναι αλάνθαστος αλλά μας βγαίνει πολύ εύκολα ο κακός λόγος για τον Έλληνα».

Για την αποχώρηση του Ζήση Βρύζα από τον ΠΑΟΚ:

«Τα έζησα από μέσα και ο Βρύζας πάλευε για την ομάδα. Ένας άνθρωπος θα κάνει και καλές και κακές επιλογές αλλά μετράει η συνολική επιλογή. Το θέμα στην Ελλάδα είναι πως ψάχνουμε πρόσωπα να τους χρεώσουμε ευθύνες αλλά η λειτουργία σε μία ομάδα είναι συνολική. Μετά από τα άσχημα παιχνίδια αντιδρούν αυτοί οι 200 στο γήπεδο, σπάνε τα αυτοκίνητα και προπηλακίζουν. Γιατί η διοίκηση δεν κάνει κάτι να τους αντιμετωπίσει; Είναι… αηδία να φοβάται ένας ποδοσφαιριστής να βγει έξω. Σε ποια Ιταλική ομάδα θα γίνει αυτό; Όταν αυτό το πράγμα αναπαράγεται, σημαίνει πως η επιχείρηση δεν το διαχειρίζεται σωστά το θέμα».

 

ZENITH