Skip to main content

Δωρεάν μελέτες σκοπιμότητας για τις επιχειρήσεις που βλέπουν Τουρκία

Η Ένωση Nέων Τούρκων Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών αναλαμβάνει την εκπόνηση μελετών σκοπιμότητας για τις ελληνικές εταιρείες που θέλουν να κάνουν άνοιγμα στη γείτονα.

 της Άννης Καρολίδου

Στενότερη συνεργασία με τις ελληνικές επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να αναπτύξουν δραστηριότητα στη Τουρκία, επιδιώκει η ΤUGIAD, η Ένωση Nέων Τούρκων Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών, η οποία μάλιστα είναι έτοιμη να αναλάβει την εκπόνhση μελετών σκοπιμότητας για τις εταιρείες της χώρας μας, που θέλουν να κάνουν άνοιγμα στην αγορά της γείτονος.

Μάλιστα, όπως είπε η αντιπρόεδρος  του παραρτήματος Αιγαίου της TUGIAD, η κ. Σεμά Αϊντίν ( Sema Aydin), η Ένωση θα εκπονεί τις μελέτες αυτές, δωρεάν, για τα μέλη του Ελληνο- Τουρκικού Επιμελητήριου Βορείου Ελλάδος.

Η δήλωση της κ. Αϊντίν, που έγινε στο πλαίσιο της εκδήλωσης του Επιμελητηρίου για την κοπή της πίτας της νέας χρονιάς, βρήκε αμέσως θετική ανταπόκριση καθώς, η αγορά της Τουρκίας βρίσκεται την τελευταία τριετία στη πρώτη θέση επιλογής των Ελλήνων εξαγωγέων.

«Το Επιμελητήριο», είπε στη Voria.gr το μέλος δ.σ. Στέφανος Χατζημανώλης, «θέλει να προσφέρει συγκεκριμένες, ουσιαστικές υπηρεσίες στα μέλη του. Η TUGIAD, είναι ένας μεγάλος φορέας που διαθέτει οργανωμένες δομές και παρακολουθεί περί τους 80 κλάδους της οικονομίας».

Το Ελληνο- Τουρκικό Επιμελητήριο Βορείου Ελλάδος, το οποίο συστάθηκε μόλις τον Αύγουστο του 2009, αριθμεί σήμερα 185 μέλη, επιχειρήσεις από διάφορους κλάδους της οικονομίας, από τις κατασκευές, τον τουρισμό, τα τρόφιμα- ποτά, τον πρωτογενή τομέα.  Το Επιμελητήριο, με πρωτοβουλίες που έχει αναπτύξει προσπαθεί να υποστηρίξει την ελληνο- τουρκική συνεργασία και έχει αναλάβει συγκεκριμένες δράσεις, για τη θαλάσσια σύνδεση της Σμύρνης με τη Θεσσαλονίκη και τη διευκόλυνση των μεταφορών, για τη συνεργασία στον τουρισμό και μάλιστα στον επιχειρηματικό- εκθεσιακό, όπως και στον ιατρικό τουρισμό.

Για πολλές ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις η τουρκική αγορά είναι η πρώτη εκτός συνόρων αγορά, ενώ για τις περισσότερες βρίσκεται στις πρώτες τρεις αγορές- στόχους.

Να σημειωθεί ότι οι ελληνικές εξαγωγές προς την Τουρκία, το 2014, ανήλθαν σε  4 δισ. δολάρια, όταν οι εισαγωγές από τη γειτονική χώρα ανήλθαν σε 1,5 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η τουρκική στατιστική υπηρεσία (TUIK). 

Φωτογραφία: o πρόεδρος του Επιμελητήριου κ. Συμεωνίδης, με το μέλος δ.σ. κ. Χατζημανώλη και την κ. Αϊντίν

ZENITH