Skip to main content

Δωρεάν περίθαλψη και ασφάλιση ζητούν οι νέοι δικηγόροι της Θεσσαλονίκης

Υπόμνημα στον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρη Στρατούλη, από την Ένωση Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης.

Υπόμνημα στον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρη Στρατούλη, έστειλε η Ένωση Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης, με θέμα την υποχρεωτική ασφάλιση των ασκούμενων στον Τομέα Υγείας Δικηγόρων.

«Οι ασκούμενοι δικηγόροι εργάζονται σε συνθήκες που προσιδιάζουν σε εξαρτημένη εργασία σε δικηγορικά γραφεία υποχρεωτικά για διάστημα τουλάχιστον 18 μηνών από τη λήψη του πτυχίου τους έως τη συμμετοχή τους στις δικηγορικές εξετάσεις. Για το διάστημα αυτό και παρά την σημαντική συμμετοχή τους στην καθημερινή λειτουργία του δικηγορικού επαγγέλματος, αμείβονται στην πράξη κατά την προαίρεση του ασκούντος δικηγόρου. Ο βασικός μισθός που προβλέπονταν για μικρό διάστημα στον κώδικα δικηγόρων καταργήθηκε με την θέσπιση του ν. 4194/2013 (νέος Κώδικας Δικηγόρων). Ως εκ τούτου και κυρίως σε επίπεδο επαρχίας έχει παγιωθεί καθεστώς μη αμοιβής των ασκούμενων δικηγόρων. Σε συνάρτηση μάλιστα με δυσχερείς οικονομικές συνθήκες οι οποίες οδήγησαν σε μείωση της ζήτησης ασκούμενων δικηγόρων από τα δικηγορικά γραφεία, η διαπραγμάτευση επί ίσοις όροις σχετικά με την αμοιβή είναι ανέφικτη», αναφέρουν στο υπόμνημά τους οι ασκούμενοι.

Όπως διευκρινίζουν μάλιστα, από τον Αύγουστο του 2011, καθιερώθηκε η υποχρεωτική ασφάλιση των ασκούμενων δικηγόρων στον Τομέα Υγείας Δικηγόρων, καταβάλλοντας αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές. Μόνη εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση που ο ασκούμενος δικηγόρος είναι ήδη ασφαλισμένος άμεσα και υποχρεωτικά σε άλλον δημόσιο φορέα κοινωνικής ασφάλισης (π.χ. ΙΚΑ), καθώς και η περίοδος στράτευσης. Το συνολικό κόστος ανέρχεται 484,62 ευρώ ετησίως πλέον των εξόδων εγγραφής.

Σημειώνουν όμως ότι «είναι εύκολα αντιληπτό το άτοπο της παραπάνω νομοθετικής ρύθμισης και ταυτόχρονα ο εισπρακτικός του χαρακτήρας. Και τούτο γιατί η πραγματικότητα σχετικά με την αμοιβή των ασκούμενων δικηγόρων είναι τέτοια, ώστε είναι αδύνατη η κάλυψη του κόστους ασφάλισης και άρα η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ασκούμενων δικηγόρων. Μάλιστα η αδυναμία κάλυψής τους οδηγεί και στην διαδικασία αναγκαστικής είσπραξης σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις σχετικά με τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές».

Η Ένωση Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης ζητά από τον κ. Στρατούλη να υπάρξει επίλυση του ζητήματος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και ασφάλισης των ασκούμενων δικηγόρων και συγκεκριμένα να γίνει δωρεάν η ιατροφαρμακευτική περίθαλψή τους, «ιδίως όταν το εισόδημά τους δεν επιτρέπει την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών τους, με απαλλαγή τους από αυτές». Υποστηρίζουν δε ότι ένα τέτοιο μέτρο δε θα έχει κόστος, αφού ο αριθμός των ασκούμενων είναι μικρός και «δύναται να ενταχθεί και στο πλαίσιο της γενικότερης εξαγγελθείσας πολιτικής για τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε ανέργους και άλλες ευπαθείς κοινωνικά και οικονομικά ομάδες».

ZENITH