Skip to main content

Δραγασάκης: Δεν είναι δραματική εξέλιξη η προσφυγή στον ELA

Θα χρειαστεί χρόνος για την διαπραγμάτευση, και δεν θα δεχτούμε ούτε να αποφασίσουμε, ούτε να κυβερνούμε, με το πιστόλι στον κρόταφο, τόνισε ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Η προσφυγή των ελληνικών τραπεζών στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος (ELA) δεν αποτελεί μια δραματική εξέλιξη καθώς το εγχώριο τραπεζικό σύστημα δεν κάνει τίποτα άλλο από το να αξιοποιεί μία από τις δυνατότητες παροχής ρευστότητας που ισχύει στα πλαίσια του ευρωσυστήματος, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και υποψήφιος βουλευτής Β΄ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Δραγασάκης.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 9,84, ο κ. Δραγασάκης τόνισε πως «οι τράπεζες είναι ευαίσθητες σε πολιτικές και οικονομικές μεταβολές, όπως βέβαια και στην κινδυνολογία που εκπορεύεται από την κυβέρνηση, γεγονός που δημιουργεί επιπλέον ανάγκες για τραπεζική ρευστότητα. Αυτό όμως, σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί τη δραματοποίηση της κατάστασης ή την πρόκληση πανικού. Μάλιστα σε θετική κατεύθυνση κινείται η πρόσφατη απόφαση της Κομισιόν που παρατείνει την ισχύ, μέχρι τις 30/6/2015, των κρατικών εγγυήσεων στα ομόλογα που εκδίδουν τα πιστωτικά ιδρύματα, καθώς οι εν λόγω τίτλοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την άντληση ρευστότητας από τον ELA ή άλλες πηγές».

Ο ίδιος σημείωσε πως το κλίμα σήμερα είναι πολύ καλύτερο από το 2012 και οι δηλώσεις από το εξωτερικό είναι δηλώσεις πολιτικής ουδετερότητας. Από εκεί και πέρα, όπως είπε, τίθενται θέματα και δημιουργούνται ερωτήματα. «Επειδή το έχουμε συζητήσει με τον Μ. Ντράγκι κι επειδή σήμερα υπάρχει μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Μπ. Κερέ, όπου λέει ότι "με ενδιαφέρον περιμένουμε την νέα κυβέρνηση και το πρόγραμμά της". Δηλαδή, όταν μιλάμε για πρόγραμμα, δεν μιλάμε για μνημόνιο. Θα έχουμε πρόγραμμα και θα προσπαθήσουμε -αυτό θα είναι και το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης-, αυτό να είναι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ», επεσήμανε.

Ερωτηθείς για τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, ανέφερε πως θα χρειαστεί χρόνος και πως πρέπει, μέχρι τον Ιούλιο, το αργότερο, να έχουν κλείσει οι συμφωνίες, προκειμένου να πληρωθεί το ομόλογο της ΕΚΤ που λήγει, καθώς, «αν δεν πληρωθεί, θα υπάρξει πρόβλημα».

«Εμείς δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε κρίση, αλλά δεν πρέπει πίσω από αυτό το πρόβλημα να κρύψουμε άλλα προβλήματα. Διότι ορισμένοι, εκ του πονηρού, μας ρωτούν αν θα εφαρμόσουμε εμείς -είτε με τη μέθοδο της παράτασης-, το πρόγραμμα. Δεν έχει ο ΣΥΡΙΖΑ καμία θέση η οποία να δημιουργεί προβλήματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ στα διαδικαστικά θέματα, με τα αρμόδια όργανά του, θα τοποθετηθεί, εφόσον χρειαστεί. Δεν θα δεχτούμε ούτε να αποφασίσουμε, ούτε να κυβερνούμε, με το πιστόλι στον κρόταφο. Και αυτό το μήνυμα στέλνουμε προς κάθε κατεύθυνση», επεσήμανε.

Για τη φορολογική πολιτική που θα ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση, είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει τον απαραίτητο σχεδιασμό. «Έχουμε πει ότι θα καταργήσουμε τον ΕΝΦΙΑ και θα υπάρξει ένας νέος νόμος. Πρέπει να συμφωνήσουμε ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για φορολόγηση πρώτης κατοικίας ή για απειλή για την πρώτη κατοικία. Το δεύτερο είναι ότι δεν θέλουμε να πάρουμε 3 δισ. από την ακίνητη περιουσία. Θέλουμε, υπολογίζουμε, γύρω στο 1,2 με 1,5 δισ. και το πώς ακριβώς θα τα πάρουμε είναι θέμα συγκεκριμένων ρυθμίσεων, που θα έχουμε την ευκαιρία να το συζητήσουμε. Επίσης, υπάρχει και ένα θέμα ανταποδοτικότητας των φόρων», ανέφερε.

Όπως είπε η άμεση προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ στο φορολογικό πεδίο είναι η εισπραξιμότητα των ήδη θεσμοθετημένων φόρων. «Αν καταφέρουμε να βελτιώσουμε την εισπραξιμότητα -έστω του ΦΠΑ-, μπορούμε να εξοικονομήσουμε σημαντικά ποσά για την περίοδο αυτή και αμέσως μετά, στη βάση αυτή, να σχεδιάσουμε ξανά το συνολικό φορολογικό σύστημα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς τέλος σχετικά με το κούρεμα του ελληνικού χρέους, σημείωσε πως πρόκειται για έναν τρόπο απομείωσής του, ενώ δεν αποκλείεται κανένα μέσο για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. «Να δούμε τον στόχο, όχι το μέσο. Στόχος είναι να φτάσουμε σε ένα βιώσιμο και εξυπηρετήσιμο χρέος, το οποίο να μην εμποδίζει την ανάπτυξη. Δεν αποκλείουμε κανένα μέσο, τα βλέπουμε αθροιστικά. Δηλαδή, η επιμήκυνση έχει την σημασία της βεβαίως», είπε. 

ZENITH