Skip to main content

Δράσεις υπουργείου Οικονομίας για έλεγχο της ακρίβειας

Με δράσεις που θα κλιμακωθούν μέχρι το τέλος του έτους επιχειρεί το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας να θέσει σε έλεγχο την πορεία του πληθωρισμού και άμεσα βάζει στο στόχαστρο τ
Με δράσεις που θα κλιμακωθούν μέχρι το τέλος του έτους επιχειρεί το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας να θέσει σε έλεγχο την πορεία του πληθωρισμού και άμεσα βάζει στο στόχαστρο τις τιμές στο ράφι των σούπερ μάρκετ.

Όπως ενημέρωσε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κυρία Λούκα Κατσέλη, την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής με την τροποποίηση του ισχύοντος Αγορανομικού Κώδικα, που τις επόμενες ημέρες ανακοινώνεται, εξυγιαίνονται ενδιάμεσες διαδικασίες πριν φτάσει το προϊόν στο ράφι, προστατεύοντας τον καταναλωτή.

«Συγκεκριμένα, ορθολογικοποιούμε τη χρήση των πιστωτικών σημειωμάτων και των τιμολογίων παροχής υπηρεσιών, περιορίζοντας σημαντικά την διατήρηση υψηλών επιπέδων κερδών σε κλάδους βασικών αγαθών και εξαλείφοντας το φαινόμενο των πλασματικών τιμοκαταλόγων χονδρικής», εξήγησε η υπουργός, σημειώνοντας ότι η εξάλειψη των πλασματικών τιμολογίων χονδρικής θα οδηγήσει σε πτώση των τιμών στο ράφι.

Ακόμα, τις επόμενες μέρες, με σχετική Αγορανομική Διάταξη εκτιμάται ότι θα μπει τάξη στις τιμές στο ράφι, ώστε αυτές να αποτυπώνουν το πραγματικό όφελος προς τον καταναλωτή. «Θα προβλέπονται σαφείς πλέον όροι διενέργειας των προωθητικών ενεργειών, με πλήρη ενημέρωση των καταναλωτών για το αξιακό όφελος που αποκομίζουν και τον περιορισμό του χρόνου διενέργειας των προσφορών. Στόχος μας είναι να θωρακιστεί όσο το δυνατόν περισσότερο ο καταναλωτής και να μην παρασύρεται από προσφορές που δήθεν του μειώνουν την τιμή στο ράφι, αλλά στην πραγματικότητα δεν το κάνουν. Στόχος μας είναι να εξυγιανθεί η διαδικασία των εκπτώσεων και προσφορών και ο καταναλωτής να ωφελείται από πραγματικές μειώσεις στην καθαρή τιμή στο ράφι», είπε η υπουργός.

Στο μεταξύ προχωράει και η διαβούλευση για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και την απελευθέρωση των υπηρεσιών, ενώ συστήνεται στην Γενική Γραμματεία Εμπορίου Ειδική Αντιμονοπωλιακή Υπηρεσία, η οποία με κύριες αρμοδιότητες την ανάλυση της δομής αγορών και των κλαδικών συνθηκών ανταγωνισμού στην οικονομία, θα μπορεί να προβαίνει στην τεκμηρίωση και υποβολή υποθέσεων για διερεύνηση στην επιτροπή ανταγωνισμού και ταυτόχρονα θα αναλαμβάνει ουσιαστικό ρόλο για την λήψη αναγκαίων κανονιστικών μέτρων διαρθρωτικού χαρακτήρα για τη μείωση του ρυθμιστικού βάρους.

Επιπλέον με την αναμόρφωση του Αντιμονοπωλιακού Νόμου 703/77 μέχρι το τέλος του έτους προωθείται η αναβάθμιση της ανεξαρτησίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού, καθιερώνονται σαφή κριτήρια οριοθέτησης των πεδίων παρέμβασής της, υιοθετείται νέα, αποτελεσματικότερη οργανωτική και διοικητική διάρθρωση της Επιτροπής.

Υπενθυμίζεται ότι για πρώτη φορά δόθηκε από το υπουργείο εντολή υποβολής των αναλυτικών φακέλων τεκμηρίωσης των ενδοομιλικών συναλλαγών τους, σε 40 πολυεθνικές εταιρείες με μεγάλα μερίδια αγοράς σε βασικά αγαθά, με σκοπό να διαπιστωθεί εάν και κατά πόσο: υφίστανται υπερτιμολογήσεις στις τιμές πώλησης των προϊόντων των διεθνικών ομίλων στη χώρα και οι τιμές που χρησιμοποιούνται για τις ενδοομιλικές τιμολογήσεις διαφέρουν από αυτές που χρησιμοποιούνται για συναλλαγές με τρίτους. Πάντως ως προς αυτή τη διαδικασία σημειώνεται ότι απαιτείται αρκετός χρόνος ακόμα, για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

Στο πλέγμα των δράσεων σύντομα θα προστεθούν νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη διαφάνεια στις τραπεζικές και ασφαλιστικές υπηρεσίες, καθώς και για τον τρόπο λειτουργίας των εισπρακτικών εταιριών, όπως είπε η υπουργός, ενώ σημείωσε ότι ενισχύεται η εποπτεία στην αγορά καυσίμων. «Εχουν εντατικοποιηθεί οι έλεγχοι στην αγορά. Θεσπίζουμε, πέραν των ποινικών και διοικητικές κυρώσεις, δηλαδή χρηματικά πρόστιμα, για την μη υποβολή στοιχείων από πρατήρια υγρών καυσίμων στο Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων. Επίσης, αυστηροποιούμε το νομοθετικό πλαίσιο αναφορικά με τη χρήση παρεμβατικών ηλεκτρονικών ή άλλων μηχανισμών σε αντλίες παροχής υγρών καυσίμων».

Η υπουργός σημείωσε ότι για πρώτη φορά προωθείται η εισαγωγή στο ελληνικό δίκαιο ενός ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου, που θα διευκολύνει τη διεκδίκηση αποζημιώσεων από τους θιγόμενους από παραβιάσεις της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας (private enforcement). Με την νομοθετική αυτή πρωτοβουλία μας ενισχύεται η αποτελεσματικότητα των αγωγών αποζημίωσης της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας και προλαμβάνονται - αποτρέπονται μελλοντικές παραβάσεις, ενώ οι αποφάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού που δέχονται την παραβίαση θα δεσμεύουν τα πολιτικά δικαστήρια κατά την εκδίκαση των αγωγών αποζημίωσης.

Τέλος, ολοκληρώθηκε και λειτουργεί το Παρατηρητήριο Τιμών, παρέχοντας τη δυνατότητα στον καταναλωτή να παρακολουθεί πάνω από 1.000 προϊόντα σε 9 σούπερ μάρκετ και λαϊκές αγορές, ενώ ολοκληρώνεται το Παρατηρητήριο Τιμών Φαρμάκων και τίθεται σε λειτουργία το νέο σύστημα τιμολόγησης. Για το θέμα αυτό η υπουργός σημείωσε ότι «εξοικονομήσεις που ήδη έχουν γίνει πράξη με τη μεταβατική αγορανομική διάταξη του αρμόδιου υπουργείου από 30.4.2010, που είχε οδηγήσει σε μεσοσταθμική μείωση κατά 21% των τιμών των φαρμακευτικών προϊόντων, επιτυγχάνοντας μηνιαίο όφελος 140 εκ. ευρώ για τα ασφαλιστικά ταμεία. Από το Σεπτέμβριο του 2010 όπου οι τιμές των φαρμάκων θα καθορίζονται πλέον με πλήρη διαφάνεια και αντικειμενικότητα μέσω του Παρατηρητηρίου Τιμών Φαρμάκων και την επανεισαγωγή της λίστας φαρμάκων, θα διασφαλισθούν στα ασφαλιστικά μας ταμεία εξοικονόμηση πόρων πάνω από 1,5 δισεκ. ευρώ ετησίως», ενώ υπενθύμισε η υπουργός και ότι μεταφέρεται και λειτουργεί ολοκληρωμένα πλέον από το υπουργείο Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στο υπουργείο Οικονομίας το Παρατηρητήριο Υγρών καυσίμων.

Αντιδράσεις

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Δ. Κυριτσάκης, υπερασπίστηκε τη λειτουργία της, τονίζοντας πως είναι «από τις πιο παραγωγικές στην Ευρώπη - 7η σε αποφάσεις και 14η σε έρευνες».

«Το ζήτημα δεν είναι πόσα πρόστιμα επέβαλε, αλλά πόσα εισέπραξε», παρενέβη ο πρόεδρος της Επιτροπής, Δ. Δριβελέγκας. «Σε ξενοδοχεία των Αθηνών, το μπουκαλάκι το νερό πωλείται αντί 6 ευρώ, το ίδιο και ο καφές εσπρέσο. Και μετά μιλάμε για τουρισμό...».

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Β. Κορκίδης, κατηγόρησε το υπουργείο Οικονομικών για τις επιλογές του και τον - όπως είπε - «φορολογικό πληθωρισμό» που δρομολογεί: «Οι ελληνικές επιχειρήσεις εκπέμπουν S.O.S.. Προφανώς η ελληνική συνταγή για την ανόρθωση της αγοράς, δεν είναι η τόνωση της ζήτησης, αλλά η μείωση της ζήτησης» ανέφερε, προβλέποντας παράλληλα ότι οι αποφάσεις της τρόικας θα προκαλέσουν «ντόμινο χρεών» στην ελληνική αγορά. «Μόνον το υπουργείο Οικονομίας εξακολουθεί να μιλά για ανάπτυξη. Όλοι οι άλλοι έχουν ξεχάσει τη λέξη αυτή», σημείωσε.

«Μέτρα για την στήριξη της παραγωγής στην πραγματική οικονομία» ζήτησε ο Β. Ζαφείρης, εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, με «σταθερό κανονιστικό φορολογικό πλαίσιο», ενώ ο αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γ. Καββαθάς, κατήγγειλε πως «η αγορά δεν λειτουργεί λόγω εναρμονισμένων πρακτικών των μεγάλων εταιριών. Πρόβλημα αποτελούν και τα δημοτικά τέλη που δημιουργούν πολλές φορές περιβάλλον ασφυξίας στον τουρισμό και τον επισιτισμό». Την αναγραφή στο ράφι της τιμής του παραγωγού για όλα τα προϊόντα που πωλούνται λιανικώς ζήτησε η εκπρόσωπος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος, Γ. Καραντινάκη.

ZENITH