Skip to main content

Δράση για τη λίμνη Κορώνεια

Το σύνολο των θεμάτων που αφορούν στη χρηστή διαχείριση των υδάτινων πόρων και την περιβαλλοντική προστασία της ευρύτερης περιοχής της λίμνης Κορώνειας συζητήθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερ
Το σύνολο των θεμάτων που αφορούν στη χρηστή διαχείριση των υδάτινων πόρων και την περιβαλλοντική προστασία της ευρύτερης περιοχής της λίμνης Κορώνειας συζητήθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, η υπουργός Περιβάλλοντος, η γ.γ. της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και ο νομάρχης Θεσσαλονίκης.

Σε πρώτη φάση, συμφωνήθηκε να υπάρξει από κοινού δράση μέσα από ένα στοχευμένο «πακέτο» παρεμβάσεων, ώστε να περιοριστεί ο αριθμός και η χρήση των παράνομων γεωτρήσεων.

Μεταξύ άλλων, έγινε αναφορά στην ενεργό συμμετοχή ΥπΑΑΤ, ΥΠΕΚΑ, Περιφέρειας και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης για τον έλεγχο της κατανάλωσης νερού μέσω γεωτρήσεων για την άρδευση των αγροτικών καλλιεργειών (περίπου 70.000 στρέμματα) ενώ συζητήθηκαν και άλλοι τρόποι παρέμβασης. Μεταξύ άλλων θα εξεταστεί καταρχήν:

- η σύνδεση της Ενιαίας Ενίσχυσης με το πιστοποιητικό πολλαπλής συμμόρφωσης που θα κατατίθεται στην αίτηση ΟΣΔΕ των παραγωγών,

- η εκτέλεση αγροπεριβαλλοντικών έργων στην περιοχή της Κορώνειας με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης νερού σε ορισμένες ζώνες κατά 25%,

- και η σύνταξη μελέτης για την επιμόλυνση των τροφίμων από το υφιστάμενο καθεστώς άρδευσης, όπως αυτή εφαρμόστηκε στην περίπτωση του Ασωπού ποταμού.

Αποφασίστηκε να συγκληθεί εκ νέου σύσκεψη τις επόμενες ημέρες όπου και θα οριστικοποιηθούν οι δράσεις και οι παρεμβάσεις των συναρμόδιων Υπουργείων, ΥπΑΑΤ και ΥΠΕΚΑ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τη νομαρχία Θεσσαλονίκης.

ZENITH