Skip to main content

Δρούτσας: Άμεση προτεραιότητα της Ελλάδας τα Βαλκάνια

Λίγες ημέρες πριν την περιοδεία του στα Βαλκάνια, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, k. Δ.Δρούτσας, δίνει το στίγμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.
Λίγες ημέρες πριν την περιοδεία του στα Βαλκάνια, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας δίνει το στίγμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, η οποία πρέπει να είναι «μια δυναμική πολιτική πρωτοβουλιών, προκειμένου να αξιοποιηθεί για τα δικά μας συμφέροντα, στην εξωτερική και στην οικονομική μας πολιτική».

 Σε συνέντευξή του στη «Σαββατιάτικη Ελευθεροτυπία», τονίζει ότι «τα Βαλκάνια είναι η άμεση γειτονιά μας και η άμεση προτεραιότητά μας και η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, όπως στην περίοδο 1999-2004». Για την αξιολόγηση της Τουρκίας, τον Δεκέμβριο από τους 27 της ΕΕ , επαναλαμβάνει ότι η αξιολόγηση θα γίνει "με αντικειμενικότητα και αυστηρότητα" και προσθέτει ότι "όλα είναι στο τραπέζι, όλα εξετάζονται με σοβαρότητα και για άλλη μια φορά το αποτέλεσμα είναι στο χέρι της Τουρκίας".

Ως προς τον "νέο οδικό χάρτη της Τουρκίας στην ΕΕ", που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση, αναφέρει ότι "θέλουμε να επαναφέρουμε τη δυναμική του Ελσίνκι", λαμβάνοντας υπόψιν τις νέες συνθήκες, ενώ στο επίκεντρο των διμερών σχέσεων "στόχος παραμένει η επίλυση του θέματος της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας". Ερωτηθείς για την επιστολή του κ Ερντογάν προς τον κ Παπανδρέου, ο κ Δρούτσας απαντά ότι "την ερμηνεύουμε με θετικό τρόπο" , ότι απάντηση θα δοθεί τις επόμενες ημέρες και επαναλαμβάνει πολλές φορές ότι "δεν βιαζόμαστε" γιατί "η Τουρκία είναι εκείνη που πρέπει να δείξει απτά αποτελέσματα". Εμείς, υπογραμμίζει, "προετοιμαζόμαστε σοβαρά και μελετάμε σοβαρά όλα τα θέματα".


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ZENITH