Skip to main content

Δρούτσας: «Επίλυση ζητήματος ονομασίας για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με πΓΔΜ»

«Προϋπόθεση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας είναι η προηγούμενη επίλυση του ζητήματος της ονομασίας», δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Εξ
«Η απόφαση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την πΓΔΜ είναι υπόθεση όλων των κρατών- μελών, άρα και της Ελλάδας κι ένα είναι βέβαιο: προϋπόθεση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας είναι η προηγούμενη επίλυση του ζητήματος της ονομασίας», δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας σε συνέντευξη που παραχωρεί στην εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung».

«Αποτελεί σημαντικό βήμα το γεγονός ότι διεξάγονται και πάλι τώρατέτοιες επαφές μετά από χρόνια, στη διάρκεια των οποίων αποφεύγονταν οιεπίσημες συναντήσεις», τόνισε ο κ. Δρούτσας σχετικά με την συνάντηση που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τον σκοπιανό ομόλογό του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Σε ό,τι αφορά στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο Δημήτρης Δρούτσας επαναλαμβάνει την ελληνική θέση: «Στηρίζουμε την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., ωστόσο ως υποψήφια προς ένταξη χώρα η Τουρκία έχει υποχρεώσεις έναντι της Ε.Ε. και των κρατών- μελών της Ένωσης. Στις υποχρεώσεις αυτές περιλαμβάνεται και η υποχρέωση να διατηρεί καλές σχέσεις με τους γείτονές της. Αυτό σημαίνει και την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας, επομένως τη διεύρυνση της Τελωνειακής Ένωσης με όλα τα κράτη - μέλη της Ε.Ε., άρα και με την Κυριακή Δημοκρατία. Η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να δεχτεί κυπριακά πλοία και αεροπλάνα στα λιμάνια και στα αεροδρόμιά της».

«Θέλουμε να ακολουθήσουμε μία δυναμική εξωτερική πολιτική και θα τοκάνουμε. Μία εξωτερική πολιτική, η οποία θα χαρακτηρίζεται απόπρωτοβουλίες που πρόκειται να λάβουμε. Δεν σκοπεύουμε μόνο νααντιδρούμε», δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Σχετικά με το θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο ο κ. Δρούτσας απαντά: «Εμείς είμαστε της άποψης ότι στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για ένα νομικό ζήτημα, το οποίο θα έπρεπε να επιλυθεί από το αρμόδιο διεθνές όργανο, που έχει θεσπιστεί από τα Ηνωμένα Έθνη, δηλαδή από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».

ZENITH