Skip to main content

Δρούτσας: Η τουρκική στάση υπονομεύει τις διμερείς επαφές

Με τη στάση των τελευταίων μηνών η Τουρκία επί της ουσίας υπονομεύει τις διμερείς επαφές της Άγκυρας με την Αθήνα, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών από τις Βρυξέλλες.
Με τη στάση των τελευταίων μηνών η Τουρκία επί της ουσίας υπονομεύει τις διμερείς επαφές της Άγκυρας με την Αθήνα, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας από τις Βρυξέλλες, όπου εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Ο κ. Δρούτσας τόνισε στους ομολόγους του ότι με τη συμπεριφορά της και τις ενέργειές της η τουρκική πλευρά εμφανίζει ελλείμματα αξιοπιστίας τόσο έναντι της Ελλάδας όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως δε σε ό,τι αφορά στις υποχρεώσεις της να διατηρεί σχέσεις καλής γειτονίας με τα ευρωπαϊκά κράτη, ως υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ χώρα.

Ο υπουργός αναφερόμενος ειδικότερα στην αντίδραση της ελληνικής διπλωματίας σημείωσε ότι εκφράσθηκε αφενός μεν με τα διαβήματα και τις ρηματικές ανακοινώσεις, αφετέρου δε με την επίδειξη ψυχραιμίας έναντι των τουρκικών προκλήσεων.

Ο Δ. Δρούτσας τόνισε επίσης ότι η ελληνική πλευρά διαθέτει τη βούληση και τα μέσα για να αντιδράσει αποτελεσματικά, όταν η ίδια το θεωρήσει σκόπιμο και υπογράμμισε την υποχρέωση της Τουρκίας να συμμορφωθεί πλήρως προς το Διεθνές Δίκαιο για τη θάλασσα, όπως έχουν ήδη πράξει οι 27 χώρες μέλη της ΕΕ.

Εκτός από τις τουρκικές δραστηριότητες των τελευταίων μηνών στο Αιγαίο, τα βασικά θέματα στα οποία αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων ήταν οι εξελίξεις στο Κόσσοβο, τα αποτελέσματα της πρόσφατης επίσκεψης του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στη Μέση Ανατολή και το ζήτημα του Ιράν.

ZENITH