Skip to main content

Δρούτσας: «Σημαντική η προσφορά της Ελλάδας στον αφγανικό λαό»

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, κ. Δημήτρης Δρούτσας, συμμετείχε σήμερα στη Διεθνή Διάσκεψη για το Αφγανιστάν υπό την Προεδρία του Αφγανού Προέδρου Χαμίντ Καρζάι και του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμέ
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, κ. Δημήτρης Δρούτσας, συμμετείχε σήμερα στη Διεθνή Διάσκεψη για το Αφγανιστάν που πραγματοποιήθηκε στην Καμπούλ, υπό την Προεδρία του Αφγανού Προέδρου Χαμίντ Καρζάι και του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, κ. Μπαν Κι Μουν.

Η Διάσκεψη αποτελεί συνέχεια της διάσκεψης του Λονδίνου, τον περασμένο Ιανουάριο, και έχει ως βασικό στόχο την αποτίμηση της προόδου που έχει συντελεστεί το τελευταίο εξάμηνο με στόχο τη σταδιακή μεταβίβαση της ευθύνης διοίκησης της χώρας από τις διεθνείς δυνάμεις στην αφγανική πλευρά. Για το λόγο αυτό, κατά τις εργασίες τις διάσκεψης, η κυβέρνηση του Αφγανιστάν παρουσίασε το πρόγραμμά της με συγκεκριμένα σχέδια για την ανάπτυξη και την ασφάλεια της χώρας.

Κατά την ομιλία του, ο κ. Δημ. Δρούτσας υπογράμμισε το γεγονός ότι η διάσκεψη αυτή, σε αντίθεση με ανάλογες προηγούμενες, πραγματοποιείται στην Καμπούλ, στην πρωτεύουσα της χώρας, και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς έτσι εκπέμπεται ένα σαφές μήνυμα, ότι «το Αφγανιστάν ανήκει στον αφγανικό λαό».

Υπογράμμισε ακόμη ότι η Ελλάδα ανήκει στις χώρες που έχουν συμβάλει τόσο με την παρουσία στρατιωτικής δύναμης όσο και με την προσφορά σημαντικής ανθρωπιστικής βοήθειας στο Αφγανιστάν, στους τομείς της υγειονομικής περίθαλψης, της εκπαίδευσης και της ενίσχυσης των διοικητικών θεσμών. Τόνισε, μάλιστα, ότι η Ελλάδα συνεχίζει να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της παρά τη δύσκολη διεθνή δημοσιονομική συγκυρία.

Στο περιθώριο της διάσκεψης, ο κ. Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι: «Βεβαίως, έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας, πολλή δουλειά και πέραν από το σημαντικό θέμα της ασφάλειας, ιδιαίτερη σημασία έχει ο εκδημοκρατισμός της χώρας, η εκπαίδευση των Αφγανών πολιτών σε όλους τους τομείς, η αναβάθμιση του ρόλου και των δικαιωμάτων της γυναίκας. Σε αυτούς ακριβώς τους τομείς η Ελλάδα έχει ρίξει το βάρος της στήριξης που παρέχει και σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας».

Στη διάσκεψη συμμετέχουν περίπου 40 Υπουργοί Εξωτερικών και ο κ. Δημ. Δρούτσας θα έχει σειρά διμερών επαφών. Ήδη, το πρωί, συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών του Αφγανιστάν δρα Ζαλμάι Ρασούλ, από τον οποίο ενημερώθηκε για τα επόμενα βήματα που σχεδιάζει η αφγανική κυβέρνηση στη διαδικασία ανάληψης της ευθύνης διοίκησης.

ZENITH