Skip to main content

Δρούτσας: Ξεκάθαρη η θέση μας

Οι ελληνικές θέσεις εκφράστηκαν με ξεκάθαρο τρόπο σε όλες τις συνομιλίες από το Έλληνα πρωθυπουργό, δήλωσε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.
Οι ελληνικές θέσεις εκφράστηκαν με ξεκάθαρο τρόπο σε όλες τις συνομιλίες από το Έλληνα πρωθυπουργό, δήλωσε στη ΝΕΤ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας.

Ελλάδα και Τουρκία έχουν διαφορετικές απόψεις και διαφορετικές αντιλήψεις σε διάφορα θέματα, αλλά η πολιτική που ασκούμε αποσκοπεί στο να γίνουμε δύο καλοί γείτονες, συνέχισε ο κ. Δρούτσας.

Ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ εκτίμησε πως η επίσκεψη Ερντογάν «είχε ιδιαίτερη σημασία, τόσο συμβολική όσο και στην ουσία», με πρώτο απτό αποτέλεσμα την υπογραφή 21 συμφωνιών μεταξύ των δύο χωρών.

Εξάλλου, σε συνέντευξή του στο σημερινό φύλλο της μεγάλης κυκλοφορίας αυστριακής εφημερίδας «Κουρίρ» ο κ. Δρούτσας χαρακτήρισε «απαρχή νέας προσέγγισης» την επίσκεψη Ερντογάν

Στη συνέντευξη, η οποία σχεδόν στο σύνολό της περιστρέφεται στην οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, και απαντώντας σε ερώτηση για το Κυπριακό, ο κ. Δρούτσας διευκρινίζει πως δεν πρόκειται για μια διμερή αλλά για διεθνή υπόθεση για την οποία διεξάγονται συνομιλίες.

Σε σχέση με την ονομασία της ΠΓΔΜ επισημαίνει πως η Αθήνα από την πλευρά της έχει συμβάλει ώστε να είναι δυνατόν να επιτευχθεί κάποιος συμβιβασμός, αλλά δυστυχώς μέχρι τώρα δεν έχει διαπιστωθεί μια εποικοδομητική στάση από πλευράς Σκοπίων.

Στα θέματα της οικονομίας και απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων της επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της εφημερίδας, Μαργκαρέτα Κοπάινιγκ, ο Ελληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών διαβεβαιώνει ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα εφαρμόσει με τη μεγαλύτερη δυνατή σοβαρότητα όλα τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί, και για αυτό αποτελεί εγγύηση ο κ. Παπανδρέου.

Ο κ. Δρούτσας επισημαίνει πως τελικά διαπιστώθηκε ότι αυτά που συμβαίνουν δεν έχουν να κάνουν μόνον με την Ελλάδα, αλλά με το κοινό νόμισμα και πως οι επιθέσεις των κερδοσκόπων στρέφονταν κατά του ευρώ και όχι μόνον κατά της Ελλάδας.

Ο ίδιος τονίζει πως η Ελλάδα θέλει να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της που είναι σαφές ότι είχε χαθεί στο παρελθόν, κατά το οποίο είχαν γίνει λάθη, και τώρα θα πρέπει να εξετασθούν επακριβώς οι συνθήκες για το τι και πώς συνέβη στο παρελθόν, και θα πρέπει να υπάρξει σχετική συζήτηση στον κύκλο των εταίρων της ΕΕ. Η κυβέρνηση, προσθέτει ο κ. Δρούτσας, συνέστησε μία κοινοβουλευτική επιτροπή ελέγχου για να υπάρξει διαφάνεια, η οποία για την κυβέρνηση είναι λέξη-«κλειδί», και για να αποδειχτεί ποιος φέρει ευθύνη και πόση.

Όπως αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, η πάταξη της φοροδιαφυγής είναι η μεγάλη πρόκληση για την κυβέρνηση, η οποία έχει την απόλυτη βούληση να τιμωρήσει τη φοροδιαφυγή, την οποία καταπολεμά αποφασιστικά και σύντομα θα έχει συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Ο κ. Δρούτσας σημειώνει πως για κανέναν δεν είναι ευχάριστο να ακούει τους αρνητικούς χαρακτηρισμούς γερμανικών λαϊκιστικών εφημερίδων για τους Ελληνες πολίτες, οι οποίοι, όπως τονίζει, χρειάζονται ηθική υποστήριξη σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, και που στη μεγάλη πλειονότητά τους θέλουν να γίνουν αλλαγές.

ZENITH