Skip to main content

Δύο έργα 7,73 εκατ. ευρώ στο ΠΕΠ Κ. Μακεδονίας

Δύο έργα, συνολικού προϋπολογισμού 7,73 εκατ. ευρώ, που αφορούν στον τομέα του πολιτισμού, εντάχθηκαν στο ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας.
Δύο έργα, που αφορούν στον τομέα του πολιτισμού, εντάχθηκαν στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Κεντρικής Μακεδονίας, για τη χρονική περίοδο 2007 - 2013. Ο συνολικός προϋπολογισμός των συγκεκριμένων έργων, που δρομολογήθηκαν μέσω του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ), ανέρχεται σε 7,73 εκατ. ευρώ.

Όπως ανακοίνωσε η γενική γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μαρία Λιονή, τα δύο έργα αφορούν στην «αποκατάσταση της νότιας πτέρυγας της Iεράς Mονής Δοχειαρίου Αγίου Όρους», καθώς και στη δεύτερη φάση της «συντήρησης και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου Πέλλας και της γύρω περιοχής».

Σε ό,τι αφορά στον αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας, το έργο εγκρίθηκε ύστερα από πρόταση του Ταμείου Διαχείρισης Πιστώσεων για την εκτέλεση αρχαιολογικών έργων και έχει προϋπολογισμό 4.999.329 ευρώ. Περιλαμβάνει δε εργασίες πεδίου, όπως αποχωματώσεις και επιχωματώσεις.

Παράλληλα θα γίνουν εργασίες υποστύλωσης και αντιστήριξης, αναλήμματα και συντήρηση επιφανειών, συντήρηση δαπέδων και διαδρομών, εργοταξιακές κατασκευές, μεταφορές και αποπεράτωση πεζογέφυρας, αλλά και προστασία και ανάδειξη μνημείων, μέσω αναστηλωτικών εργασιών, αποκαταστάσεων, ανακτήσεων, αρμολογημάτων και μικροστερεώσεων λιθοδομών.

Το έργο στη μονή Δοχειαρίου αφορά στην αποκατάσταση της νότιας πτέρυγας του μοναστηριού, που παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα, ακόμη και στατικά. Η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους κατέθεσε τη σχετική αίτηση για χρηματοδότηση, η οποία εγκρίθηκε, με προϋπολογισμό 2.732.786 ευρώ.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται να ολοκληρωθούν οι βασικές εργασίες, που αφορούν στο δομοστατικό φορέα του κτιρίου, να ολοκληρωθεί το κέλυφός του, καθώς και οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις στο σύνολο του κτιρίου, οι εσωτερικές επικαλύψεις και ο εξοπλισμός, στα δύο πρώτα επίπεδα της πτέρυγας.

Όπως είπε η κ. Λιονή, τα δυο έργα αφορούν στην ανάδειξη της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς της χώρας και η συγχρηματοδότησή τους γίνεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Πρόσθεσε δε ότι οι παρεμβάσεις «θα δώσουν ώθηση στην επισκεψιμότητα των χώρων».

ZENITH