Skip to main content

Δύο ηλικιωμένες νεκρές από την κατάρρευση οικήματος στην Ελευθερούπολη

Κατέληξε και η 84χρονη γυναίκα που τραυματίστηκε σοβαρά μετά τη κατάρρευση εγκαταλελειμμένου σπιτιού, στα Κηπιά του δήμου Ελευθερούπολης.
Κατέληξε και η 84χρονη γυναίκα που τραυματίστηκε σοβαρά μετά τη κατάρρευση εγκαταλελειμμένου σπιτιού στα Κηπιά του δήμου Ελευθερούπολης.

Υπενθυμίζεται ότι το οίκημα κατέρρευσε χθες μετά από τις σφοδρές βροχοπτώσεις που έπληξαν το νομό Καβάλας, με αποτέλεσμα να βρει ακαριαίο θάνατο μία ακόμη ηλικιωμένη γυναίκα.

Ο θάνατος των δύο γυναικών ήταν το τραγικό επιστέγασμα της σφοδρής κακοκαιρίας που έπληξε τους νομούς Καβάλας και Δράμας από τη νύχτα της 10ης Φεβρουαρίου έως και χθες το απόγευμα.  Οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των δύο νομών χρειάστηκαν έκτακτες ενισχύσεις απόγειτονικούς νομούς, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα δεκάδεςπεριστατικά που προκλήθηκαν από την πρωτοφανή νεροποντή και τουςθυελλώδεις ανέμους. 

Καταστηματάρχες κι άλλοι επιχειρηματίες μετρούν τις ζημιές τους σεεμπορεύματα και εξοπλισμό που καταστράφηκαν από την εισβολή νερού καιλάσπης, ιδιοκτήτες σπιτιών (κυρίως σε ημιυπόγεια και ισόγεια κατοικιών)ακόμα καθαρίζουν κι απομακρύνουν τις κατεστραμμένες τους οικοσκευές,ενώ συνεργεία των δήμων προσπαθούν να επιδιορθώσουν βλάβες και φθορέςστο οδικό δίκτυο, σε αγωγούς  κ.α. λόγω των πλημμυρών και τωνκατολισθήσεων που σημειώθηκαν σε πολλά σημεία.
Στο επίκεντρο της φονικής κακοκαιρίας βρέθηκε κυρίως ο νομός Καβάλας, με τα περισσότερα προβλήματα να εμφανίζονται στο δήμο Ελευθερών (Ν. Ηρακλείτσα, Ν. Πέραμος), στο δήμο Ελευθερούπολης (σε οικίες στο κέντρο της πόλης και σε βιοτεχνίες στον οδικό άξονα Ελευθερούπολης – Καβάλας), στο δήμο Καβάλας (παράκτια περιοχή κυρίως) και στη Θάσο (Ποταμιά,Λιμενάρια και οδικός άξονας του νησιού).  Ο συνδυασμός τωνξεχειλισμένων χειμάρρων, που κατέβαιναν ορμητικά από τις ορεινέςπεριοχές, με τους θυελλώδεις νοτιάδες, που "έσπρωξαν" τη θάλασσα νασαρώσει κυριολεκτικά τις ακτές, αποδείχθηκε ιδιαίτερα καταστροφικός στασημεία που έπληξε η κακοκαιρία.

Ιδιαίτερα στη νότια περιοχή της Θάσου, στα Λιμενάρια, αρκετά ξενοδοχεία της παράκτιας ζώνης πλημμύρισαν από τη φουσκοθαλασσιά και υπέστησαν σημαντικές ζημιές.  Φθορές προκλήθηκαν και σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου που περιτρέχει το νησί.

Λιγότερα ήταν τα προβλήματα στο νομό Δράμας, όπου σημειώθηκαν πλημμυρικά περιστατικά ιδίως στους δήμους Καλαμπακίου, Δοξάτου και Δράμας –ταοποία όμως αντιμετώπισε αποτελεσματικά η τοπική Πυροσβεστική πουχρειάστηκε να επέμβει ακόμα και για απεγκλωβισμούς ατόμων πουκινδύνεψαν από τα νερά μέσα στα οχήματά τους.

Ενώ  η Ε.Μ.Υ. προβλέπει νέα επιδείνωσητου καιρού με βροχοπτώσεις και έντονα κατά τόπους καιρικά φαινόμενα,για το επόμενο 24ωρο, νωρίς το πρωί στα ορεινά της Δράμας επικρατούσε παγετός καιχρειάστηκε η επιστράτευση μηχανημάτων ρίψης αλατιού, προκειμένου νακινούνται με ασφάλεια τα οχήματα στον οδικό άξονα Δράμας – ΚάτωΝευροκοπίου – Τελωνείου Εξοχής.

Στο όρος Φαλακρό προβλέπεται για σήμερα και την Κυριακή έντονη χιονόπτωση και ήδη στη βάση του Χιονοδρομικού Κέντρου το ύψος του χιονιού ξεπερνά τα 80 εκατοστά.  Το τριήμερο της Αποκριάς – Καθαράς Δευτέρας το Χιονοδρομικό Φαλακρού θα είναι ανοικτό για το κοινό.

ZENITH