Skip to main content

Δύο λεπτά σιγής στη μνήμη του προέδρου

Η σορός του Πολωνού προέδρου Λεχ Κατσίνσκι μεταφέρθηκε στη Βαρσοβία, όπως ανακοίνωσε το πολωνικό υπουργείο Άμυνας.
Η σορός του Πολωνού προέδρου Λεχ Κατσίνσκι μεταφέρθηκε στη Βαρσοβία, όπως ανακοίνωσε το πολωνικό υπουργείο Άμυνας.

Δύο λεπτά σιγής στη μνήμη του Πολωνού προέδρου Λεχ Κατσίνσκι και των υπόλοιπων θυμάτων του αεροπορικού δυστυχήματος τηρήθηκαν λίγο μετά τη μία το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) σε ολόκληρη την Πολωνία.

Η πολωνική τηλεόραση έδειξε εικόνες από διάφορα μέρη της χώρας, όπου οι ήχοι των σειρήνων σήμαιναν την έναρξη της σιγής. Στο κοινοβούλιο, τα μέλη της κυβέρνησης, οι βουλευτές και οι γερουσιαστές κρατούσαν αναμμένα κεριά.

Πλήθος ανθρώπων τήρησε τα δύο λεπτά σιγής έξω από το προεδρικό μέγαρο στο ιστορικό κέντρο της Βαρσοβίας, μπροστά σε μία θάλασσα από κεριά και λουλούδια τα οποία είχαν τοποθετηθεί εκεί από χθες, Σάββατο. Στους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας, οι πεζοί σταμάτησαν να περπατούν, τα αυτοκίνητα ακινητοποιήθηκαν και οι επιβάτες τους βγήκαν έξω από αυτά για να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων.

Δύο λεπτά σιγής τηρήθηκαν στη μία το μεσημέρι και στην Ουγγαρία, μετά από αίτημα του πρωθυπουργού Γκόρντον Μπάιναϊ. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουγγαρίας Λάζλο Σόλιομ υπέβαλε προσωπικά τα συλλυπητήριά του ενώπιον του πρεσβευτή της Πολωνίας στη Βουδαπέστη.

Στη Λιθουανία κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος από αύριο Δευτέρα στη μνήμη του πολωνού προέδρου. «Για τρεις ημέρες θα θρηνήσουμε μαζί με το πολωνικό έθνος, που είναι θύμα μιας τεράστιας τραγωδίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Λιθουανίας Αντριους Κουμπίλιους.

Ημέρα εθνικού πένθους ανακηρύχθηκε η Δευτέρα και για την Ουκρανία από τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην πολωνική πρεσβεία στο Κίεβο.

Νωρίτερα, ο Γιαροσλάβ Κατσίνσκι αναγνώρισε το πτώμα του Πολωνού προέδρου και αδελφού του. Όπως δήλωσε ο Πολωνός βουλευτής, Μαξ Κρατσκόβσκι, «ο Γιαροσλάβ Κατσίνσκι αναγνώρισε το πτώμα του αδελφού του Λεχ Κατσίνσκι και της συζύγου του Μαρίας».

Την ίδια ώρα ο Ρώσος υπουργός Εκτάκτων Καταστάσεων Σεργκέι Σόιγκου ανακοίνωνε ότι βρέθηκαν οι σοροί των 97 θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας.

«Οι σοροί όλων των θυμάτων βρέθηκαν και αρχίσαμε τη διακομιδή τους στη Μόσχα, με τη συνεργασία και την υποστήριξη των τοπικών αρχών», δήλωσε.

Ο Ρώσος υπουργός διευκρίνισε ότι στη Μόσχα όλα είναι έτοιμα για την υποδοχή των οικογενειών των θυμάτων.

Ο Σόιγκου επανέλαβε τις συνθήκες του δυστυχήματος. «Το αεροσκάφος κατέπεσε σε απόσταση 300 μέτρων από τον διάδρομο προσγείωσης. Σε αυτό επέβαιναν 97 άτομα, μεταξύ τους οκτώ μέλη του πληρώματος. Όλοι είναι νεκροί», επανέλαβε.

Ενενήντα επτά άνθρωποι επέβαιναν στο μοιραίο Τουπόλεφ-154, μεταξύ τους ο Λεχ Κατσίνσκι, η σύζυγός του και ανώτατοι αξιωματούχοι. Το αεροσκάφος συνετρίβη σε δασική περιοχή κοντά στο Σμολένσκ, προκαλώντας το θάνατο όλων των επιβαινόντων.

ZENITH