Skip to main content

Δύο μεγάλα κυκλώματα έκδοσης πλαστών τιμολογίων εξάρθρωσε η ΥπΕΕ

Στη Θεσσαλονίκη δρούσε η πρώτη, στη Θεσσαλία η δεύτερη. Γνωστές επιχειρήσεις φέρονται να εμπλέκονται στην απάτη. Διεθνές κύκλωμα κυκλικής απάτης τύπου carousel.
Δύο κυκλώματα τα οποία με τη δράση τους εξασφάλιζαν σε επιτήδειους μεγάλα ποσά και στερούσαν έσοδα από το Δημόσιο εξάρθρωσε η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων στη Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία.
Τα κυκλώματα, μέρος των οποίων φέρονται να είναι και πολύ γνωστές εταιρίες της Αθήνας, εξέδιδαν πλαστά τιμολόγια και  παρουσίαζαν εικονικές εξαγωγές.

Η πρώτη υπόθεση, η οποία ήρθε στο φως της δημοσιότητας την Τρίτη, αφορά κύκλωμα με συστηματική δράση στην έκδοση πλαστών και εικονικών τιμολογίων και που είχε στηθεί στη Θεσσαλία από επιτήδειους Αθηναίους επιχειρηματίες, 

Μετά από έρευνα που ξεκίνησε η ΥΠΕΕ Θεσσαλίας το 2006, με συνδρομή της Κεντρικής Υπηρεσίας στην Αθήνα, αποκάλυψε τη δράση του κυκλώματος που «τροφοδοτούσαν» επί τρία τουλάχιστον χρόνια τη Θεσσαλική αγορά και εκατοντάδες επιχειρήσεις με πλαστά και εικονικά τιμολόγια, καθαρής αξίας άνω των 25 εκατ. ευρώ, στερώντας από το Δημόσιο μεγάλα φορολογικά έσοδα.

Από τα μέχρις στιγμήςστοιχεία, το συγκεκριμένο κύκλωμα,συγκροτούσαν περίπου 10 κατασκευαστικέςεταιρείες, οι οποίες και σύστησαν στηνΚαρδίτσα τεχνική εταιρεία, με την μορφήμονοπρόσωπης ΕΠΕ. Κάτι ανάλογο είχανκάνει και σε άλλες περιοχές της χώρας.Η εταιρεία στην Καρδίτσα, που ήταν στονόνομα ενός 85χρονου συνταξιούχου τουΟΓΑ, δεν δραστηριοποιήθηκε ποτέ, αλλάεξέδωσε πληθώρα εικονικών φορολογικώνστοιχείων, προκειμένου οι λήπτριεςεταιρείες να εμφανίζουν υψηλές δαπάνεςκαι να ωφελούνται από τη μη καταβολήΦΠΑ και φόρου εισοδήματος και τα οποίακατευθυνόταν στην αρχή στα Ολυμπιακάέργα και αργότερα σε όλα τα δημόσια καιιδιωτικά τεχνικά έργα.
Το σημαντικό της υπόθεσηςαυτής είναι ότι το κύκλωμα των ανθρώπωναυτών είχε συνεργασία με κατασκευαστικέςεταιρείες των Τρικάλων, της Καρδίτσας,της Θεσσαλονίκης και των Αθηνών,προκειμένου να νομιμοποιήσουν έσοδααπό δουλειές που έκαναν στους ΟλυμπιακούςΑγώνες καθώς και για άλλα έργα δημόσιακαι τεχνικά που ακολούθησαν.

Παρουσίαζε εικονικές συναλλαγές και με το εξωτερικό

Η δεύτερη υπόθεση αφορά διεθνές κύκλωμα εικονικών συναλλαγών, κυκλικής απάτης τύπου carousel.

Εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των καλλυντικών-παραφαρμάκων με έδρα τη Θεσσαλονίκη εισήγαγαν εικονικά προϊόντα τα οποία αναλάμβανε να αποθηκεύσει για λογαριασμό τους μια  εταιρία «logistics» με έδρα την Αττική. Τα προϊόντα αφού διακινούνταν στο εσωτερικό εξάγονταν εκ νέου στο εξωτερικό, εικονικά πάντα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία στην υπόθεση εμπλέκονται εταιρείες από Ισπανία, Κύπρο, Λετονία, Ρουμανία και Ουγγαρία, αφορά το 2008, ενώ τα εικονικά φορολογικά παραστατικά που, μέχρι στιγμής, έχει προκύψει ότι εκδόθηκαν, φθάνουν τα 29 εκατ. ευρώ.

Μέχρι στιγμής πρόστιμα έχουν επιβληθεί στην εταιρεία διαμεταφορικών υπηρεσιών και φτάνουν τα 58 εκατ. ευρώ. Τα πρόστιμα για τις υπόλοιπες εμπλεκόμενες εταιρίες θα επιβληθούν αφού διαβιβασθούν οι σχετικοί φάκελοι στις αρμόδιες Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες.

Η ΥπΕΕ έχει ζητήσει τη βοήθεια και των αρχών από τις χώρες που εμπλέκονται στην υπόθεση ώστε να εξαρθρωθεί όλο το κύκλωμα.

Δημήτρης Τσάκωνας

ZENITH