Skip to main content

Δύο μεγάλες εκκρεμότητες για την Εθνική Τράπεζα

Ποιος προκρίνεται από την κυβέρνηση για τη θέση του CEO της τράπεζας, τι γίνεται με την πώληση της Finansbank.
Δύο μεγάλες εκκρεμότητες εξακολουθούν να υπάρχουν αναφορικά με την επόμενη μέρα της Εθνικής Τράπεζας, σχεδόν δύο μήνες μετά τις τελευταίες εκλογές. 
 
Η πρώτη έχει να κάνει με τη νέα διοίκηση της τράπεζας. Η τοποθέτηση του κ. Λ. Φραγκιαδάκη στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας
μπορεί να προκρίνεται από την κυβέρνηση, ωστόσο δεν πρόκειται να ανακοινωθεί επισήμως, αν προηγουμένως δεν «περάσει» από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζας (ΕΚΤ). Κι αυτό γιατί δεν θέλουν να επαναληφθεί ό,τι και στην περίπτωση του κ. Γ. Μιχελή, ο οποίος ανακοινώθηκε μεν, αλλά «κόπηκε» από την ΕΚΤ. Για την ιστορία, ο κ. Φραγκιαδάκης προέρχεται από τα «σπλάχνα» της Εθνικής. Η τελευταία θέση όπου υπηρέτησε ήταν Γενικός Διευθυντής Διαχείρισης Διαθεσίμων του Ομίλου.
 
Η δεύτερη εκκρεμότητα έχει να  κάνει με την πώληση της Finansbank, θυγατρικής τράπεζας της Εθνικής στην Τουρκία. Για την περίπτωσή της, εξετάζεται η προοπτική πώλησης του συνόλου της. Η ιδέα έχει πέσει στο τραπέζι τόσο στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) όσο και στον ίδιο τον όμιλο. Οι αποφάσεις θα ληφθούν προσεχώς, μετά την ανακοίνωση της νέας διοίκησης της τράπεζας, αλλά και το ξεκαθάρισμα της κατάστασης στη γειτονική χώρα. Αυτή τη στιγμή, πάντως, η ισχυρότερη άποψη είναι αυτή που υποστηρίζει την πώληση του 40% των μετοχών της Finansbank.

ZENITH