Skip to main content

Δύο μέτρα και δύο σταθμά στα προγράμματα λιτότητας

Την απόσυρση των κοινωνικών μέτρων που είχαν εξαγγελθεί το 2009 ως αντίβαρο στην κρίση ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος, εξηγώντας πως η περίσταση απαιτεί «να εστιασθούμε πλέον στην ανασύσταση των δημοσίω
Η συζήτηση σχετικά με το αν και κατά πόσο η Ελλάδα θα τύχει της ίδιαςμεταχείρισης με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, οι οποίες θα μπουνστον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης των οικονομιών, εξακολουθεί ναβρίσκεται στη πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.

Τον προβληματισμόενίσχυσε η χθεσινή κίνηση του Γάλλου προέδρου κ. Νικολά Σαρκοζί ναανακοινώσει τη διακοπή εφαρμογής κάποιων φιλολαϊκών μέτρων που είχεανακοινώσει το Νοέμβριο, αλλά την ίδια στιγμή αρνήθηκε ναανακοινώσει επιπλέον μέτρα, θεωρώντας ότι καλύπτεται από τον μηχανισμό. «H περίσταση απαιτεί να εστιασθούμε πλέον στην ανασύσταση των δημοσίων οικονομικών», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Η πλειονότητα των συνδικάτων ζητούσαν την αναδρομολόγηση της βοήθειας προς τα χαμηλότερα εισοδήματα και τους περιστασιακά εργαζόμενους (βοήθημα 150 ευρώ σε 3 εκατ. οικογένειες και φορολογικές μειώσεις στους ασθενέστερους), ωστόσο ο κ. Σαρκοζί απέκλεισε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο, κατά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους τους.

Αντίθετα, ο Γάλλος πρόεδρος τάχθηκε υπέρ της παράτασης της κρατικής βοήθειας προς τις επιχειρήσεις που εφαρμόζουν τη μερική απασχόληση των υπαλλήλων τους και προσλαμβάνουν εκ περιτροπής νέους εργαζομένους.

Αρνήθηκε δε πως η οικονομική πολιτική του διολισθαίνει προς τη λιτότητα, έπειτα από την ανακοίνωση του παγώματος των κρατικών δαπανών. «Έχουμε έναν σαφή στόχο, να ανατάξουμε τη δημόσια οικονομία. Ήταν πρωταρχικός μας στόχος ήδη πριν την οικονομική κρίση και παραμένει ως τέτοιος. Δεν πρόκειται να αλλάξουμε προσανατολισμό», πρόσθεσε.

Οι εκπρόσωποι των συνδικάτων CGT, CFDT, και FO, εξέφρασαν την απογοήτευσή τους, υπογραμμίζοντας την έλλειψη νέων μέτρων για την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των ασθενέστερων οικονομικών στρωμάτων και εξέφρασαν τη λύπη τους για την πολιτική της «λιτότητας». «Το αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης ήταν αρνητικό», τόνισε ο γγ της CGT Μπερνάρ Τιμπό.

Και μπορεί η κατάσταση της ελληνικής με την γαλλική οικονομία να μην είναι ίδια, όμως δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι και τα πορτογαλικά αλλά και τα ισπανικά μέτρα «λιτότητας» που ανακοινώθηκαν πριν από λίγες μέρες απέχουν πάρα πολύ από τα ελληνικά. Κι εν προκειμένω, οι οικονομίες τους δεν απέχουν και πάρα πολύ, στη βάση τους, αν κρίνει κανείς με βάση την πορεία των spreads στα δεκαετή τους ομόλογα...

ZENITH