Skip to main content

Δύο παραδείγματα για την «αλλαγή» της κυβέρνησης

Ποια είναι τα δύο παραδείγματα που επαληθεύουν την εκτίμηση περί αλλαγής πορείας της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές της.

Όπως ακριβώς αναμενόταν, η αλλαγή πορείας σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές της, προκαλεί ανακατατάξεις και στο «στρατόπεδο» της κυβέρνησης. Τα παράδειγμα που επαληθεύουν αυτή την εκτίμηση πολλά, ιδιαίτερα τα τελευταία 24ωρα, ωστόσο, τα πιο χαρακτηριστικά είναι δύο:

Το πρώτο έχει να κάνει με τις πληροφορίες που θέλουν την γαλλική τράπεζα Lazard, η οποία λειτουργούσε εξ αρχής ως σύμβουλος της κυβέρνησης Τσίπρα στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους - δανειστές, να έχει αποχωρήσει από την Αθήνα. Δεν έγιναν γνωστοί οι λόγοι αυτής της εξέλιξης, η οποία είναι ασφαλώς αρνητική.

Σύμφωνα με μια εκδοχή προέκυψε διαφωνία ως προς την στάση που πρέπει να κρατά η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση για το χρέος.

Το δεύτερο έχει να κάνει με την ολική η επαναφορά του κ. Γ. Χουλιαράκη, ως επικεφαλής της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, στις συζητήσεις με την τρόικα. Με απαίτηση των δανειστών, οι οποίοι εξ αρχής εκτιμούσαν ότι είναι ο μόνος με τον οποίο μπορούν να συνεννοηθούν, απομακρύνθηκε ο κ. Ν. Θεοχαράκης, ο οποίος προορίζονταν για αντικαταστάτης του. Για σημειολογικούς και όχι μόνο λόγους, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Χουλιαράκης ανήκει στο περιβάλλον του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη και ο κ. Θεοχαράκης στο περιβάλλον του υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, ο οποίος έτσι «χάνει πόντους».

ZENITH