Skip to main content

Δύο συν ένα σενάρια για το αναθεωρημένο έλλειμμα

Με το βλέμμα στραμμένο στις Βρυξέλλες θα κινηθεί η σημερινή μέρα για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Κι αυτό γιατί από τη Eurostat πρόκειται να ανακοινωθεί το αναθεωρημένο έλλειμμα της ελληνικ
Με το βλέμμα στραμμένο στις Βρυξέλλες θα κινηθεί η σημερινή μέρα για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Κι αυτό γιατί από τη Eurostat πρόκειται να ανακοινωθεί το αναθεωρημένο έλλειμμα της ελληνικής οικονομίας.

Δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται, κατ΄ αρχήν, ότι η αναθεώρηση αυτή θα είναι επί τα χείρω. Το θέμα είναι πόσο. Υπάρχουν δύο σενάρια. Το πρώτο υποστηρίζει ότι θα είναι χαμηλότερο του 13,50% και υποστηρίζεται από το υπουργείο Οικονομικών. Υπάρχει όμως και ένα άλλο σενάριο που κάνει λόγο για έλλειμμα της τάξης του 13,75%, το οποίο είναι υψηλότερο, αλλά σαφώς χαμηλότερο του 14% και άνω, που υποστήριζε ένα τρίτο, ακραίο, σενάριο, το οποίο όμως φαίνεται να έχει εγκαταληφθεί από όλους. Σε κάθε περίπτωση, από το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζεται πως όσο κι αν είναι, δεν θα απαιτηθεί η λήψη επιπλέον μέτρων, καθώς αυτά τα οποία ανακοινώθηκαν αρκούν για να μειώσουν το δείκτη κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες, που είναι ο βασικός στόχος.

ZENITH