Skip to main content

Δύο συν ένας πονοκέφαλοι για τον νέο Υπουργό Οικονομικών

Τα τρία μεγάλα μέτωπα που καλείται να κλείσει το νέο οικονομικό επιτελείο.

Θα είναι ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος του υπουργού που θα πάει να αναλάβει τα καθήκοντα του κ. Γκίκα Χαρδούβελη στο Οικονομικών.

Εκεί θα ενημερωθεί, μεταξύ άλλων, ότι το τελευταίο διάστημα (σσ πάνω από 1,5 μήνα), σε άτυπη στάση πληρωμών προχώρσε μεγάλος αριθμός οφειλετών στην Ελλάδα, ενόψει των εκλογών, περιμένοντας τη νέα «Σεισάχθεια» και όχι μόνο.

Κάπως έτσι, μετά το πρόβλημα με τα έσοδα (σσ: η μαύρη τρύπα το Δεκέμβριο έφτασε στο 1 δις ευρώ και τον Ιανουάριο αναμένεται να διπλασιασθεί), τώρα διογκώνεται κι εκείνο με τα NPLs.

Οπως πληροφορείται η Voria.gr, οι τράπεζες ανησυχούν ολοένα και περισσότερο, βλέποντας το ύψος των απλήρωτων δόσεων να διογκώνεται, από μέρα σε μέρα, και τις επισφάλειες να αυξάνουν επικίνδυνα. Το φαινόμενο πήρε διαστάσεις κυρίως τον τελευταίο μήνα, που ήταν ο προεκλογικός, χωρίς κανείς να γνωρίζει που και πότε θα σταματήσει.

Αυξημένες αλλά προς το παρόν διαχειρίσιμες είναι οι εκροές που σημειώθηκαν από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, όλο το προηγούμενο διάστημα. Τις τελευταίες μέρες κινήθηκαν σταθερά στα επίπεδα των περίπου 500 - 600 εκατ ευρώ, ημερησίως, ενώ η εκτίμηση που γίνεται για το συνολικό ποσό που έχει «φύγει» από τους λογαριασμούς κάνει λόγο για περίπου 11 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι στην αντίστοιχη εκλογική περίπτωση του 2012 οι εκροές είχαν φτάσει στα 20 δις ευρώ, ενώ υπήρξε και μέρα που έφυγαν 2,5 δις ευρώ!

ZENITH