Skip to main content

Δύο ταχυτήτων η τουριστική κίνηση φέτος το Πάσχα

Ικανοποίηση στους ξενοδόχους των ορεινών περιοχών, που βλέπουν αυξημένες πληρότητες, αντίθετη η εικόνα στους παραθαλάσσιους και νησιωτικούς προορισμούς.

του Αλέξανδρου Μητάκη

mitakis@voria.gr

Μικτή είναι η εικόνα που παρουσιάζει η τουριστική κίνηση σε δημοφιλείς προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας για το Πάσχα. Οι ορεινοί προορισμοί όπως το Πήλιο, τα Ζαγοροχώρια και το Ελατοχώρι προσελκύουν και φέτος αρκετούς τουρίστες, ωστόσο λιγότερους από πέρσι. Στον αντίποδα οι παραθαλάσσιοι και νησιώτικοι προορισμοί, όπως η Κέρκυρα και η Χαλκιδική, εμφανίζουν διαφορετική εικόνα, καθώς ελάχιστα ξενοδοχεία έχουν ανοίξει, χωρίς να καταφέρουν να γεμίσουν.

Οι ξενοδόχοι διάφορων περιοχών, με τους οποίους ήρθε σε επικοινωνία η Voria.gr, αποδίδουν τη μείωση της τουριστικής κίνησης φέτος στη γενικότερη πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα που επικρατεί, ενώ κρίνουν ως ανασταλτικό παράγοντα τον άστατο καιρό, που έχει αποθαρρύνει πολλούς υποψήφιους εκδρομείς.

Γεμίζουν τα ξενοδοχεία στην Πιερία

Ικανοποίηση επικρατεί στους ξενοδόχους της Πιερίας, καθώς, κυρίως με κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, οι ξενοδοχειακές μονάδες στο Ελατοχώρι, αλλά και σε άλλες περιοχές, εμφανίζουν ικανοποιητική πληρότητα, της τάξης του 80-90%. Για άλλη μια χρονιά οι κυριότεροι πελάτες είναι οι Έλληνες (τριήμερη και τετραήμερη διαμονή), αλλά και οι Βαλκάνιοι (κυρίως Βούλγαροι και Ρουμάνοι) οι οποίοι από τώρα έχουν αρχίσει να συρρέουν στο παραλιακό μέτωπο της περιοχής, γεμίζοντας τα ξενοδοχεία. Οι τιμές ποικίλλουν ανάλογα με το ξενοδοχείο και το εάν περιλαμβάνεται ή όχι το αναστάσιμο γεύμα, και κυμαίνονται από 40 έως 120 ευρώ.

«Η Πιερία αποδεικνύει για μία ακόμη φορά ότι είναι προορισμός για όλο το έτος, καθώς συνδυάζει τη θάλασσα με το βουνό. Παρά το γενικότερο αρνητικό κλίμα που επικρατεί λόγω της πολιτικής και οικονομικής κατάστασης, καταφέραμε να προσελκύσουμε επισκέπτες, και κυρίως Έλληνες, και έχουν μπει οι βάσεις για τη θερινή σεζόν. Δεν είναι τυχαίο που έχουμε κάθε χρόνο πολλούς επαναλαμβανόμενους τουρίστες», τονίζει στη Voria.gr η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, Ευαγγελία Λάμπρου – Ξυπτερά.

Θέλγητρο για τους επισκέπτες της Πιερίας τις ημέρες του Πάσχα αποτελεί το πλήθος των εθίμων που λαμβάνουν χώρα σε πολλές πόλεις και χωριά, καθώς και τα μοναστήρια που προσελκύουν πλήθος πιστών. Τα κυριότερα είναι αυτά του Αγίου Διονυσίου στο Λιτόχωρο, του Οσίου Εφραίμ Κονταριώτισσας και του Αγίου Αθανασίου Κολινδρού, που είναι επισκέψιμα όλες τις ημέρες του Πάσχα.

Σε ό,τι αφορά τα έθιμα, τη Δευτέρα και την Τρίτη του Πάσχα λαμβάνει χώρα σε όλα τα ορεινά χωιρά το λεγόμενο «κάψιμο της ρόκας», ένας παραδοσιακός διπλωτός γυνακείος χορός, που κρατάει από την Τουρκοκρατία. Πλήθος κόσμου προσελκύει ο διαγωνισμός τσουγκρίσματος αβγού στον Άγιο Ιωάννη, ενώ ένα από τα πιο διαδεδομένα έθιμα είναι το μεγάλο πανηγύρι της Ζωοδόχου Πηγής που πραγματοποιείται την Παρασκευή πριν του Θωμά στην παλιά Λεπτοκαρυά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος, λόγω του αυξημένου αριθμού Ρουμάνων τουριστών έχει κληθεί από τον Μητροπολίτη Γεώργιο Ρουμάνος ιερέας, ο οποίος θα τελέσει την αναστάσιμη λειτουργία στον Ναό της Αγίας Φωτεινής στην παραλία Κατερίνης.

Μειωμένες τιμές, αλλά και τουρίστες στην Κέρκυρα

Σημαντικά μειωμένες σε σχέση με πέρσι εμφανίζονται οι πληρότητες στα λίγα ανοιχτά ξενοδοχεία της Κέρκυρας, που θεωρείται ένας από τους κυριότερους πασχαλινούς προορισμούς της χώρας.

Όπως λένε ξενοδόχοι του νησιού, παρότι έχουν μειώσει αρκετά τις ήδη χαμηλές τιμές των καταλυμάτων τους, τόσο ο άστατος καιρός όσο και τα υψηλά ακτοπλοϊκά εισιτήρια, έχουν φέρει μείωση της τουριστικής κίνησης κατά τουλάχιστον 30-40%.

Οι μόνες ημέρες που παρατηρείται μια μεγαλύτερη κίνηση και οι πληρότητες φτάνουν περίπου το 80% είναι η Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο, καθώς πολλοί ταξιδιώτες πηγαίνουν οδικά μέχρι την Ηγουμενίτσα, παρκάρουν εκεί τα οχήματά τους, και μένουν για μία ημέρα στο νησί, κυρίως για να συμμετέχουν στο έθιμο σπασίματος των σταμνών, που πραγματοποιείται το Μεγάλο Σάββατο.

Στο 100% η πληρότητα στην Πάργα

Σε αντίθεση με την Κέρκυρα, στον νομό Πρέβεζας και κυρίως στην Πάργα, οι ξενοδόχοι βλέπουν τα δωμάτιά τους γεμάτα από τουρίστες. Η πληρότητα των ξενοδοχείων αγγίζει το 100%, στις 1.300 κλίνες (από συνολικά 2.500 κλίνες στον νομό).

Πάνω από τους μισούς επισκέπτες είναι Έλληνες, ενώ σημαντικό είναι το ποσοστό των Βουλγάρων, με τις τιμές να κυμαίνονται από 30 έως 75 ευρώ με πρωϊνό. «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από την κίνηση τη φετινή πασχαλινή περίοδο και θεωρώ πως έχουν μπει γερές βάσεις για το καλοκαίρι», αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πρέβεζας, Ιωσήφ Ντούσκας.

Λίγο καλύτερη από πέρσι είναι η εικόνα της κίνησης στον νομό Μαγνησίας και κυρίως στο Πήλιο, όπου, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων του νομού, Γιώργο Ζαφείρη, οι πληρότητες των ξενοδοχείων αγγίζουν το 80%, με το μεγαλύτερο ποσοστό των τουριστών να είναι Έλληνες, ενώ οι τιμές κυμαίνονται από 50 έως 100 ευρώ τη διανυκτέρευση με πρωινό.

Στο 70-75% ανέρχεται η πληρότητα στα ξενοδοχεία του νομού Ιωαννίνων, ενώ κάπως καλύτερα είναι τα πράγματα στα Ζαγοροχώρια, όπου τα περισσότερα καταλύματα γεμίζουν, με τις τιμές να ποικίλλουν, στα 30-120 ευρώ.

Προβληματισμός επικρατεί στους ξενοδόχους της Χαλκιδικής, όπου είναι ανοιχτά μόλις πέντε μεγάλα ξενοδοχεία και μερικά μικρά στα ορεινά (περίπου 5.000 κλίνες συνολικά), με την πληρότητα να μην ξεπερνάει το 80%. Οι περισσότερες κρατήσεις αφορούν 3ήμερη και 4ήμερη διαμονή, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των επισκεπτών (75%) είναι Βαλκάνιοι (Βούλγαροι και Ρουμάνοι), και μόλις το 10-15% είναι Έλληνες. 

ZENITH