Skip to main content

Δυσαρέσκεια στο υπ. Οικονομικών για το αποτέλεσμα του δανεισμού

Κατήφεια και δυσαρέσκεια για το αποτέλεσμα της έκδοσης του 7ετούς ομολόγου επικρατούσε αργά χθες το βράδυ σε βασικά στελέχη του οικονομικού επιτελείου. Οι πληροφορίες της Voria.gr ανέφεραν ότι ο βασικ
Κατήφεια και δυσαρέσκεια για το αποτέλεσμα της έκδοσης του 7ετούς ομολόγου επικρατούσε αργά χθες το βράδυ σε βασικά στελέχη του οικονομικού επιτελείου. Οι πληροφορίες της Voria.gr ανέφεραν ότι ο βασικός στόχος της όλης πρωτοβουλίας, που ήταν να διαμορφωθεί το επιτόκιο ξεκάθαρα κάτω από το 6%, δεν επετεύχθη, αν και επιλέχθηκε μια πιο βραχυπρόθεσμη έκδοση (σε σχέση με τις συνήθειες 10ετείς) γι αυτόν ακριβώς το σκοπό. Για την ακρίβεια, είχε καλλιεργηθεί η αίσθηση ότι το επιτόκιο θα μπορούσε να διαμορφωθεί στο 5,70%, γεγονός το οποίο για ψυχολογικούς κι όχι μόνο λόγους θα σηματοδοτούσε μια νίκη για την ελληνική κυβέρνηση.

Αν σκεφθεί κανείς ότι πριν από περίπου ένα μήνα, όταν οι συνθήκες στις αγορές ήταν ακόμα πιο δύσκολες, καθώς δεν είχε ανακοινωθεί και το πακέτο μέτρων, το ελληνικό δημόσιο δανείσθηκε με επιτόκιο 6,40% για 10ετές ομόλογο, λογικό ήταν οι τωρινές προσδοκίες για το 7ετές να είναι μεγαλύτερες. Ως γνωστόν, όσο πιο βραχυπρόθεσμη είναι η διάρκεια του δανεισμού, τόσο χαμηλότερο είναι και το κόστος του. Τελικώς, ο κανόνας δεν επιβεβαιώθηκε, ενώ η γκρίνια του υπουργείου Οικονομικών για τους χειρισμούς του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) δείχνουν να εντείνονται. Το θέμα, πλέον, είναι τι θα γίνει από εδώ και στο εξής.

ZENITH