Skip to main content

Δύσκολος διαπραγματευτής ο Έρογλου, τονίζει ο Χριστόφιας

Θα εντατικοποιηθεί η προώθηση του πακέτου των προτάσεων για το Κυπριακό, παρά την απόρριψή του από την τουρκοκυπριακή πλευρά, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δ. Χριστόφιας.
Θα εντατικοποιηθεί η προώθηση του πακέτου των προτάσεων για το Κυπριακό, παρά την απόρριψή του από την τουρκοκυπριακή πλευρά, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας σε συνέντευξη που παραχώρησε.

Ο κ. Χριστόφιας χαρακτήρισε δύσκολο διαπραγματευτή τον Ντερβίς Έρογλου και εξέφρασε φόβους ότι θα επαναφέρει στις διαπραγματεύσεις θέματα που συζητήθηκαν με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Για την εκ περιτροπής προεδρία, εξήγησε ότι «αποτελεί βελτίωση των συμφωνιών της Ζυρίχης, διότι οι Ελληνοκύπριοι θα έχουν λόγο στην εκλογή τουρκοκύπριου προέδρου και αντιστρόφως».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο πρόεδρος Χριστόφιας υπέδειξε ότι δεν υπάρχει απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου για πάγωμα της πορείας της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για το εσωτερικό μέτωπο, ο κ. Χριστόφιας δεν έκρυψε την οργή του για τη Βαβυλωνία, όπως είπε, που επικρατεί.

Πολιτικές δυνάμεις, είπε, απορρίπτουν όχι μόνο ό,τι πει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά και θέσεις που διατύπωσαν οι ίδιες στο Εθνικό Συμβούλιο. Ο πρόεδρος Χριστόφιας δεν έκρυψε τη δυσφορία του για τη στάση του προέδρου του ΔΗΣΥ και διερωτήθηκε πως η Κύπρος θα γίνει πιστευτή στους ξένους με αυτά που τους λέει ο Νίκος Αναστασιάδης.

Συνομιλίες με Παπανδρέου

Εν τω μεταξύ, κατά την άφιξή του το πρωί στο διεθνές αεροδρόμιο Λάρνακας, καθοδόν προς το Ισραήλ, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, στην αίθουσα επισήμων του αεροδρομίου.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αντικείμενο των συνομιλιών θα είναι η διαμόρφωση σχεδιασμών για αποτροπή σεναρίων, τα οποία φαίνεται να σχεδιάζονται παρασκηνιακά στο Κυπριακό και τα ευρωτουρκικά, καθώς το φθινόπωρο ενδέχεται τα Ηνωμένα Έθνη να δρομολογήσουν τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης, η οποία θα συνδυαστεί και με προσπάθεια επιβολής επιδιαιτησίας.

Νέα συνάντηση Χριστόφια - Έρογλου την Πέμπτη

Παρά το αρνητικό κλίμα των τελευταίων ημερών, οι κ.κ. Χριστόφιας και Έρογλου συναντώνται ξανά αύριο, Πέμπτη, 22 Ιουλίου, στο πλαίσιο των επαφών που καθόρισαν οι ίδιοι κατά την τελευταία τους συνάντηση στις 9 Ιουλίου. Η συνάντηση των δύο ηγετών θα πραγματοποιηθεί στις 10 το πρωί στην προστατευόμενη από τα Ηνωμένα Έθνη περιοχή στο αεροδρόμιο Λευκωσίας.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης συζήτησαν κατά την τελευταία τους συνάντηση το περιουσιακό, θέμα που αποτέλεσε αντικείμενο συνάντησης και των συμβούλων τους, Γιώργου Ιακώβου και Κουντρέτ Οζερσάι.

Οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν επίσης στις 28 Ιουλίου, στις 4 και στις 10 Αυγούστου. Θα υπάρξει μια σύντομη διακοπή και θα ξανασυναντηθούν στις 31 Αυγούστου.

Κυπριανού: Ο Έρογλου αποκαλύφθηκε

Στις δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Έρογλου περί εναλλακτικού σχεδίου στο Κυπριακό απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Μάρκος Κυπριανού.

Σε ομιλία του κατά τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση με την ευκαιρία της επετείου των 36 χρόνων από την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974, ο επικεφαλής του ψευδοκράτους προειδοποίησε για εναλλακτικό σχέδιο προκειμένου να εξασφαλισθεί διέξοδος στο Κυπριακό, αν έως το τέλος του χρόνου δεν επιτευχθεί συμφωνία για λύση του προβλήματος, ενώ απέκλεισε οποιαδήποτε διασύνδεση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας και ειδικά το άνοιγμα κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις της, με την επιστροφή της περίκλειστης περιοχής (Βαρώσια) της Αμμοχώστου στους Ελληνοκυπρίους.

Ο κ. Έρογλου αποκαλύφθηκε, παρατήρησε ο κ. Κυπριανού και εκτίμησε ότι Τουρκοκύπριος ηγέτης αναγκάστηκε να συνεχίσει τις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού και δεν έχει εγκαταλείψει τις θέσεις του, οι οποίες, όπως είπε, είναι ουσιαστικά διχοτομικές.

Σχολιάζοντας την ομιλία Έρογλου, ο Κύπριος ΥΠΕΞ υπογράμμισε πως οι θέσεις του «δεν είναι εποικοδομητικές, δεν βοηθούν, μία περίοδο που προσπαθούμε να προχωρήσουμε στην επανένωση του νησιού και στην επίλυση του κυπριακού και αυτά τα μηνύματα πρέπει να πάνε και στους Ευρωπαίους εταίρους μας και στη διεθνή κοινότητα και αυτό ακριβώς θα κάνουμε».

«Είναι ειρωνικό, υποκριτικό, μπορεί να πει κανείς», πρόσθεσε, «όταν η τουρκική πλευρά, η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι διατυμπανίζουν ότι θέλουν και επείγονται για επίλυση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό, να προβάλλουν τέτοιες θέσεις οι οποίες δεν συνάδουν ούτε με τα συμφωνηθέντα, ούτε με τη θέση της διεθνούς κοινότητας».

Επομένως, συνέχισε, «στην πράξη αυτές οι απαράδεκτες θέσεις τορπιλίζουν τις συνομιλίες και κάθε άλλο παρά βοηθούν στο να υπάρξει το συντομότερο δυνατό μία λύση».

ZENITH