Skip to main content

Δυσμενές το επιχειρηματικό περιβάλλον στα Τρίκαλα

Η έλλειψη ρευστότητας, η μειωμένη πελατεία και ο ανταγωνισμός είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες του νομού Τρικάλων, σύμφωνα με έρευνα που εκπόνησε το Ινστιτούτο Ανάπ
Δυσμενές το οικονομικό περιβάλλον στο οποίο λειτουργούν οι επιχειρήσεις στο νομό Τρικάλων, καθώς ο κύκλος εργασιών τους μειώθηκε κατά 56,4% και τα βασικά τους προβλήματα είναι η έλλειψη ρευστότητας για το 47,4% ,η μειωμένη πελατεία κατά 42,1% και ο ανταγωνισμός κατά 31,6%, ενώ το 34% των επιχειρηματιών δηλώνει πολύ ικανοποιημένο για την πορεία της εταιρίας του.
 
Αυτή είναι η εικόνα που παρουσιάζει η επιχειρηματικότητα στο νομό Τρικάλων, σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας με την υποστήριξη του Δικτύου Συνεργασία σε δείγμα 57 επιχειρήσεων από τις οποίες  το 46,2% αυτών ασκούν εμπορική δραστηριότητα, ενώ στοιχεία ελήφθησαν από το  Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ.

Καταγράφοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες, παρατηρείται ότι η έλλειψη ρευστότητας συγκέντρωσε το 47,4% των απαντήσεων και ακολουθούν η μειωμένη πελατεία και ο ανταγωνισμός με 42,1% και 31,6% αντίστοιχα. Κατά το 2009 η έλλειψη ρευστότητας κυριαρχούσε ανάμεσα στα προβλήματα των επιχειρηματιών συγκεντρώνοντας το 56% των απαντήσεων.

Η διερεύνηση του οικονομικού περιβάλλοντος στο οποίο δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις του νομού Τρικάλων εμφανίζει υψηλό βαθμό δυσκολίας, ενώ παρουσιάζει σχετική αύξηση σε σχέση με πέρυσι. Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος του βαθμού δυσκολίας του οικονομικού περιβάλλοντος είναι 4,18 μονάδες (το 5 αποτελεί τον μέγιστο βαθμό δυσκολίας), ενώ στην έρευνα του 2009 ο αντίστοιχος δείκτης ήταν 3,95.

Όσον αφορά στο βαθμό ικανοποίησης από την έως τώρα πορεία της επιχείρησης φαίνεται ότι οι επιχειρηματίες του νομού είναι πολύ (34%) και πάρα πολύ ικανοποιημένοι (30%). Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι τα στοιχεία του 2010 εμφανίζουν περισσότερο ικανοποιημένους τους επιχειρηματίες, αφού με βάση την έρευνα του 2009 εμφανίζονταν από μέτρια (32%) έως πολύ ικανοποιημένοι (49%) από την πορεία της επιχείρησής τους.

Ωστόσο όσον αφορά στην εξέλιξη της απασχόλησης σε σχέση με πέρυσι, το 70,4% των επιχειρηματιών δήλωσαν πως ο αριθμός του προσωπικού τους έχει παραμείνει σταθερός. Μείωση προσωπικού δήλωσε το 22,2%, ενώ το ποσοστό μείωσης στην έρευνα του 2009 ήταν 13,3%. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η σύγκριση των απαντήσεων των επιχειρηματιών στην έρευνα του 2009 για την εκτίμηση της απασχόλησης κατά το 2010 σε σχέση με τα πραγματικά στοιχεία του 2010. Αξίζει να επισημάνουμε ότι στην περίπτωση της αύξησης προσωπικού, ενώ το ποσοστό πρόβλεψης το 2009 ήταν 13% η πραγματική τιμή για το 2010 μόλις που ξεπέρασε το 7%, στην περίπτωση όμως της μείωσης η πρόβλεψη έφθανε το 9,3%, ενώ η πραγματική μείωση προσωπικού το 2010 ξεπέρασε το 22%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της πρόβλεψης των επιχειρηματιών για την εξέλιξη του ανθρώπινου δυναμικού τους επόμενους δώδεκα μήνες, το 61,5% εκτίμησε ότι θα παραμείνει σταθερό, ενώ το 30,8% εκτιμά μείωση για τους επόμενους δώδεκα μήνες.

Αναφορικά με τον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων σε σχέση με πέρυσι, το 56,4% των επιχειρηματιών δήλωσαν μείωση, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην έρευνα του 2009 ήταν 50,7%. Ωστόσο αύξηση του κύκλου εργασιών δήλωσε το 23,6% των επιχειρηματιών, ενώ το ποσοστό στην έρευνα του 2009 ήταν 21,9%. Συγκρίνοντας τις απαντήσεις των επιχειρηματιών στην έρευνα του 2009 για την εκτίμηση του κύκλου εργασιών της επιχείρησης κατά το 2010 σε σχέση με τα πραγματικά στοιχεία του 2010, παρατηρούμε ότι τα στοιχεία σε ορισμένες περιπτώσεις εμφανίζουν σημαντικές αποκλίσεις. Στην περίπτωση της μείωσης του κύκλου εργασιών της επιχείρησης, ενώ το ποσοστό πρόβλεψης ήταν 31,8% η πραγματική τιμή για το 2010 άγγιξε το 56,4%, ενώ στην περίπτωση της σταθερότητας η πρόβλεψη άγγιζε το 50%, ενώ η πραγματική τιμή για το 2010 έφτασε στο 20%. Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση της αύξησης του κύκλου εργασιών όπου η πρόβλεψη και η πραγματική τιμή κινούνται σε παρόμοια επίπεδα.

Οι εκτιμήσεις των επιχειρηματιών για την εξέλιξη του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεών τους, τους επόμενους δώδεκα μήνες καταδεικνύουν μείωση με ποσοστό 67,3%, ωστόσο το 26,5% των επιχειρηματιών προβλέπουν σταθερότητα του κύκλου εργασιών στους επόμενους δώδεκα μήνες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Έρευνας του 2009, οι επιχειρηματίες που δήλωναν ότι προβλέπουν μείωση του κύκλου εργασιών της επιχείρησής τους, τους επόμενους δώδεκα μήνες αποτελούσαν το 31,8% του συνολικού δείγματος. Σταθερότητα είχαν δηλώσει το 40,9%, ενώ αύξηση του κύκλου εργασιών τους επόμενους δώδεκα μήνες είχε δηλώσει το 27,3% του συνολικού δείγματος.

Πιο απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι επιχειρηματίες σχετικά με την εξέλιξη του κύκλου εργασιών του κλάδου στον οποίο δραστηριοποιούνται. Συγκεκριμένα μείωση του κύκλου εργασιών του κλάδου σε σχέση με πέρυσι δήλωσε το 82,7%. Στην έρευνα του 2009 το αντίστοιχο ποσοστό μείωσης ήταν 61,1%. Όσον αφορά στις εκτιμήσεις των επιχειρηματιών για την εξέλιξη του κύκλου εργασιών του κλάδου που δραστηριοποιούνται τους επόμενους δώδεκα μήνες, το 73,5% αυτών δήλωσαν μείωση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Έρευνας του 2009 το αντίστοιχο ποσοστό μείωσης ήταν 56,3%.

Σημαντική αύξηση της επιχειρηματικότητας ευκαιρίας καταγράφεται στον νομό Τρικάλων σε σχέση με το 2009 με το 49,1% των επιχειρηματιών να δηλώνει ότι έναυσμα για την εκκίνηση της επιχείρησής του αποτέλεσε η αντίληψη μιας επιχειρηματικής ευκαιρίας. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του 2009 η επιχειρηματικότητα ευκαιρίας συγκέντρωνε το 36,5%.
Αναφορικά με τη δραστηριοποίηση σε νέο κλάδο την επόμενη τριετία, περισσότεροι από τους μισούς επιχειρηματίες εμφανίζονται αρνητικοί (60,4% Σίγουρα Όχι), ενώ αντίστοιχη είναι η εικόνα σχετικά με το ενδεχόμενο παροχής νέων προϊόντων/υπηρεσιών (44,4% Σίγουρα Όχι). Να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία της έρευνας του 2009 το ποσοστό των επιχειρηματιών που ήταν αρνητικοί στην παροχή νέων προϊόντων/υπηρεσιών ήταν μόλις 18,7%, και ένα σημαντικό ποσοστό (56%) δήλωναν ξεκάθαρη πρόθεση να εμπλουτίσουν το portfolio προϊόντων τους.

Αναφορικά με το ηλεκτρονικό επιχειρείν, το σημαντικότερο ποσοστό των επιχειρηματιών (73,7%) δήλωσε πως δεν πραγματοποιούνται αγοραπωλησίες μέσω διαδικτύου που αφορούν στην επιχείρηση. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το 51,9% των επιχειρηματιών απαντά αρνητικά στο ενδεχόμενο ανάλογης μελλοντικής δραστηριοποίησης.

ZENITH