Skip to main content

Δυσοίωνα μηνύματα για την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο

Η οικονομική κρίση, τα κλειστά Τέμπη και το γεγονός ότι το Πάσχα έπεσε νωρίτερα φέτος οδήγησαν σε πτώση των διανυκτερεύσεων έως και 25% στα ξενοδοχεία της Βόρειας Ελλάδας.
του Φώτη Λώλα
lolas@voria.gr


Αισθητά μειωμένη ήταν η τουριστική κίνηση στα ξενοδοχεία των δημοφιλέστερων προορισμών της Βόρειας Ελλάδας κατά τις ημέρες του Πάσχα έναντι της προηγούμενης χρονιάς δίνοντας μια πρώτη πικρή γεύση για το καλοκαίρι του 2010. Ενδεικτικό είναι ότι οι προκρατήσεις για το καλοκαίρι στη Χαλκιδική, βασικό τουριστικό προορισμό στη Βόρεια Ελλάδα, παρουσιάζουν κάμψη της τάξης του 15% για το σύνολο των αγορών, τάση που αποδίδεται στην «πολύ κακή εικόνα που έχει αποκτήσει η χώρα μας στο εξωτερικό».

Όπως τονίζουν στη Voria.gr εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου, παρά την πτώση των τιμών από πλευράς ξενοδόχων για να προσελκύσουν πελάτες, η οικονομική κρίση, τα κλειστά Τέμπη και το γεγονός ότι το Πάσχα έπεσε νωρίτερα φέτος οδήγησαν σε κάμψη των διανυκτερεύσεων έως και 25%.

Στη Χαλκιδική φέτος άνοιξαν μόνο 15 ξενοδοχεία, έναντι 40 πέρυσι, λόγω του μικρού αριθμού κρατήσεων και του γεγονότος ότι το Πάσχα έπεσε νωρίς. Όπως  εξηγεί στη Voria.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος, «αν και τα μεγέθη (πέρυσι με φέτος) δεν είναι συγκρίσιμα, είναι χαρακτηριστικό ότι η μέση πληρότητα φέτος διαμορφώθηκε στο 70%, από 85% το 2009. Η πτώση του τζίρου ήταν πολύ μεγάλη, αν και οι τιμές ήταν μειωμένες κατά 15%».

Επιπλέον, ο ίδιος σημειώνει πως αρνητικά επηρέασε και το γεγονός ότι τα Τέμπη άνοιξαν τελευταία στιγμή, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι επισκέπτες από τη Νότια Ελλάδα. Συμπληρώνει, δε, ότι το 60% των επισκεπτών ήταν Έλληνες και το 40% Βαλκάνιοι, με μέσο χρόνο παραμονής τις τρεις ημέρες, όπως και το 2009.

Αρνητική η εικόνα και στην Κέρκυρα, καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων του νησιού, Παναγιώτη Μπράμο, ενώ 10 μεγάλα ξενοδοχεία δυναμικότητας 5.500 κλινών παρέμειναν κλειστά, οι διανυκτερεύσεις, αλλά και οι αφίξεις την περίοδο των εορτών, ήταν μειωμένες κατά 15%-18%. Παράλληλα μειωμένη ήταν και η παραμονή των επισκεπτών, χωρίς όμως να μπορεί να προσδιορίσει το μέγεθος της κάμψης.

Κατά τον ίδιο η μείωση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι το Πάσχα έπεσε νωρίτερα φέτος, αλλά κυρίως στις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Εξάλλου, ο κ. Μπράμος αναμένει ότι η ύφεση θα επηρεάσει έντονα και την καλοκαιρινή σεζόν.

Κατακόρυφη κάμψη της τάξης του 25% σημείωσαν οι διανυκτερεύσεις και οι αφίξεις στη Μαγνησία, ενώ ο χρόνος παραμονής ήταν στα επίπεδα του 2008, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων του νομού, Κωνσταντίνο Λεβέντη.

Ο κ. Λεβέντης υπογραμμίζει ότι η μείωση οφείλεται αποκλειστικά στο κλείσιμο των Τεμπών και ξεσπαθώνει κατά της κατασκευαστικής που έχει αναλάβει το έργο, αναφέροντας ότι «δεν μπορεί μια εταιρεία να κλείνει και να ανοίγει την Ελλάδα όποτε θέλει». Επισημαίνει, δε, ότι η οικονομική κρίση δεν επηρέασε τις κρατήσεις, καθώς οι ξενοδόχοι της περιοχής προχώρησαν σε προσφορές και μειώσεις 30% στις τιμές, αντισταθμίζοντας τις συνέπειες της ύφεσης.

Σχετικά με την καλοκαιρινή σεζόν, τονίζει ότι οι προκρατήσεις είναι στα περσινά επίπεδα και πλην συγκλονιστικού απροόπτου δεν αναμένεται η τουριστική κίνηση να σημειώσει κάμψη.

Καλύτερη ήταν, πάντως, η κατάσταση για τα ξενοδοχεία των Ιωαννίνων, αφού όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων του νομού, Κωνσταντίνος Βλάχος, αν και στην περιοχή τα δωμάτια αυξήθηκαν κατά 200-250, η πτώση των διανυκτερεύσεων κυμάνθηκε μεταξύ 5% και 10%, ενώ οι αφίξεις παρέμειναν στα περσινά επίπεδα. Ωστόσο, οι επισκέπτες περιόρισαν το χρόνο παραμονής τους από τέσσερις κατά μέσο όρο σε τρεις κατά μέσο όρο.

ZENITH